Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky ještě jednou za fajnovou diskuzi, příští nebo přespříští neděli nestane li se nic nepředvídaného rád dám pokračování.... Tohoto zcela apolitického blogu ... Byť rozumím tomu, že ta politika nakonec na přetřes přišla, neboť blog sám je trochu jako hospoda a semele se tu všechno....

3 0
možnosti

Pane Vracovský, zajímalo by mně, proč jsem byl zablokovaný?Nikoho jsem vulgárně neurážel ani nikde nenapsal vulgární slovo.

Že by cenzura, že jsem psal pravdivé informace jak o podmírácích a nebo o socialismu?

0 0
možnosti

J69a43n 68K70a62r27a95s77e89k

27. 11. 2022 19:39

pisu to pod kazdym takovym blogem.

Podle historickych vyzkumu se meli nejlepe lide ve 13 stoleti. Tedy ne ted a ani za socialismu.

Neni to samozrejme uplne jednoduche. Pomalejsi spoluobcane srovnavaji cenu piva dnes a tenkrat, vysokoskolaci do toho srovnani zamotaji i platy tenkrat a ted. Ale to nestaci.

Pro porovnani potrebujeme nejake bezrozmerne cislo, ktere vyjadruje to 'mit se dobre'. Jako napr. v hydrodynamice pouzivame Reynoldsovo cislo k zjisteni, kdy je proudeni tekutin 'dobre = turbulentni' a kdy je to nedobre (z hlediska prestupu tepla).

U toho 'mit se dobre' je zapotrebi zohlednit nejen platy a ceny produktu, ale i to, jaka je 'jistota' ziti a jakasi 'kazdodenni spokojenost'. A i to, kolik lidi se ma lepe nez ja a o kolik lepe - tedy jestli sousedum zemrelo dost tech jejich koz.

80 % obyvatel jsou obcane, kteri chteji byt vedeni za ruku, chteji aby existoval nejaky rad, jasne a splnitelne regule apod. Pro takove obcany byl socialismus akceptovatelny system - pro obcany, kteri se chteji mit 100 x lepe nez prumer to samozrejme nic nebylo.

0 0
možnosti
Foto

;-D Vše je relativní. Někdo by se chtěl mít jak v minulosti, jiný by chtěl být v budoucnosti. Další by chtěli žít nyní, ale ne vždy jej nechaj. Ač ani to se až tak nezměnilo;-)

1 0
možnosti
Foto

:-)Seděli jsme v příjemně zakouřené hospůdce u Svatýho. Partička stálých štamgastů. Ve zdi decentně pobzukoval větráček, s chutí se zakusující do hustého kouře. Dal jsem žejdlík a objednal si krvavou tlačenku. Jeden kámoš si objednal utopence, druhý zavináče. Hostinský zručně vylovil ze sklenic objednané pochutiny. A dali jsme řeč a ruma....Řeč se vedla, pivko teklo. Béda, známej to vizionář, nám sdělil své obavy z budoucnosti. Volové, pravil, dokážete si představit, že by nějakej rapl zakázal kouření, poctivý pivko, krvavou tláču, utopence, či nedej bóže, i ruma. O dalších možnejch regulacích, nařízeních, zákonech ani nemluvě. Třeba, když si zahrajem na kytáry a zapíváme nějaký trampský písničky a tak, že by pak po nás chtěl někdo za to prachy? Seš na hlavu, zazněla sborová vodpovědˇ. Nojo, no, Béda. No ále stejně, nedal si pokoj, dokážete si to představit? Ty exote! To by bylo pomalu na revoluci! No ale víc hlav víc ví a tak sme založili PARTU 66. Pro zichr.

Zdroj: https://jiroudek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=439593:-)

2 0
možnosti

J90a93n 47K92a12r25a20s41e64k

27. 11. 2022 19:44

uz zase redukujete zivot jako takovy na navstevu hospody.

0 3
možnosti

Když pominu politiku, byla to doba, kdy jsme si drobných maličkostí vážili.....nechci být za staromilce, ale je to tak. Dnešek komentovat nechci....

1 0
možnosti

Je to pryč a dobře tak, nikdy to sem nemělo přijít.

1 0
možnosti

J71a83n 16Z50i22e41g70l93e72r

27. 11. 2022 18:06

Jednou za neblahých komunistických časů někdy v osmdesátých letech jsem zašel v Praze na oběd ke Dvou sluncům v Nerudovce. Na můj dotaz po jídelním listku, mi řekl číšník. Je tam vepřo, knedlo, zelo. Já se znovu dotázal po jídelnou. Tak mi bylo řečeno, že to je všechno, co mají k jídlu, v hospodě v centru Prahy.

0 1
možnosti

J46a29n 26Z15i37e92g33l25e24r

27. 11. 2022 17:46

Ale upřímně. Komunistické hospody. Špína, hnus. Toalety na pobliti. Podmírečná hnusná piva, Znojmo, Břeclav, Starobrno, která se nedala pít. Mizerné jídlo, malé porce. Nevlídná obsluha. A v mnoha čtyřech na dotaz co máte k jídlu. Odpověď nic.

0 0
možnosti

Jan Ziegler

O těch podmírácích píšu v dolením příspěvku.Když jsem požádal o dotočení, vždy dotočili (a kolikrát to bylo i nad čárku), ale NIKDY se mně nestalo aby ho nechali dokapat jako v dnešní době.

0 0
možnosti

Obrovskou výhodou socialismu oproti kapitalismu, která v čase jen nabývá na významu, je to, že jsme nebyli mrtví. A tak, Filipe, také přihazuji mé oblíbené pochoutky z dětství: punčový řez (0,50 hal.), sojový řez (má první bez rodičů nakoupená pochoutka, desítky let stála 1 Kčs), sekaný turecký med a cukrová vata na pouti, vanilková zmrzlina, ne v kornoutu, ale placaté jedlé misce (0,70 hal.), lesněnky, eskymo bez dřívka ve voskovaném papíře (50 hal.), 10 deka vlašáku s rohlíkem, jahodový koktejl v mléčném baru, gumový had, višně v čokoládě, sekaná z pícky s rozpraskaným jihočeským velkým krajícem (tzv. pajzákem), čokoláda Barila (oříšková), kočičí jazýčky, camembert Le Roitelet z pražské prodejny Paris-Praha v Jindřišské, čínský luncheon meat, a samozřejmě všechno od maminky. Naopak jsem nikdy nemusel mejdlíčka, pendrek a větrníky. Z nepochoutek pak kino s retrofilmy za vstupné 25 hal., což se platilo jednou mincí stejné hodnoty, neodpovídající soustavě SI.

3 1
možnosti

J14a83n 53M94a64r81e55k

27. 11. 2022 17:00

To je taková schizofrenie. Na jednu stranu krásné vzpomínky na dětství, kdy nám politika byla šuma fůgo a na druhou stranu ten komunismus s estébákama a zadrátovanejma hranicema. Já taky vzpomínám na 'fredo-ledo cuc na kládě' mejdlíčka, po kterých jsem vždy měl na týden zkažený žaludek, a t.zv. 'husí hovínka' cukrové barevné špalky, úžasný ničič zubů a jiné dobrůtky. Nejvíc mi chutnaly kyselé okurky 'láčenky' které jedna bába prodávala na ulici.

Ale štve mně ta nostalgie po těch tehdejších cenách v hospodách. Pult politý pivem, vedle pípy takový bazének ve kterém se jen tak smočila hrana půllitru po použití , ten bazének plný slin, vedle velká sklenice s nějakou tekutinou, kde se vznášely snad nějaké buřty, vše to vypadalo jako toaleta po použití, kde se tři dny nespláchlo. Ale ano...lidi vzdychejte po komunismu, kdy byl rohlík za padesátník a pivo za dvě kačky a za mých časů plat soustružníka 8 kč na hodinu.

3 0
možnosti

Určitě nejste starší než já (70 let), ale plat soustružníka byl v r.1970 (kdy jsem se vyučil a nastupoval do zaměstnání) 10 Kč na hodinu (tolik jsem měl já jakožto čerstvě vyučený).Starší soustružníci měli více.V r.1975 kdy jsem se oženil a přestěhoval se, tak v jiné fabrice jsem už měl 15 Kč na hodinu.

A pivo.

Ano už tenkrát byly podmíráky, ale když jsem ho chtěl dotočit tak DOTOČILI a ne jako v dnešní době, kdy mně ho nechali dokapat (pod pípu kde se točí pivo dali můj půllitr a odkapávající kapky doplnily můj půllitr).A to se mně stalo ve většině restaurací po celé republice.Zrovna tak ve všech restauracích a hospodách byly cejchované půllitry (čárka na půllitru značící půllitr tekutiny).Dneska různé pivovary mají svoje sklenice, které už nejsou cejchované (není čárka značící půllitr) takže vlastně podporují výčepní aby okrádali zákazníky.

To na jednu stranu a na druhou...ve všech, zejména městských restauracích, řve hlasitá hudba, že není slyšet souseda co povídá.Když jsme chtěli ztišit hudbu, tak...hosti si to přejí.Kdo??Když jsme tam byli půlhodinu jenom 4 u stolu.Pak jsme to vzdali a utekli ke kamarádovi domů na lahváče.

Tomu říkáte pokrok?

A vzpomínky na dětsví?38 let jsem žil v socialismu a 32 let žiju v kapitalismu, takže mohu srovnávat.Jako dělník na tři směny jsem se měl v socialismu lépe než jako dělník na tři směny v tomto režimu.

0 3
možnosti

Starší ročníky ještě mohou pamatovat cukrkandl, kačení mýdlo, roksový špalek s papírovým deštníčkem (který se dal otevírat a zavírat), nebo roksovou píšťalku (která skutečně pískala).:-)

Vysvětlivka: Roks - tvrdý neplněný bonbon ve tvaru lízátka, špalíku.:-)

6 0
možnosti

Roks se dal olizat do úplné spicky a píchali jsme se ní do hřbetu dlaně...

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS