Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Bylo zde mnoho větších či menších kultur, o některých jsou písemné záznamy, jiné známe jen z vykopávak, a každá zanikla. O některých víme, kdo ji vyvrátil, o některých se jen domníváme, co asi zavinilo její konec. Většinu kultur vyvrátil nějaký barbarský národ, aby po čase i on se stal kulturním národem. Západořínskou říši vyvrátili babarští Germání, po staletích se z nich stali špičkové národy, dnes se zdá, že jsou za zenitelm.

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, no ono těch příčin toho, že se říše neudržela bylo víc, než jen barbaři na hranicích, bez těch vnitřních by neměli šanci.Díky za zastavení.

1 0
možnosti
Foto

Přidal bych určité varování. V různých obdobích lidské civilizace se objevovala očekávání "brzkého zániku". Ostatně je o tom celý žánr tzv. apokalyptické literatury, což jsou zčásti velmi staré mýty, jejichž ozvěna se objevuje také v biblické tradici, ve Starém Zákonu i Novém.

A nezřídka se objevily skupiny lidí, kteří zneužili apokalyptická očekávání k sprostému, brutálnímu násilí (v domnění, že tím snad urychlí "konec světa") Tyto motivy se objevily například i u husitů. A v dnešní době se stal typickou apokalyptickou sektou bezohledný násilnický gang takzvaného "Islámského státu", což ve skutečnosti má jen málo společného s náboženstvím, ale zato příliš mnoho společného s touhou po krvi: po moci a násilí. Zakladatelé IS nebyli náboženští fanatici. Byli jimi někdejší mocní armádní činitelé Saddámova režimu, sociaisté (= praktičtí ateisté) ze strany BAAS. Sázka na dosažení moci prostřednictvím předstíraného islamizmu byla z jejich strany přesně a velmi cynicky vykalkulovaná. Největším neštěstím pak byli mladí lidé, kteří se nechali zfanatizovat. Další, kdo apokalyptické zvěsti rád živí a zneužívá ke svým mocenským cílům, je Putinovské Rusko. Podle jeho propagandy je znamením blížící se apokalypsy "prohnilý Západ", který musí "světodějinně zkrachovat".

Vnímám to tak, že je třeba dobře a poctivě žít v přítomném okamžiku. To je to, co máme v rukou. Martin Luther prý napsal: "I kdyby za mnou někdo přišel se zaručenou zvěstí, že zítra nastane konec světa, půjdu do zahrady a zasadím ten strom, který jsem na dnes měl v plánu zasadit."

3 0
možnosti
Foto

Dobrý večer Marku a díky za obsáhlý komentář... mě to téma, když jsem to po sobě četl, přišlo až moc chmurné, tak jsem ho nakonec odlehčil ještě jedním videem dodatečně.Ten citát o naději je krásný, cítím to úplně stejně.

2 0
možnosti
Foto

Jedinou výhodu, kterou u nás máme, že střední třída u nás v podstatě neexistuje.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, no po desítkách let její likvidace, kdy ani současnost tomu nepřidává se není moc čemu divit.

2 0
možnosti
Foto

R^Lidstvo je nepoucitelne.

1 0
možnosti
Foto

Díky, no, pořád v sobě živým tu naději, že jednou.. :)

2 0
možnosti
TR

Nechápu, ale tím Váš článek nechci schazovat.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, občas píšu taková kalendária k zajímavým datům a zítra je 4.9.

0 0
možnosti
Foto

Ve vztahu k současnosti bych doporučoval psát o "Rozvalu civilizace"-

1 1
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za doporučení, ale jsem tvrdohlavý.

1 0
možnosti
  • Počet článků 641
  • Celková karma 26,36
  • Průměrná čtenost 2157x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik