Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IP

Otec byl po válce členem vyšetřovací komise pro válečné zločiny. K.H.Franka vyšetřoval jako svědka v kauzách předsedy protektorátní vlády. a generála Klecandy. Tvrdil, že z Frankova jednání při těchto výsleších získal dojem, že on je úmyslně udržován v názoru, že celé jednání je jen komedie. Důvodem pak měla být snaha, aby o některých věcech, týkajících se zejména komunistů, nemluvil. Když pak stál před Národním Soudem, začalo mu docházet, že se o komedii nejedná, ale to už bylo pozdě.

2 0
možnosti
Foto

Díky za zastavení, to je moc zajímavý komentář...

0 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za článek.R^

2 0
možnosti
Foto

Já díky za přečtení a návštěvu :-)

1 0
možnosti
Foto

K.H.Frank, Heydrich, nebyli žádní blbečkové. Byli nadprůměrně inteligentní, přesto dokázali dávat příkazy k vraždám civilních obyvatel. Manželka K. H. Franka byla lékařka, kterou Rusové odvezli do Gulagu a tam trávila--- mám dojem že 6 let a zachránilo ji právě to, že byla lékařka. Pak v Německu si otevřela praxi a do své smrti ji vykonávala.

3 0
možnosti
Foto

Většina nebezpečných zločinců vyniká intelektem...

1 0
možnosti
Foto

Karma, Filipe.

Žel, je to tak. Právě ty nejhrůznější totalitní režimy se vždy potřebovaly opírat o dvě kategorie lidí. Brutální pohůnky ochotné páchat i ta nejstrašlivější zvěrstva a strojově pracující vykonavatele moci na nejrůznějších postech. Jenomže v případě lidí jako K.H.Frank, Heydrich, atd. v tom ještě byla hluboká nenávist a jakési "propadnutí zlu". Pozdější alibizmus, (že ten či onen pouze konal svoji povinnost anebo považoval daná zvěrstva za nutná a správná, tudíž za "legální", je zčásti účelový, s cílem vyhnout se postihu. A zčásti je to projevem zrůdného pokřivení osobnosti, což ovšem nemá žádný vliv na skutečnou vinu. Chování nacistických pohlavárů u norimberského procesu, stejně tak jako chování ex-jugoslávských válečných zločinců před mezinárodním tribunálem v Haagu v 90. letech je toho dokladem. Nevynechal bych ani zmínku o Norském vrahovi Breivikovi, který svoji vinu také moc neuznával a při příchodu k soudnímu líčení hajlovat (byť se zavřenou pěstí, ne s otevřenou dlaní otočenou dolů k zemi).

A jistě si nebudeme namlouvat, že by pachatelé zločinů komunistického režimu byli jiní. Chovali se úplně stejně, svoji vinu neuznávali a vyhýbali se spravedlnosti jak jen mohli.

3 0
možnosti
Foto

Ano, bez alibizmu by to totalita měla vždy mnohem těžší. Díky za návštěvu a opožděně přijměte gratulaci k ceně redakce Marku Mám zde řadu oblíbených autorů, ale Vy jste pro mě momentálně jednička :-).

1 0
možnosti
Foto

J64a77n 35Š67i32k

22. 5. 2019 20:42

Skvělé Filipe. Děkuji a karma

1 0
možnosti
Foto

K. H. Frank si vážil odbojáře Vladimíra Krajinu, který byl hlavním koordinátorem zpravodajské činnosti jedné z odbojových skupin, Politického ústředí. Jeho radisté odvysílali přes dvacet tisíc zpráv, spolupracovali s dvojitým agentem A-54 Paulem Thümmelem a britský premiér Winston Churchill se nechal slyšet, že jejich informace zkrátily válku nejméně o rok. Reinharda Heydricha zasadil českému odboji vážné rány. Krajina sice nebyl odhalen, ale ocitl se na seznamech gestapa, přišel o spolupracovníky a prchal před zatčením. Nakonec jej gestapo dostihlo, nestačil sníst kapsli s cyankáli a byl začen. Na příkaz K. H. Franka dostal statutu zvláštního vězně. Jakožto vůdci domácího odboje se mu dostalo zvláštního zacházení – měl zvláštní vazbu v Malé pevnosti v Terezíně. Po válce, když byl . K. H. Frank vyslýchán bez tlumočníka byla vyšetřovatelem vsunuta do protokolu věta, že spolupracoval. s gestapem jako agent. U soudu se Frank proti této výppvědi rázně ohradil a prohlásil, že to byl nejstatečnější muž českého odboje a .nikdy nespolupracoval s gestapem. Přesto komunisté po něm šli a on musel utéct do Kanady, kde se stav váženým a uznávaným biologem.

3 0
možnosti
Foto

Já bych si jej neromantizoval, spíš se kloním k dojmu, že chtěl Krajinu právě pro jeho pravdomluvnost později využít k politickým cílům. Díky za velmi obsáhlý koment a fajn večer :-)

0 0
možnosti
Foto

V této souvislosti je nesmírně zajímavá postava JUDr. Kamilla Reslera, který byl ustanoven jako jeho obhájce. Šlo o špičkového právníka, který si převzetím obhajoby této lidské zrůdy musel být vědom, jak bude vypadat na veřejnosti. Přesto obstál se ctí.

Jinak je vždy v těchto případech strašný nepoměr, že poprava jednoho člověka nemůže vyvážit ty desetitisíce mrtvých, které má na svědomí. Podobně jako Adolf Eichmann.

Filipe karma.

4 0
možnosti
Foto

Díky moc, ano JUDr. Resler morálně obstál v těžké výzvě. Díky.

2 0
možnosti
Foto

Po odchodu von Neuratha a smrti Heydricha od Hitlera získal postavení jako protektor. Stal se neomezným vládcem Čech.

2 0
možnosti
Foto

Jasně, oficiálně tuto funkci ovšem nedostal... Díky za návštěvu i komentář.

2 0
možnosti
JK

Když mu zlomili vaz, jeho ruka se pozdvihla, jako by chtěl ještě zahajlovat. Pravda, byla to levačka, ale to lze přičíst jisté zmatenosti, která je po smrti běžná :-)

1 0
možnosti
Foto

Odkaz na video jsem nechtěl dávat, asi bych jej v tu chvíli z hajlování nepodezříval, prostě spíš záchvěv... křeč. Skonal vizuálně poměrně klidně. Díky za návštěvu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,61
  • Průměrná čtenost 2160x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik