Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky všem moc za diskuzi, mimořádně a svátečně ji nijak nemoderuji, ač u několika málo přispěvatelů je vidět, že diskutují aniž by blog četli... Dobrý post sváteční den všem :)

1 0
možnosti
RP

Ona to nejspíš nebyla revoluce. Režim a komunistickou či socialistickou propagandu drželo pár skalních normalizačních komunistů, ale všichni ostatní komunisté už tak 10 let brali komunistickou stranu jen jako výtah k moci a socialistickou propagandu jako přítěžek, kterého se budou brzo zbavovat. Viděl jsem, jací lidi třeba v 80 letech při mém studiu vstupovali k nim a už většina z nich rovnou přiznávala, že jim jde jen o prospěch.

A čím dál víc si myslím, že 17 listopad, student Šmíd atd byl jen pokus těch komunistů zdiskreditovat to skalní normalizační vedení, vyvolat v komunistické straně puč, svrhnout to vedení a sami vstoupit na jejich místo. Asi chtěli převzít režim a postupně h nakormidlovat pod vedením komunistické strany ke kapitalismu podobně, jako to úspěšně zvládli v Číně. Akorát podcenili zchátralost režimu a přezrálost lidí ke změně, takže režim ten pokud nepřežil a rozpadl se sám "vlastní vahou". Disidenti a lidi z Prognostického ústavu tak v podstatě přišli k hotovému a převzali moc.

Do obrazu pak ještě zapadá krátké období Richarda Sachra.

Tento lidovecký "cukrouš" se krátce po sametu stal ministrem vnitra a jako agent STB, než byl z těchto důvodů nucen odstoupit, dokonale vyčistil archívy STB od všech důkazů na prominentnější estébáky, kteří se od komunistů dokonale rozlezli do všech ostaních politických stran. Důkazy tam vesměs zůstaly jen na estébáky v důchodu nebo jen na malé ryby či na nevinné, za které estébáčtí agenti ty hlášení psali sami, aby na ně inkasovali prachy.

11 1
možnosti
JJ

A odkud víte,že Sachr byl agent STB? V těch archivech pátral po svazcích s.Havla a Dubčeka. Jenomže přišel pozdě- všechno důležité už bylo dávno v Moskvě. Jo a hlavní slovo na tom ministerstvu neměl Sachr, ale Ruml- Kdepak asi dneska pase ovce. Ještě stačil s JUDr. Rychetským porušit volební zákon a cesta na ministra byla nachystaná. Jenže to je na dlouhé vzpomínání a dnes to už asi nikoho nezajímá.

1 1
možnosti
ZD

Opět perfektní a pochopitelně karma. Tak perfektní, že není co dodat - je tam vše.

5 0
možnosti

Měli jsme obrovské štěstí, že Černněnko a Andropov zemřeli...Gorbačov byl naděje....česko se dlouho ruské přestavbě bránilo.....žádní studenti ale Gorbačov a pád komunismus okolo nás nám dal svobodu

11 0
možnosti
ND
JZ

J41a45n 61Z57i38e44g37l34e82r

17. 11. 2020 19:04

Zasloužená karma :-)R^

3 0
možnosti
ZZ

Ti méně informovaní dostali sousto a příležitost mávat vlajkami i houfovat se po náměstích, či dokonce po letech i vzpomínat na závan demokracie, či psát blogy a ti informovaní si potichu a nenápadně vesele přebírali od státu jeho majetek.

Vše je tak, jak mělo být - a proto nikdo nikomu nic neukradl !!!

;-D;-D;-D

7 1
možnosti
Foto

Lidi jsou prostě pořád stejní. Záleží jen na příležitostech, jaké dostanou (od ostatních).

1 0
možnosti
MB

Nezapomínejte třeba na leden - Palachův týden, pozvolná změna začala už dřív než v listopadu 89. To jen na okraj.

5 0
možnosti
ZZ

Je zajímavé, že když jsem byl v dubnu r. 1989 v Polsku, tak tam mi tvrdili členové místní opozice, že do vánoc budeme mít revoluci i ČSSR. Trochu jsem se tomu usmíval, ale tvrdili mi, že komunisté, kteří jsou v zákulisí mají mnohem větší moc, než ti, co jsou na očích veřejnosti.

( A to ještě nebyly žádné útěky dovolenkářských dederonů, které situaci u nás nastartovali )

Zubem času vidím, že ta opozice měla s těmi našimi komunisty pravdu.

:-/:-/:-/

0 0
možnosti

Kromě jiného v textu díky za poděkování panu Gorbačovovi. Je za co. A nějak se na něj zapomíná...

13 2
možnosti
PB

P27e39t54r 12B47u19r63i73a96n

17. 11. 2020 17:03

Gorbačov vydal už před sametem knihu Perestrojka. Lidé ji masově nečetli, protože bolševickými nalejvárnami byli už přesyceni a unaveni. A byla to škoda. Protože v ní Gorbačov de facto přiznal, že socialismus trapně zkrachoval, změny jsou nutné a on (Moskva) s tím už nic nenadělá.

10 0
možnosti
JN

Hezky a výstižně napsané, karma i od mne. R^

9 0
možnosti
  • Počet článků 644
  • Celková karma 25,46
  • Průměrná čtenost 2147x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik