Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O nejrůznějších katastrofách,

které se stát můžou, a za které se stejně nakonec nestřílí. Lesk  a bída všedních kuchařských dnů....

 Kuchařina je povolání, kdy jste pěkně v suchu, teple a v té pohodičce si v klidu přendáváte guláše z kastroĺů  na talíř, občas v pánvičkách do zlatova vysmažíte řízek, nebo v pekáčku upečete do křupava kačenu. Večer, rozválený z celé té pohody se vysprchujete, spláchnete to pivkem a jdete pařit. Tak přesně takhle život kuchaře nevypadá. Tedy né, že by prach všedního dne nespláchl tím pivkem a místo čtyř, nebo pěti hodin spánku si nešel zapařit, to zas ne, to se kuchař neupejpá. V pět hodin ráno se nadlábne jako správný gastronom u hladového okna sekanou v housce, nebo rozmraženou pizzou, tím se vydatně posílí,jde si vypít svůj litr silnýho kafe a vrací se zpátky. Jenže profi kuchyňě je cokoli jiného jen ne místo, kde se lážo plážo bincáte a válite. Ono i to ponocování je spíš obraným reflexem, sám jsem zažil stovky nocí, kdy se rozpumovaní snažíte usnout, před očima vám defilují stovky včerejších bonů, vaříte to všechno znova, tentokrát ale, bez nároku na plat a najednou, najednou je pět ráno a člověku nezbejvá než si jít uvařit to kafe. Zcivilizovat se, zazubit  se na sebe v zrdcadle a jít zpátky. No a někdy vám ta celonoční pařba často plná nepřenosného humoru dá víc, než polehávání a koukání do zdi. Ale nestěžujeme si, kdo tohle rozchodí, těžko si pak zvyká na cokoli jiného, je to jako droga. 
 A jednou ze specifických věcí u tohoto řemesla je humor. Pravda není to humor pro slečinky a ke korektnosti má taky daleko. Často se určitě smějeme sakra nahlas jako blázni i věcem nad kterými by "normální člověk" spíš zaplakal . A nejen že nemluvíme korektně, často nemluvíme ani moc slušně. Prostě upoštíme páru, to špatné jde ven a to dobré, ta láska co v nás je, se v ideálním případě promítne na talíř. Protože můžete být technicky a kreativně sebevíc na výši, pokud jídlu nedáte alespoň malinkej kousek vlastní duše, není to prostě ono.
 Samosebou, ne vždy se zadaří a pak vznikají nejrůznější, tragikomické situace, tady je několik málo z nich.
  Věrka, učnice přišla na vývařovně zdrcená za mistrovou. "Jak dělám ty bramborové knedlíky, to těsto se mi pořád lepí." "Hmmm, a dala jsi tam všechno co tam patří?" "Jasně,  mouku, krupici, sůl, vejce. ale je to pořád jako bláto." "Po bližším ohledání pracoviště se hned zjistilo, že s krupicovým cukrem místo krupice, to nikdy nebude ono.
  Někdy počátkem devadesátých let, jsem vařil v jedné zavedené plzeňské restauraci. Přes léto se bylo co otáčet, velkokapacitní Spilka ještě nebyla v provozu a tak zbytek podniků měl na turistech sakra velké tržby. Jednou, už po konci otevírací doby nás do kuchyně přišla poprosit servírka jestli neuvaříme pro čtyřicet hladových Holanďanů, že to nebude náročné, že si dají všichni řízek. Super, pouštíme se do práce a za chvilku servírujeme čtyři desítky luxusních řízečků. Anča vyděšeně spráskne ruce "Kluci já vám neřekla, že mají být přírodní na pepři?".
 Zvládat catering ve dnech, kdy se odehrává víc věcí na výjezdu a kdy je kapacita jak lidská, tak vybavení mírně řečeno překročená, je někdy docela o nervy a není nikde psáno, že to musí klapnout. Jedna z akcí, kterou děláme je svatba na romantickém statku poměrně dost daleko od Plzně, jsme trochu ve skluzu, začínáme nakládat s mírným zpožděním a ještě navíc zjišťujeme, že nemáme v čem převézt polévku. Vzhledem k počtu dnešních výjezdů neklapla logistika."Ok, necháme ji v hrnci a zafolijujeme vršek ať se nevyleje, to půjde" a škrtám polévku na seznamu věcí, které je třeba naložit. Bohužel, zafoliovaná zůstala stát v kuchyni, což zjišťuji až na místě a pozdě.
  Jelikož nemám zrovna konfekční postavu, nechávám si rondony šít u jedné specializované firmy. Na jednu opravdu krásně nachystanou akci, jsem chtěl být skutečně za šviháka a na poslední chvíli si nechávám dělat opravdu krásnej rondon s výšivkama, fakt paráda. Škoda jen, že když jsem ho těsně před akcí vybalil, scházel mi poměrně velkej kus k tomu abych ho vůbec zapnul.
  Děláme speciální degustční menu. Probíhá to tak, že krom vaření celý večer i moderuju.Mám tyhle akce opravdu rád, není nic lepšího, než si po jejich skončení obejít nadšené hosty a popovídat si s nimi o vaření. Během příprav a vydávání jídel je to ovšem neskutečný fofr. Mezi jednotlivými chody, přes port představím to, co se bude následně na talíři odehrávat a pádím zpět do kuchyně, kde ve velkém ladíme talíř po talíři a jak to v takovém případě bývá, blbneme u toho a povzbuzujeme se mluvou, která má ke knižní češtině opravdu daleko. A ano, už se mi povedlo, že jsem port zapoměl vypnout :)
 

Autor: Filip Vracovský | neděle 21.1.2018 19:59 | karma článku: 17,55 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou

Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....

2.5.2024 v 20:17 | Karma: 35,54 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Politika

Filip Vracovský

Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !

Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....

1.5.2024 v 5:58 | Karma: 17,58 | Přečteno: 586x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Vracovský

Chcimír. Zamyšlení s panem Flaškou ...

Přečetl jsem si po ránu blog Tomáše Flašky a šel jsem něco napsat do diskuze.... No , je toho víc. Tak volím tuto polemiku/zamyšlení.

30.4.2024 v 8:39 | Karma: 32,09 | Přečteno: 1385x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Tvrdé jádro nezávislé dezinformační scény unesené mimozemšťany ?

Aneb Československo ještě žije... Dokud kape ( ne na karbid, ale na účty) je zač bojovat.... No ne ?

28.4.2024 v 10:18 | Karma: 15,31 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Můžeš jí zkoušet rozkopat ksicht ...

Trocha slov takhle o jarní noci ... a Radůza zazpívá tomu komu slova nestačí. Dřív než kohout zakokrhá....

27.4.2024 v 3:40 | Karma: 11,28 | Přečteno: 455x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 648
  • Celková karma 25,51
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik