Proměny v českých kuchyních
Máloco podléhá trendům právě tak jako gastronomie. Spolu s módou se dá říct, že je to obor, kde to, co bylo včera, dnes již neplatí. V naší domovské kotlině tomu ovšem nebylo tak vždycky. Unifikovaná pravidla a normy ve veřejném stravování spolu s neuvěřitelnou mírou přilepšování si do vlastních kapes a nemožností učit se tam, kde se odehrával pokrok a zmíněné trendy se udávaly, učinil z našeho restauračního stravování v drtivé míře naprostou příšernost. Nezdravou, nezáživnou, bez kouska fantazie. Čest výjimkám.
V letech devadesátých, po povolení stavidel, se bohužel nestalo to, že by soutěžní prostředí šmahem vyřešilo veškeré problémy a celý byznys se vydal kupředu s akcentem na kvalitu, aby si zákazník mohl vybrat právě "tu lepší" restauraci. Dílem se restauratéři vrhli na zahraniční turisty, boom jejich množství v prvních "posametových" letech byl obrovský. A stejně tak neskutečně velká byla sbírka triků, "jak je odrbat". Ti méně šťastní se museli na konkurenčním trhu soustředit na tuzemského zákazníka a při jeho podstatně menší kupní síle se zúžil i způsob fíglů, jak uspět. Bojovalo se množstvím jídla na talíři za co nejnižší cenu. A již počátkem "devadesátek" se z gastra stal takový stát ve státě. Nízká cena našich jídel a meníček byla zaplacena neodváděním daní či nepřiznáváním mezd personálu. Z bludného kruhu šedé ekonomiky se sektor zcela nevymotal dodnes a nepomohlo tomu ani EET.
Talíře v našich restauracích ovládaly na straně jedné často neuměle zpracované kreace z nejroztodivnějších surovin, které málokdo uměl správně připravit, a na straně druhé obří porce skutečné šlichty za pár korun. Opět čest výjimkám, ale bylo jich málo.
No, ale nakonec se tohle všechno pomalu, ale jistě začalo blížit k šťastnějšímu rozuzlení. A zcela upřímně se domnívám, že za to mohou dva faktory. Za prvé - i přes veškerou zmíněnou bídu oboru se někdy počátkem milénia začala prosazovat poměrně silná skupina šéfkuchařů, která to "takhle" dělat nechtěla právě pod vlivem nasbíraných zkušeností ze zahraničí. A za druhé, což bylo podstatné pro zákazníky tzv. "normálních" restaurací, nás zasáhla vlna kuchařských show, která přinesla nebývalý zájem veřejnosti o to, co a jak dostávám na talíř.
Ne, že by se vše podařilo vyléčit jak mávnutím kouzelného proutku, ale chceme-li dnes potkat pěkné české jídlo moderního střihu, nemusíme za každou cenu jezdit do pár vybraných restaurací, stává se to poměrně standardem. Jídlo je módou. Jinak než před čtvrtstoletím se na něj dívá nejen zákazník, ale i valná část majitelů, pro něž přestalo být kreditem, kolik toho naloupit, ale důležitou se stala prestiž podniku. A konec konců k němu přistupuje jinak i většina kuchařů samotných. Sezónnost, regionálnost a čerstvost jsou prostě super směr.
No a příště, příště si dáme zase nějakou zábavnou historku, třeba o tom, jakým zážitkem je vařit cikánskou svatbu pro dvě stovky lidí a čeho se pak za pár dní můžete leknout.
Filip Vracovský
Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou
Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....
Filip Vracovský
Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !
Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....
Filip Vracovský
Chcimír. Zamyšlení s panem Flaškou ...
Přečetl jsem si po ránu blog Tomáše Flašky a šel jsem něco napsat do diskuze.... No , je toho víc. Tak volím tuto polemiku/zamyšlení.
Filip Vracovský
Tvrdé jádro nezávislé dezinformační scény unesené mimozemšťany ?
Aneb Československo ještě žije... Dokud kape ( ne na karbid, ale na účty) je zač bojovat.... No ne ?
Filip Vracovský
Můžeš jí zkoušet rozkopat ksicht ...
Trocha slov takhle o jarní noci ... a Radůza zazpívá tomu komu slova nestačí. Dřív než kohout zakokrhá....
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie
Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....
„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců
Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...
Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci
Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...
Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 648
- Celková karma 25,57
- Průměrná čtenost 2134x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...