Je smažák naším národním jídlem ?
Není tomu dávno, kdy jsem slíbil odtajnit odpovědi na další otázky kolem naší národní gastronomie. Zaplnit bílá místa na mapách a sejmout pásky z vašich očí.
Prvním, pro mnohé z nás překvapivým faktem je, že tradiční rybou našich řek byl z hlediska historie ještě nedávno ..... losos. Ryba za kterou dneska platíme slušné peníze v nich migrovala několikrát ročně . Jelikož bylo poměrně snadné ji chytat, stala se nedílnou součástí naší kulinární tradice. No, a pokud je dneska taková poptávka po jídlech z něj připravených ( v číslech prodejů válcuje nejen kapry a pstruhy, ale dokonce i candáta ) , možná je to vlastně nějaká geneticky podprahově předávaná informace z historie, která nás pudí k jeho konzumaci.
Co možná některé z vás překvapí, že v dobách vlády Karla IV. si dokonce chudina vymiňovala, že jí losos nesmí být servírován víc, než dvakrát týdně. Zkrátka, už ani ten Pinďa to tady nežral...
Stejně tak, je pro mnohé překvapivým faktem , že k naší kulinářské tradici patří rovněž šneci, nebo raci.
Sám třeba velice rád používám maso kapounů, byť sehnat vykastrované kohouty už dávno není žádná samozřejmost.
Kdo z vás mě kdy v podzimních a zimních měsících alespoň virtuálně navštívil na výuce .... tak ví, že velice rád pracuji i s dnes již polozapomenutými druhy ovoce či zeleniny. Na takové kdoule mám pak docela slušnou úchylku a naučil jsem se z nich opravdu hodně laskomin.
Ale abych abych se vrátil k tématu co je a co není naše národní kuchyně.... Samozřejmě tento pojem byl ovlivněný nejen průběhem času, ale rovněž tím v jaké společenské vrstvě se člověk nacházel. Zatímco jídelníčky šlechty a měšťanů neměli často daleko k skutečně opulentním hostinám, jídelníčky chudiny a poddaných pak byli mnohem prostší.
Obilné kaše, sušené ovoce, chléb... Inspirací směrem k dnešku by pak mohla udržitelnost potravinového systému z pohledu plýtvání. To co si všeobecně dovolujeme vyhodit, nebo kupovat navíc jen tak pro strýčka příhodu.... Z toho by se ještě moje milovaná babička obracela v hrobě.
V průběhu historie byla taky kuchyně našeho regionu ovlivněná třeba faktem jak dostupné, či drahé bylo koření.... Víte třeba o tom, že jste ho mohli používat jako platidlo ?
Čemu určitě hodlám věnovat samostatný blog je pak kuchyně Rakousko-Uherské monarchie, která to čemu říkáme dneska Česká kuchyně ovlivnila nejvíc.
A co na závěr ? Je, nebo není smažák naším národním jídlem ?
V našich restauracích , hospůdkách a hladových oknech dlouhodobě ovládá tabulky prodejů. Děti pláčou a dospělým se ztrácí úsměv když ho nenajdou v nabídce. Cizinci si taky mlaskají když jim ho nabídnete...
Navíc je to nezdravé a sakra dobré...
Dá se to udělat i pěkně, nemusí jít o smradlavou hnusotu z přepáleného oleje..
Zbývá tedy jen zodpovědět důležitou otázku jaký sýr smažit....
To bych ale klidně nechal na preferencích každého z nás . Já mám nejradši smažený hermelín....
Inu, stejně jako docent jídlo si myslím, že není co řešit. Můžeme smažák na naše národní jídlo počátku 21. století naprosto v klidu pasovat...
A písnička ? Ta nemá s blogem nic společné, ale klip mých oblíbenců je pár hodin starý ( tedy maldý) a voní novotou...
Filip Vracovský
Degustační menu našich studentů pod vedením kuchařských legend ...
Duben byl pro talentované adepty řemesla (nejen na naší hotelovce) ve znamení zajímavých gastronomických akcí. Vezmu vás do zákulisí některých z nich...
Filip Vracovský
Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou
Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....
Filip Vracovský
Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !
Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....
Filip Vracovský
Chcimír. Zamyšlení s panem Flaškou ...
Přečetl jsem si po ránu blog Tomáše Flašky a šel jsem něco napsat do diskuze.... No , je toho víc. Tak volím tuto polemiku/zamyšlení.
Filip Vracovský
Tvrdé jádro nezávislé dezinformační scény unesené mimozemšťany ?
Aneb Československo ještě žije... Dokud kape ( ne na karbid, ale na účty) je zač bojovat.... No ne ?
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli
Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...
Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci
Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...
Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku
Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...
Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává
Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...
Pronájem novostavby bytu 1+kk, 45 m2, 4.p, Pacovská, Praha 4 - Krč
Pacovská, Praha 4 - Krč
17 500 Kč/měsíc
- Počet článků 649
- Celková karma 25,32
- Průměrná čtenost 2130x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...