Dalších pár rad pro začínající kuchaře.
V kuchařkách to vypadá vždy tak snadně.
Cibulku v základu dělej dokud nezačne hnědnout...
Ale sakra co si počít, když se na jednom místě u dna kastrolu dělá rychleji a skoro se začíná připalovat?
Ano. Ti bohatší z vás ten základ rovnou vyhodí. V případě, že se jej chystáte házet z okna jen prosím laskavé čtenáře, překontrolujte si, že pod oknem nikdo nestojí, nebo neprochází ať zbytečně nikoho nezraníte.Dojdou si koupit nový kastrol, nebo hrnec a šup, rozjedou ten základ znova. Počet pokusů, není nijak omezen, avšak, nedaří li se dlouhodobě hrozí nám, že pomalu rostoucí hora kastrólů pod naším oknem začne někomu vadit...
Rada šéfkuchaře: Když se to stane, stačí základ zastříknout troškou vody. Napálenina se odvaří a můžeme "sjednocený" základ restovat vesele dál.
Povedlo se mi spálit si palec....
Ti impulzivnější z nás v takové chvíli začnou klít, dovolávat se Boha a vztekle kopnou do zdi. Ano, ono to pomáhá, ale jen zdánlivě. Ukopnutý palec na noze bolí tak, že na ten spálený chvíli zapomenete, nicméně problém to neřeší....Babské rady vás v tu chvíli nezachrání.Je totiž dost pravděpodobné, že léčivý mech, pavučiny, nepo prášek ze sušených muších křídel nebudete mít po ruce...
Rada šéfkuchaře: Na spáleniny existuje spousta osvědčených přípravků, které se dají pořídit v lékárnách, ale pokud je doma nemáte, je důležité místo ihned zachladit, nejlépe zaledovat. Zní to sice drasticky, ale pokud to neuděláte, voda v kůži se vaří ještě několik hodin a nepříjemným puchýřům se nevyhnete.
Vařím hráškovou polévku a ona né a né zezelenat...
Můžete trpělivě čekat kdy to přijde celé hodiny a ono se pořád nic neděje....Ti kdož trpělivost nemají použijí některé z potravinářských barviv. Skuteční gurmáni pak použijí barvivo s příchutí. Hrášková polévka s pistáciovým aroma....hmmm?
Rada šéfkuchaře: Pokud chcete zelenou polévku, nekupujte si žlutý hrách, ten nezezelená nikdy...
Mám strach abych se neřízl, použiju tedy tupý nůž...
Nebo si pořídím drátěnou rukavici, sadu kuchyňských robotů, hospodyni, kuchaře do domácnosti a komorníka. Tím zcela zabráním jakémukoli riziku zranění.
Rada šéfkuchaře:Ne každý si výše zmíněný postup může dovolit. Důležité jak pro kuchaře profesionály, tak pro "hobíky" je mít ostrý nůž. A naučit se držet prsty tak, aby zranění nenastalo. Na ostrý nůž netřeba tlačit silou, takže nehrozí amputace prstů druhé ruky. A návodů jak nůž správně držet během krájení, či jak jej udržovat ostrý je dnes plný internet.
https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=719864
Díky a ahoj Filip.
Filip Vracovský
Češství, malý obrázek a velcí lidé ....
Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.
Filip Vracovský
Znásilnění Karla Kryla
Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....
Filip Vracovský
Ano šéfe se vrací ....
Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?
Filip Vracovský
Nastane zítra na Slovensku konec světa ?
Máme se našich sousedů bát ? Máme se jim posmívat ? Má nám to snad být jedno ? Kdo ví.... Já se můžu jenom zamyslet....
Filip Vracovský
A když Kurt Cobain změnil svět, tak se prostě zastřelil....
Dneska ke konci příběhu, který vlastně nekončí... Taky pár slov, jak změnil nejenom svět ale i mou maličkost....
Filip Vracovský
Trpíte při změně času, nebo ne ?
Dočkáme se někdy zrušení této regulace ? Času je to jedno, ten běží svým tempem bez ohledu na to jak říkáme jeho jednotkám....
Filip Vracovský
Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku
nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....
Filip Vracovský
Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?
Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....
Filip Vracovský
Slovo Mír skutečně není sprosté
Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......
Filip Vracovský
Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen
Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?
Filip Vracovský
16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...
Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....
Filip Vracovský
Vykouřená režisérka....
.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....
Filip Vracovský
Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?
Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....
Filip Vracovský
Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?
Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....
Filip Vracovský
Proč jsem uzavřel diskuze ?
Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....
Filip Vracovský
Vychováváme děti z Ukrajiny pro zákopy ?
Krátké zamyšlení na víc než aktuální téma. Vstupte na vlastní nebezpečí, za nic neručím a vstupné tradičně nevracím....
Filip Vracovský
Odcházení Milionu chvilek pro demokracii (těch vyvolených)
A taky o určitě největším úspěchu vlády Petra Fiala, který nám na svých besedách bez cenzury Vít Rakušan skromně zamlčí....
Filip Vracovský
Michael Kocáb v ruinách
Po dlouhé době vůbec nevím, co do perexu napsat. Slova jsou v některých případech hloupá..... Tak radši pomlčím.
Filip Vracovský
Máme traktory a né že né ....
Pár slov ke včerejšku. Tradičně nekorektně. Vstupte na vlastní nebezpečí, peníze nevracím a za nic neručím...
Filip Vracovský
Půjdu nakonec volit Piráty ?
Menší zamyšlení na pátek. Na únor. Na Jaro, které je za dveřmi zase tak mladé a chystá se rozkvést.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 641
- Celková karma 26,46
- Průměrná čtenost 2157x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...