Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Filipe, napsal jste to moc pěkně a mluvíte mi z duše!!! Já sama mám na podobné téma vypracovaný program pro žáky sedmých tříd, kterého se zúčastňují, když se třídou přicházejí do knihovny. Jak to u této věkové skupiny bývá, jsou děti většinou na začátku trochu skeptické ke všemu, co nezavání cizinou, protože u nás přece nemůže nikdo nic pořádného dokázat, alespoň ne takového, aby to prospělo světu, aby si toho ve světě někdo vůbec povšiml. A na konci hodiny odcházejí a jsou nadšení, že krom vynálezů všeobecně známých, teď vědí třeba to, že spřádání a výrobu materiálů založenou na bázi nanovláken vyvinul vědecký tým Technické Univerzity v Liberci pod vedením O. Jirsáka, že kostka cukru se "narodila" u nás v Dačicích, že první záchytnou protialkoholní stanici na světě založil v Praze náš psychiatr Jaroslav Skála, že "vynálezcem" obložených chlebíčků je náš Jan Paukert, že Češi obohatili svět třeba kuchyňskou remoskou, kontaktními čočkami, lodním šroubem, hromosvodem, verzatilkou, silonem, obloukovou lampou, hydraulickým tkacím strojem, vodní turbínou... A pak děti samy začnou jmenovat třeba naše sportovce, kteří jsou ve světě známí a nakonec odcházejí nadšení, že Češi nejsou to samé co nýmandi, k nimž je otravné patřit.:-)

3 0
možnosti
Foto

:-) Díky za návštěvu i komentář :-)

0 0
možnosti
MV

Včera na ČT výborný dokument o Batovi. Další osobnost, na kterou můžeme být hrdí!

5 0
možnosti
Foto

R^ P.S.: ,,Život není diskuze";-)

1 0
možnosti
MP

Do diskuze nemam nic, Filipe, ale podekovat za navstevu mi klidne muzete ;-D

1 0
možnosti
Foto

Díky Michale za návštěvu, i vrela lidská slova ;-D

0 0
možnosti
Foto

I97v49o 46C57i39l74i45c88h

11. 8. 2020 20:53

Karma R^ Já osobně to neřeším, možná proto, že za napoleonských válek svedl a obtěžkal jednu moji prapra...bábu jakýsi francouzský důstojník, takže zcela čistý Čech bych nebyl ani kdybych se nenarodil, stejně jako všichni moji předci na jižní Moravě a na sever Čech jsem se přestěhoval až před cca čtyřiceti lety, takže v mé vlasti vlastně nepatřím nikam a přitom patřím všude :-P Lidi jsou chytří i blbí, hodní i zlí, krásní i oškliví a je úplně jedno do jaké případné skupiny patří, všude to tak je.

2 0
možnosti
Foto

R^Diky za tenhle clanek, Filipe. Mainstreem pozitiva rad prehlizi, coz je chyba a obrovska skoda

4 0
možnosti
Foto

Já děkuji za návštěvu :-)

1 0
možnosti
Foto

R^Tak tak. Jen těch čecháčků je oproti Čechům (včetně Moravanů a Slezanů) trochu moc. Viz volby.

A nějaké osobnosti od nás:

Prof. Vahala, neurochirurg, který nebyl za socíku jmenován profesorem, protože odmítl vstoupit do KSČ.

Jan Patočka - netřeba komentovat.

Antonín Marek - buditel, lingvista

Josef Pekař - historik

malíři Karel Vik, Karel Kinský, Jan Solovjev

Marcela Machotková - operní pěvkyně

Václav Knop - herec, režisér, překladatel, dabér

Ivan Šolc - matematik, astronom, fyzik

3 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i příklady :-)

0 0
možnosti
ZS

Vždycky jsem byla hrdá na to, že jsem Češka, že žiji v zemi, která je úchvatná na pohled a která dala světu osobnosti a velikány hudby, vědy a techniky, malíře, fotografy ... nerozumím těm, kteří se stydí být Čechy za chyby a omyly jiných Čechů, nejsme tak špatný národ, máme prostě svá specifika, ostatně, jako je mají i jiné národy. Přeci nemůžeme být všichni stejní, byla by to nuda. :-) Přirovnání k Hobitům je vskutku trefné.

4 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i komentář :-)

1 0
možnosti
JU

J44o71s17e53f 50U92l29m94a98n

11. 8. 2020 17:48

Moje zkušenost je taková, že Češi jsou skutečně na první pohled méně přátelští než většina národů, ale je za tím spíše absence takové té zdvořilostní přetvářky než ryzí nepřátelství. Co se mi rozhodně nepotvrdilo, je oblíbené tvrzení, že Češi mají v krvi udavačství...To musí tvrdit snad jen lidé, kteří nikdy nežili v zahraničí. V celosvětovém srovnání si nemyslím, že bychom byli národem zlodějů, ani muzikantů. V ničem výrazně nezaostáváme, snad kromě několika málo věcí, které mě vyloženě štvou:

- všechno u nás trvá tak dlouho, že jsem to nikde jinde nezažil. Od stavby dálnic po vyřízení dokladů.To je neskutečné...

- nikde nevyrábí tak příšerné sýry jako u nás. Nevím proč to tak je, ale český sýr je potravinářská katastrofa. I polský sýr je hned o dvě úrovně výš.

- další podobnou katastrofou jsou uzeniny...jasně, možná někde nějaký malý řezník lokálního rozsahu má perfektní uzeniny, ale já ho zatím nepoznal. Každopádně pokud koupíte nějaký produkt v supermarketu, stojí to za prd. Rada, že uzeniny nemám kupovat v supermarketu je lichá, v jiných zemích je kupuji taky, a tak hrozné to rozhodně není.

3 0
možnosti
PK

Udavačství, bonzování je zde národním sportem a na špici jsou politici, ovšem nezaměnovat z whistle blowing, které je o hrdinství, odvaze jednotlivce, ale to není náš případ v Čechách.

Maso a uzeniny jsou zde na dobré kvalitě stačí jen vybrat a nemusí to být z babišova. Jo, stavit by se mohlo bystřeji.

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik