Beko Fresh Festival 2019 v Plzni pohledem účastníka aneb kde se berou ty hory jídla....

25. 05. 2019 6:43:49
To si tak vždycky počátkem zimy sedíte a stýská se vám po jaru, létu... A v tu chvíli s tím můžete bojovat jen dvěma způsoby.

Doma tou dobou pravidelně projíždíme na mapách krásné pláže a zátoky, jak o život plánujeme a rezervujeme místa kam se chceme až tyhle plískanice skončí podívat....

No a pokud jste šéfkuchař, pak si taky můžete naplánovat jakých se příští rok chcete účastnit festivalů a jarmarků. Má to stejný efekt jako to prohlížení tyrkysových zátok a prosluněných pláží. Hned si připadáte, že je vám teplo a ta namrzající fujavice za oknem je jen zlý sen...

Přesně takhle jsem dospěl k nápadu, že na ten festival největší, který se u nás koná vyrazím s hotelovkou, kde jak čtenáři mých blogů vědí tu méně, tu více úspěšně přesvědčuji náš dorost, že gastronomie je krásná.

Pak si celou zimu hrajete s tím, čím návštěvníky na festivalu potěšíte. A pořád ještě jste v pohodě. S dlouhým předstihem měsíců zajišťujete suroviny , zvolna komunikujete s pořadateli a je to klídeček, lážo plážo..

Zlom nastává asi měsíc před akcí.Všechno musí začít dostávat přesné obrysy. Pokud se chcete skutečně dobře prezentovat musíte mít vše rozpitvané do detailu a ještě si musíte vymyslet nejčernější scénáře toho co by se mohlo stát a jak to budete řešit.

Naštěstí na to nejste sám. Tentokrát krom kolegy Bohouše Rydrycha o kterém jsem psal v šékuchařském blogu https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=710021 nám s logistikou pomáhá Simona Anděl. Simona je tak krásná, že po všelidovém hlasování vám ji na fotkách radši neukážeme. Zbytečně byste nám ji záviděli... Ovšem čtenáři mých blogů nemusí klesat na mysli. Jelikož je to mimo jiné velmi talentovaná zpěvačka a něco spolu chystáme určitě se tu ještě objeví...

No a měl bych přestat cintat pentlí a ukázat jak to tedy letos vlastně bylo...

Mohutné přípravy se rozjíždí dávno před akcí, takhle pečeme brambory. Ano, nezdá se vám to, seno jim dodá nádherné aroma a když je ještě podlijete vínem, nemá to s dobrou solí navrch chybu..


(Bohumil Rydrych)

Hlavní hvězda našeho menu. Pastrami je hovězí hrudí, které jsme patnáct dní koupali v kořeněném láku, uvařili a pak z udírny tahali přímo před zraky natěšených návštěvníků..


(Bohumil Rydrych)

Tohle není jídlo. To je Jakub. Student, který když zrovna chodí do školy řemeslo fakt umí... A taky je to kapitán našeho soutěžního týmu, K pastrami připravoval celý víkend výbornou křenovou pěnu...


(Bohumil Rydrych)

A zatímco co se kuchyně chystá, maká se i na stánku, to je v Bohoušově režii..


(Bohumil Rydrych)

A jedno selfíčko s fotografem a manažerem pro ty kdo nečetl starší blogy...


(Bohumil Rydrych)

Jo, někdo je zkrátka šéf... já si to ještě musím psát na triko. Zdeněk Pohlreich přišel navštívit studenty kteří k němu jezdí na stáže....


(Bohumil Rydrych)

Náš předkrm. Salát s pečenou zeleninou, tykvovým semínkem, šťovíkovou drobenkou a trhaným kuřecím masem. Kombinace sladokyselé a pikantní chuti sklidila takovou chválu, že jsme se skoro styděli... (Kecám, ale byli jsme fakt rádi...)


(Bohumil Rydrych)

Na hlavní chod jsme podávali pastrami s křenovou pěnou, chřest grilovaný ve slanině a brambory pečené v seně. Pastrami se ve světě dělá převážně jako náplň do sendvičů a baget, no nebyl bych to já abych si ho neudělal po svém. Chřestu padla taky spousta.


(Bohumil Rydrych)

Tak tahle fotka pastrami už hraje v jednom blogu, ale je tak žratelná, že si nemůžu pomoct...

Jako dezert se podával krém z mascarpone a meduňkou, čokoládová hlína a jahodové coulies...

K tomu kelímku, o přírodu se bát nemusíte, celý festival se nesl ve znamení recyklovatelných materiálů, je to bioplast. Jinak jsme používali talířky z cukrové třtiny a dřevěné příbory..


(Bohumil Rydrych)

No a na závěr naše hrdinka největší, udírna. Pastrami skončilo, už si uděláme jen svačinu a jedeme domů..


(Bohumil Rydrych)

Co dodat?

Jelikož se přesně na dva festivalové dny vyčasilo, byla to opět super akce. V hlasování návštěvníků skončila škola jako druhá z 26 restaurací a na místě sklidila zaslouženou chválu.Se spoustu lidí jsme fajn pokecali o jídle.Někteří studenti zjistili, že umí... někteří se o tom jen ujistili :)

Takže za rok na "freši" zase na shledanou.

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.5.2019 6:43 | karma článku: 22.87 | přečteno: 666x

Další články blogera

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 16.49 | Přečteno: 458 |

Filip Vracovský

Slovo Mír skutečně není sprosté

Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......

23.3.2024 v 4:39 | Karma článku: 28.52 | Přečteno: 1003 |

Filip Vracovský

Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen

Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?

17.3.2024 v 8:24 | Karma článku: 24.92 | Přečteno: 913 | Diskuse

Filip Vracovský

16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...

Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....

16.3.2024 v 7:44 | Karma článku: 21.44 | Přečteno: 536 |

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 7.94 | Přečteno: 235 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 312 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 17.84 | Přečteno: 345 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
VIP
Počet článků 634 Celková karma 26.34 Průměrná čtenost 2169

Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...