To je moc nóbl, toho se nenajím....a ty prachy bych za to taky nedal.

27. 02. 2020 14:54:26
Malá sonda do definice snobství, pinzetového vaření a toho, jak se nechat vystřelit z trenek, i když je nenosíte.

Gastronomie se vrací zpátky ke kořenům a to je jedině dobře. Navíc, jídlo je tématem nespočty debat jak v kruzích profíků, tak v řadách široké veřejnosti, neboť jíst musí až na pár jogínů, úplně všichni.

Naštěstí ten návrat ke kořenům, neznamená v našem případě jen fláknout na talíř pár knedlíků a kydnout na ně naběračku nějaké vazké hmoty.

Ani kuchařina se nevyhne trendům. Není to tak dávno co frčela a vlastně ještě pořád frčí"severská škola". I začal každý zvesela fermentovat a sušit až to nebylo hezké. Já sám si myslím, že všeho moc na talíři škodí. Ne, že by se mi nic ze zmíněné módní vlny nelíbilo, ale s rozumem. Nejšťastnější jsem, když se mi povede uvařit, nebo sníst jídlo, které je prostě dobře odvařené od základu a doplněné o nějakou tu "trendy" součástku. Pokud to všechno navíc ještě dává i chuťově smysl, jsem na vrcholu blaha nejen jako strávník, ale i jako kuchař. Prosté skloubení některé ze základních kuchařských technik doplněné klidně i molekulární kuchyní. Ale každé sousto musí chutnat tak, aby vás vždycky" vystřelilo z trenek." Jen výtvarné umění, nebo marinovaný mech mi na talíři nestačí.

Na druhou stranu ta práce s pinzetou a pěkný servis, přeci nemusí být snobárna. Často slýchám názor, že v "takovém" podniku bych se nenajedl, to skočím k nám a Franta mi dá guláš se šesti za stokorunu.. .Inu i já sám, když "skočím" někam na oběd tak nevyhledávám nic přemrštěně složitého, chci se jen prostě dobře najíst. Ale každému fanouškovi dobrého jídla mohu jen doporučit najít si "svůj" podnik s nějakou formou vyšší gastronomie a čas od času si tam dopřát. A že to něco stojí? Ale to mě stojí i návštěva fotbalu, kina... dovolená. A nikdo neřeší, že by byla snobárna na ten fotbal jít. Ač jsem na fotbale strávil a ještě snad strávím hodně času, tak někdy je fajn nechat se pohladit po jazyku nějakou dobrou vychucenou espumou místo zírání na polehávajícího lempla, kterému se zrovna nechce.

Takže je lepší, se oprostit od předsudků, že je pro mne něco moc nóbl. Naopak, každý si přeci zasloužíme jen to nejlepší. Co říct závěrem? Snad jen to, že ten kdo dává nejvíc na odiv, že není snob, může být právě proto snobem největším.

Dobrou chuť a někdy ahoj Filip.


Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 27.2.2020 14:54 | karma článku: 26.74 | přečteno: 1542x

Další články blogera

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 16.52 | Přečteno: 477 |

Filip Vracovský

Slovo Mír skutečně není sprosté

Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......

23.3.2024 v 4:39 | Karma článku: 28.52 | Přečteno: 1003 |

Filip Vracovský

Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen

Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?

17.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 913 | Diskuse

Filip Vracovský

16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...

Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....

16.3.2024 v 7:44 | Karma článku: 21.44 | Přečteno: 536 |

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 7.36 | Přečteno: 110 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 199 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.53 | Přečteno: 198 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 192 | Diskuse
VIP
Počet článků 634 Celková karma 26.35 Průměrná čtenost 2169

Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...