Diskuse
Husákovy děti vzpomínají....
Děkujeme za pochopení.
J75i43ř78í 55V39o82n46d16r22á54č82e56k
Ten "landšmíd" se dal tenkrát dokonce i nakrájet na kolečka a opéct. S brmborem a cibulkou, jejda. Dneska je to mleté něco, co se vám hned rozpadne. Ještě vzpomínám na poctivou vepřovku, maso zalité sádlem a rosolovitou šťávou, oblíbené jídlo na vandrech. Dalo by se vzpomínat asi hodně dlouho na různé potraviny. Kdo pamatuje na vynikající limonády v pytlíku s brčkem, podávané na nádražích pikolíky do oken vagonů?
J15a80n 81L96e30k66s82a
Pokud by chtěl někdo zažít poměrně dobře retro, pak doporucuji mlicnak ve Žďáru nad Sázavou. Chlebíček šunkový za 16, vlašak a feferonkovy do 10, smaženky......
R24a41d17i40m 31P85o85l58á61š96e97k
Jinak jídlo je spojeno často s místem nebo příležitostí. jako výběr bych uvedl například v 70 letech nákupy v Novém Jičíně s prodejnou lahůdek Pramen na náměstí v Novém Jičíně. Tam byly ty mléčné jahodové kokteily, potom chutné uzenářské výrobky, jako třeba cigánka - točený salám a salám junior dělaný z masa a ne z masového odpadu jako dnes , paprikový vepřový lalok luxusního lahůdkového provedení, na rozdíl od dnešního vepřového paprikového laloku v Kauflandu, který je spíš trochu opracovaný vepřový odpad. Dnes je na tom místě té prodejny tuším herna nebo něco takového.
Nebo vánoční nákupy v Ostravě, na které jsem byl v dětském věku tahán. Ty se vždy končily v Ostravance, posilněním na cestu domů v bufetu v mezipatří u schodiště zákusky a chlebíčky.
V osumdesátých letech potom vlakové nádraží v Pardubicích, tam byla dlouhodobě za socíku a hodně dlouho potom prodávaná smetanová vanilková zmrzlina, na socialistickou dobu nadprůměrně kvalitní a chutná.
Mimo místo a příležitost bych uvedl "špekáčkovou" játrovku. Teda špekáčkovou jsem ji nazval já. Jedalo se o játrovku nacpanou do plastového futrálu a dělenou motouzem na kusy podobné velikosti jako špekáček, jedna játrovka byla asi 150 gramů. Na rozdíl od dnešní játrovky byla tehdejší játrovka z jater tak z 60 - 80 %, zatímco dnešní prakticky všechny játrovky jsou z jater tak z 20 - 40 %, zbytek je masový pomletý odpad a nastavovací výplňové látky. A na chuti dnešních játrovek a játrových paštik je to poznat. Navíc se tehdy do játrovek nerozpakovali přidávat sádlo, vrstvou sádla byla ta játrovka chráněna před světlem, aby nešedla a tak si člověk mohl vybrat, jestli si na chleba dá sádlo trošku ochucená játrou nebo směs sádla a játrovky nebo čistou játrovku. A tuk, jak známo, chuť zlepšuje.
J38a33n 43M89a44r44e64k
Já vám, mým krajanům ve staré vlasti, nerozumím. Když jsem v Česku žil, nadávalo se tam unizono na ty hrozné uzeniny...ty zaručené zprávy, že jsou do uzenin napěchovány rozemleté kravské rohy a kopyta a já nevím co ještě. A dnes, protože správný Čech musí nadávat na dnešek a vzývat časy minulé, se nadává na uzeniny a vůbec časy dněšní. Až se to tam u vás zvrcne a budete zase zpět v náruči nějakého usurpátora, budete vzpomínat na časy dnešní. To už máte v genech. Lidi, budte rádi, že máte hojnost a máte co jíst. To nemusí dlouho vydržet!!!
R75a82d21i40m 18P39o46l85á18š12e65k
Nojo, člověk byl tehdy mladý. Kilo salámu bylo pořádné kilo salámu a salám byl pořádný, ne jako dnes je kilo salámu. Taky konzerva , třeba ten landšmíd byla pořádná konzerva, ne jako dnes , vedle napříkald salámu Gothaj a Junior, způsob, jak se uzenářská provozovna zbavuje masných odpadů a nadbytečné sójové bílkoviny a strouhanky.
R55a10d26i27m 60P12o70l25á18š95e60k
Chlebíčky nejsou památka socialismu, ale je to památka našeho lahůdkářství První republiky. Či snad dokonce českého lahůdkářství za Rakouska Uherska.
F57i59l57i83p 27V39r71a90c46o62v64s22k16ý
Kdybyste chodil ke mě do školy, jistě byste slyšel o lahůdkařství Paukert, ovšem to neznamená, že chlebíček nepatřil k trachtacím osmdesátých let. Mějte fajn neděli....
F91i13l11i98p 11V83r10a77c56o94v50s97k21ý
Díky všem za opět bezva diskuzi a přeji pěknou neděli, něco dobrého do žaludku a co nejvíc lásky...
J16i81ř87í 73J29i56r57o25u35d60e81k
Sic v době husákovské jsem byl již táta od rodiny, přesto ani mně nejsou vzpomínky ani na ony doby až tak cizí
J19a35n 57R10á71ž
Vnuky jsem zprvu pobavil, když jsem přinesl výborný Gothaj z Globusu,( ten "jejich" z ivanovického Globusu je opravdu výborný " ), nakrájel cibuli, polil trochu zředěným octem a požitkářsky vychutnával. Po tom, co první ochutnal už mi toho moc nezbylo. Prostě vnuci pochopili, že mnohé z prehistorických receptů je nejenom k jídlu, ale i k pochutnání
PS. Už také pochopili, proč si dávám do sklenice tvarůžky s cibulí a dalšími přílohami zalité pivem uzrát za okno. Nejprve to bylo hrozně fuj a teď když k nám přijdou mi na ně dva chodí......pro vnučku je to pořád fuj!
J23i33ř95í 82M11l63s
Jahodový koktejl!
V mlíčňáku do omláceného porcelánového půllitru. Bože ...
JInak má největší nostalgie jsou chipsy. U nás na malém městě byly v jediné prodejně "polystyrenové" chipsy, narozdíl od těch dnešních ale mastné. Dodnes si vybavím tu specifickou chut.
- Počet článků 643
- Celková karma 25,88
- Průměrná čtenost 2150x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...