Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Retro: : Jak se šidilo v restauracích za socialismu

Sedmou stovku blogů jsem nechtěl zahájit prvoplánovaným politickým výkřikem... Tak tedy retro.......

Sám jsem se do světa gastronomie zatoulal především pod vlivem příběhů prvorepublikových šéfkuchařů, či jejich nejlepších žáků.... O realitě našeho pohostinství jsem neměl ani potuchy. 

Tedy.... Někde vzadu v hlavě měl člověk zašité, že se kuchaři mají dobře. Ale v realitě jinošských let si to nedovedl propojit s tím, že je to proto, že kradou....

Na počátku každého průšvihu ostatně bývá zdánlivě dobrá myšlenka. Tou dobrou myšlenkou socialistické gastronomie se zdají být receptury pokrmů podle kterých se bude vařit od Aše až Košice. A protože se bude vařit podle jedné "Bible" a ze stejných surovin...  Výsledkem logicky bude, že stejný guláš si dáte u nás v Plzni, stejně jako v Bratislavě. 

Nooo ... joooo.... 

Jenomže , nikdy to takhle samozřejmě nefungovalo. A ani nemohlo. 

Mimo skutečnosti, že unifikované vaření vykastrovalo jakoukoli kreativitu kuchařů v tom, co položit hostům na talíř...  Podnítilo to v nich naopak nepřeberně nápadů jak co ošidit a okrást...

Samozřejmě, že se šidilo prostým nedodržením váhy dražších surovin na talíři. Ale zažil jsem i mnohem kreativnější přístupy, kdy kuchyně vydávala jiná jídla, než se zákazníkům účtovala. Případně od základu vařila z jiných surovin . 

O tom, že se v kuchyni ( Kde se tehdy kafe vařilo) "tureček" nezalil jenom jednou, ale logřík se pěkně vysušil a použil znovu .... se snad ani nemusím zmiňovat !

Občas si samozřejmě šel "někdo" sednout . Manko, nebo přebytek se nestihl zakamuflovat. Nicméně bylo víc než zřejmé, že tyto občasné tresty nikoho neodradí.

Jo, jo. Tak to bylo v časech, kdy hospodský, zelinář a řezník měli hezčí auta a chaty než primáři...

Ještě bych zmínul dvě takové poznámky.

Ta první je pro mladší generace. Mnohem větším průšvihem než manko, bylo při kontrolách objevení přebytku. Protože pokud u manka se dalo na věc nazírat tak, že podnik řídí neschopný lempl.... Přebytek jasně ukázal na systematické okrádání zákazníka.

Ta druhá platí k tehdejším kuchařům... Sám jsem se učil u Reastaurací a jídelen. Třeba u Interhotelů byla situace o poznání lepší a procento kuchařů, pro které nebyla stavovská čest a láska k řemeslu prázdným pojmem  větší...

Dnešní písnička je taky retro. Ale dostala pěkný nový kabátek...  ( Ostatně mnohem slušivější šaty má dneska i ta naše milovaná gastronomie.)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | sobota 2.12.2023 5:58 | karma článku: 36,32 | přečteno: 11606x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Můj kodex Blogera .... aneb sám sobě nad zákon...

Hrozně rád bych si do něj dal i to, že už nenapíšu žádnou blbost. Ale bohužel, jsem nádoba křehká ....

12.5.2024 v 8:12 | Karma: 14,72 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Osvobozeni, neosvobozeni .... Nejen amíci , nejen na plzeňském gauči ....

Nebo zkrátka jen rádi bojujeme dávno dobojované bitvy ? Protože je to přeci tak snadné. Vítězit, když se nikdo nebrání ....

10.5.2024 v 6:27 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Degustační menu našich studentů pod vedením kuchařských legend ...

Duben byl pro talentované adepty řemesla (nejen na naší hotelovce) ve znamení zajímavých gastronomických akcí. Vezmu vás do zákulisí některých z nich...

8.5.2024 v 6:52 | Karma: 19,12 | Přečteno: 467x | Diskuse| Fotoblogy

Filip Vracovský

Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou

Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....

2.5.2024 v 20:17 | Karma: 38,17 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Politika

Filip Vracovský

Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !

Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....

1.5.2024 v 5:58 | Karma: 18,28 | Přečteno: 632x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Ukrajina evakuovala čtyři tisíce lidí z Charkovské oblasti, hlásí dva mrtvé

12. května 2024,  aktualizováno  17:49

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

Po narůstajícím počtu úmrtí na kolejích dochází k mírnému poklesu, míní inspekce

12. května 2024  17:43

V posledních dnech se stále častěji objevují zprávy o srážce na kolejích. Došlo například k...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  17:35

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Úřady nejprve...

Hráči Pokémon Go ničí mapy. V honbě za vzácným druhem si vymýšlejí pláže

12. května 2024  17:14

V populární hře Pokémon Go je možné lovit i plážového Pokémona jménem Wiglett. Jak název Pokémona...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 24,68
  • Průměrná čtenost 2124x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik