Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omyly a bludy kolem naší národní kuchyně .....

Ano, i dnes mám potřebu ukojit své touhy povyprávět si o historii... A protože hrůzy máme kolem sebe dost , tak se budu opět motat kolem jídla. S plným žaludkem, je svět veselejší ....

Je ještě několik věcí , které bych tady na blogu rád napravil. Historický exkurz za samotnou podstatou důležitosti gastronomie máme za sebou. Nyní mám potřebu porvat se s  představou o naší národní kulinářské tradici ....

Protože vážení, naše omyly a představy z nás dělají národ který za svou vydává gastronomii , která mu tak úplně nepatří...

Nevím jak vy, ale já přeci nechci patřit ke kradákům, zlodějlm, čorkařům.... Říkejme jim ostatně jakkoli.

Když se řekne restaurace , nebo hospa s českou kuchyní většině z nás se spustí Pavlovův reflex při představě zelíčka s vepřovou, gulášku, nebo třeba dobrého řízku...

Ale ve chvíli, kdy kdy se vydáme po stopách těchto jídel neomylně nás zavedou za hranice naší vlasti. Vepřová se zelím začíná u mých milovaných Bavoráků. 

Pravlastí guláše jsou,  jak jistě tušíte Uhry a řízeček k nám domašíroval přes Vídeň z vojenských tažení maršála Radeckého v Itálii.

Tohle bych ještě dokázal i pochopit. Bavory máme za humny a přebírání kuchařských  specialit v rámci Monarchie  proběhlo zkrátka samo sebou.

Ovšem , může mě někdo vysvětlit proč se na Vánoce nacpáváme tradičním bramborovým salátem , který  nejspíš vymyslel francouzský šéfkuchař a ještě k tomu v Rusku ? 

Kde jinde než ve francouzské kuchyni pak mají základ omáčky na zeleninových základech a taková rajská není opět ničím, než paskvilem na Italskou variaci...

Pánové a dámy.... Uznejte, že naše všeobecně uznávané představy se pod tíhou těchto důkazů obrací v prach...

No, ale naše skutečně národní gastronomie samozřejmě existuje. 

Paradoxně má co do činění s týpkem , který sám nejspíš nežil ... ( Minimálně ne tak jak si ho představujeme. )

Nicméně země zaslíbená , oplývající mlékem a strdím.... To nebyl přelud , ale stručný popis naší vlasti.

( Všimněte si, že praotec Čech taky neblábolil nic o bramborách. K jejich masovějšímu pěstování v Českých zemích došlo až po hladomorech a selských rebeliích v druhé polovině 18. století)

Každopádně abych vás nenudil , o tom co je tedy skutečnou českou kuchyní si povíme příště. Byť byl jídelníček našich předků ovlivněný jak historickou epochou, tak jejich společenským postavením ...  Nuda to vůbec nebude. 

Důležitou kapitolou jsou pak vlivy regionálních kuchyní. Na to jak malej flíček na mapě jsme, nám totiž mimo moře příroda nabízí snad všechno, co nabídnout může...

Příště  zjistíme i to  proč svého času u  nás už nikdo nemohl ani vidět lososa , kterého si dneska kupujeme za docela slušnej peníz a pokusíme se společně odpovědět jestli do kategorie národních jídel patří smažák...

 

 

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 25.1.2024 7:25 | karma článku: 29,91 | přečteno: 2768x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Můžeš jí zkoušet rozkopat ksicht ...

Trocha slov takhle o jarní noci ... a Radůza zazpívá tomu komu slova nestačí. Dřív než kohout zakokrhá....

27.4.2024 v 3:40 | Karma: 9,34 | Přečteno: 227x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Vracovský

Nějaká ta mrtvola už nás dneska nerozhází .....

Jejich příliv v přímém přenosu nás zocelil. Kdysi někdo vystřelil kulku z muškety a trvalo měsíce než se někde daleko dozvěděli co se stalo.....

23.4.2024 v 8:36 | Karma: 21,72 | Přečteno: 898x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Radka se loučí.

a pokud by komukoli z těch kdož jí četli mohlo loučení uniknout, musím to napsat :) ...........................

21.4.2024 v 6:59 | Karma: 11,79 | Přečteno: 600x | Diskuse| Hyde park

Filip Vracovský

Češství, malý obrázek a velcí lidé ....

Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.

19.4.2024 v 9:26 | Karma: 18,37 | Přečteno: 733x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Znásilnění Karla Kryla

Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....

13.4.2024 v 6:11 | Karma: 31,21 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 644
  • Celková karma 25,36
  • Průměrná čtenost 2147x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik