Dalších pár rad pro začínající kuchaře.

Vážně, nevážně... pokračujeme v plavbě oceánem dobrot, kde se bez dobrého kompasu kolizi se skalisky na mělčině prostě nevyhnete...

V kuchařkách to vypadá vždy tak snadně.

 

Cibulku v základu dělej dokud nezačne hnědnout...

 

Ale sakra co si počít, když se na jednom místě u dna kastrolu dělá rychleji a skoro se začíná připalovat?

Ano. Ti bohatší z vás ten základ rovnou vyhodí. V případě, že se jej chystáte házet z okna jen prosím laskavé čtenáře, překontrolujte si, že pod oknem nikdo nestojí, nebo neprochází ať zbytečně nikoho nezraníte.Dojdou si koupit nový kastrol, nebo hrnec a šup, rozjedou ten základ znova. Počet pokusů, není nijak omezen, avšak, nedaří li se dlouhodobě hrozí nám, že pomalu rostoucí hora kastrólů pod naším oknem začne někomu vadit...

 

Rada šéfkuchaře: Když se to stane, stačí základ zastříknout troškou vody. Napálenina se odvaří a můžeme "sjednocený" základ restovat vesele dál.

 

Povedlo se mi spálit si palec....

 

Ti impulzivnější z nás v takové chvíli začnou klít, dovolávat se Boha a vztekle kopnou do zdi. Ano, ono to pomáhá, ale jen zdánlivě. Ukopnutý palec na noze bolí tak, že na ten spálený chvíli zapomenete, nicméně problém to neřeší....Babské rady vás v tu chvíli nezachrání.Je totiž dost pravděpodobné, že léčivý mech, pavučiny, nepo prášek ze sušených muších křídel nebudete mít po ruce...

 

Rada šéfkuchaře: Na spáleniny existuje spousta osvědčených přípravků, které se dají pořídit v lékárnách, ale pokud je doma nemáte, je důležité místo ihned zachladit, nejlépe zaledovat. Zní to sice drasticky, ale pokud to neuděláte, voda v kůži se vaří ještě několik hodin a nepříjemným puchýřům se nevyhnete.

 

 

Vařím hráškovou polévku a ona né a né zezelenat...

 

Můžete trpělivě čekat kdy to přijde celé hodiny a ono se pořád nic neděje....Ti kdož trpělivost nemají použijí některé z potravinářských barviv. Skuteční gurmáni pak použijí barvivo s příchutí. Hrášková polévka s pistáciovým aroma....hmmm?

 

Rada šéfkuchaře: Pokud chcete zelenou polévku, nekupujte si žlutý hrách, ten nezezelená nikdy...

 

 

Mám strach abych se neřízl, použiju tedy tupý nůž...

 

Nebo si pořídím drátěnou rukavici, sadu kuchyňských robotů, hospodyni, kuchaře do domácnosti a komorníka. Tím zcela zabráním jakémukoli riziku zranění.

 

Rada šéfkuchaře:Ne každý si výše zmíněný postup může dovolit. Důležité jak pro kuchaře profesionály, tak pro "hobíky" je mít ostrý nůž. A naučit se držet prsty tak, aby zranění nenastalo. Na ostrý nůž netřeba tlačit silou, takže nehrozí amputace prstů druhé ruky. A návodů jak nůž správně držet během krájení, či jak jej udržovat ostrý je dnes plný internet.

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=719864

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 20.2.2020 19:50 | karma článku: 28,99 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Znásilnění Karla Kryla

Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....

13.4.2024 v 6:11 | Karma: 30,23 | Přečteno: 1236x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Ano šéfe se vrací ....

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?

10.4.2024 v 19:02 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3261x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Nastane zítra na Slovensku konec světa ?

Máme se našich sousedů bát ? Máme se jim posmívat ? Má nám to snad být jedno ? Kdo ví.... Já se můžu jenom zamyslet....

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 30,47 | Přečteno: 3740x | Společnost

Filip Vracovský

A když Kurt Cobain změnil svět, tak se prostě zastřelil....

Dneska ke konci příběhu, který vlastně nekončí... Taky pár slov, jak změnil nejenom svět ale i mou maličkost....

5.4.2024 v 8:02 | Karma: 27,06 | Přečteno: 2287x | Společnost

Filip Vracovský

Trpíte při změně času, nebo ne ?

Dočkáme se někdy zrušení této regulace ? Času je to jedno, ten běží svým tempem bez ohledu na to jak říkáme jeho jednotkám....

31.3.2024 v 6:52 | Karma: 23,70 | Přečteno: 754x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma: 19,77 | Přečteno: 396x | Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma: 20,59 | Přečteno: 571x | Společnost

Filip Vracovský

Slovo Mír skutečně není sprosté

Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......

23.3.2024 v 4:39 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1131x | Společnost

Filip Vracovský

Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen

Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?

17.3.2024 v 8:24 | Karma: 25,09 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...

Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....

16.3.2024 v 7:44 | Karma: 21,87 | Přečteno: 628x | Společnost

Filip Vracovský

Vykouřená režisérka....

.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....

12.3.2024 v 8:21 | Karma: 30,47 | Přečteno: 9668x | Společnost

Filip Vracovský

Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?

Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....

7.3.2024 v 8:47 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2920x | Společnost

Filip Vracovský

Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?

Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....

2.3.2024 v 9:20 | Karma: 28,71 | Přečteno: 3028x | Společnost

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 815x | Diskuse| Hyde park

Filip Vracovský

Vychováváme děti z Ukrajiny pro zákopy ?

Krátké zamyšlení na víc než aktuální téma. Vstupte na vlastní nebezpečí, za nic neručím a vstupné tradičně nevracím....

29.2.2024 v 6:24 | Karma: 29,84 | Přečteno: 3216x | Společnost

Filip Vracovský

Odcházení Milionu chvilek pro demokracii (těch vyvolených)

A taky o určitě největším úspěchu vlády Petra Fiala, který nám na svých besedách bez cenzury Vít Rakušan skromně zamlčí....

24.2.2024 v 7:49 | Karma: 30,78 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Michael Kocáb v ruinách

Po dlouhé době vůbec nevím, co do perexu napsat. Slova jsou v některých případech hloupá..... Tak radši pomlčím.

20.2.2024 v 18:26 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Máme traktory a né že né ....

Pár slov ke včerejšku. Tradičně nekorektně. Vstupte na vlastní nebezpečí, peníze nevracím a za nic neručím...

20.2.2024 v 9:03 | Karma: 21,99 | Přečteno: 780x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Půjdu nakonec volit Piráty ?

Menší zamyšlení na pátek. Na únor. Na Jaro, které je za dveřmi zase tak mladé a chystá se rozkvést.

16.2.2024 v 17:56 | Karma: 32,97 | Přečteno: 4505x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Arabská invaze do Plzně začala....

a sakra ..... muslimové nám útočej skoro pod balkonem !!!! Napadlo mě v prvotním šoku , když jsem se onehdá....

14.2.2024 v 19:48 | Karma: 24,51 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 640
  • Celková karma 26,60
  • Průměrná čtenost 2160x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik