Středa 22. ledna 2020, svátek má Slavomír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. ledna 2020 Slavomír

Vánoční a Silvestrovské večírky očima týraného personálu

6. 12. 2019 7:02:19
Aneb další z variací příběhů o potížích se zákazníky, podané v zcela neadventní formě.Zmíněné příběhy se nedějí a podobnost se skutečnými postavami je čistě náhodná.

Ano, je to pro nás v oboru skutečně nejtěžší období roku.

Profesionální zákazníky potížisty střídají houfy potížistů amaterů. Profík si nemusí nic dokazovat a slavit v knajpě třeba Vánoce, nebo Silvestra.Profík má žízeň a slaví celej rok.Naopak občas ostentativně dává na odiv pohrdání amatéry a zůstává zrovna na Silvestra střízlivý.Ona se pak těm zkušeným dostavuje na Nový rok životní forma a znáte to: "Jak na Nový rok, tak po celý rok".

Svého alkoholika znáte. Ale co s davy těch, kteří se zřídí jen nárazově?

Někdy je monotónnost ve vaší hospodě, kterou připravují místní hvězdy ( zvaní štamgasti) mírně ubíjející, nicméně je fakt, že vždycky poznáte včas kdy má kdo dost a zvládnete ho s mistrným úsměvem ukočírovat.Bez větších škod na majetku, či újmách na zdraví.Stokrát vyprávěné hlášky a vtipy kterým je nutno se zasmát, jsou zcela neškodné v porovnání s tím co má přijít.V záplavě firemních večírků či Silvestrovského veselí nemáte nejmenší šanci.V dobách kdy jsem po dvacet let tuto taškařici řídil jsem již s přicházejícím podzimem propadal mírné melancholii.Jako vášnivého mykologa mě občas ještě dokázala k úsměvu donutit vydařená houbařská sezóna, ale jen na chvíli.No a od oslav republiky v říjnu se dostavoval třas rukou a zrychlený tep, neklidný spánek, nenápadná snaha naučit se kouzlu neviditelnosti...

Myslím si, že kuchaři v této době mohou obsluze závidět.

Ne, že by si při takovýchto akcích amatéřšťí potížisté nedávali záležet na tom jak jim jejich úděl v kobkách za hořáky ještě zpříjemnit, ale přeci jen... Ten prvotní kontakt se stádem exotů nezvyklých na alkohol zažijete jen při přímém kontaktu.Skutečně se již léta chystám natočit časosběrný dokument který dokáže zachytit proměny osobností během pár hodin.Uťápnutý úředníček v laciném obleku se po pěti pivech a stejném počtu tvrdého mění v Stevena Segala v životní formě a zdemoloval už zařízení v hodnotě cca pěti tisíc.Dává si zároveň záležet na tom aby slušně zasahující obsluhu poučil o tom, kdo je tu pánem a kdo je platí.On, světák, nás poctil návštěvou. Nás nuly a životní tragédy.Radujme se tedy a obsluhujme bez blbých poznámek...

Nebo vedle ta dámička, decentně poposedávající a sem tam tiše si švitořící...Nejlepší léta za sebou, nejspíš ji nikdo nevyvede jak je rok dlouhý, ale dneska, dneska to jde...Po pár peprmintskách vyzývavě odhalující nevkusné prádlo a s výrazem sexuální predátorky se náhle zvedá aby..... se rozběhla na záchod vyzvracet.Jelikož jsme soucitní, držíme ji palce, ač je očividné, že to nestihne.

Kapitolou samu pro sebe jsou večírky učitelů.Cudně o nich ale pomlčím, neboť jsem právě v životní fázi kdy se snažím mezi ně zapadnout.A alespoň si nechám trochu toho materiálu na jejich případné vydírání.

Stejně ale neznám hezčí práci, než práci s lidmi, tak díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | pátek 6.12.2019 7:02 | karma článku: 28.71 | přečteno: 1814x

Další články blogera

Filip Vracovský

Petr Fiala zápasí o republiku

A pomalu, ale jistě se stává rytířem smutné postavy, který si už dávno sáhl na hranice vlastních možností, ale ještě to neví, nebo ten fakt umně maskuje.....

18.1.2020 v 17:04 | Karma článku: 45.85 | Přečteno: 9696 | Diskuse

Filip Vracovský

Stravenky ano, nebo ne?

Jako hospodskej bych měl nejspíš plakat, neboť mezi mne a koncového zákazníka vstupuje další subjekt, jako člověk ovšem volám ano, ano....

18.1.2020 v 9:08 | Karma článku: 28.11 | Přečteno: 1296 | Diskuse

Filip Vracovský

Ne všechny problémy se dají sníst

Ač by to jistě bylo elegantní řešení všech starostí a navíc by došlo k likvidaci důkazů, pokud by nás někdo chtěl kvůli tomu popotahovat.

17.1.2020 v 19:31 | Karma článku: 20.64 | Přečteno: 616 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč kuchaři neradi dělají to, či ono ?

Krátký a stručný rozbor situací, které zapříčiní, že se zákulisí restaurace začnou ozývat divné zvuky a řinčení plechu....A jeden bonus na závěr.

12.1.2020 v 7:14 | Karma článku: 33.04 | Přečteno: 1301 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Martina Franzová

Kupředu levá - můj život s krokoměrem

„Stalo se módou sezóny do nepravostí rázně tepat“, praví se v písni. Dosti bylo tepání, dnes to bude o hýbání. Nicméně mohou za to hlavně ti „dobří kamarádi“, co si tenhle hit posledních let pořídili už dávno přede mnou.

22.1.2020 v 7:52 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Michal Konečný

Dobrej byznys: elektroautomobily.

Procházíme obdobím solární energie a řepky. Obojí nastalo z impulsu ekologických aktivistů a obojí je tu především k tomu, aby plnilo peněženky korporací a oligarchů. Totéž v mnohem větším měřítku slibuje elektromobilita.

22.1.2020 v 6:45 | Karma článku: 20.45 | Přečteno: 300 | Diskuse

Radana Večeřová

Škola a..."veselé historky z natáčení"

Máte nějakou vtipnou vzpomínku na školní léta svá či svých dětí? Nebo školní průšvih, kvůli kterému jste mysleli, že nastal konec světa a dnes jím bavíte kamarády v hospodě? Sem s ním! Veselých historek z natáčení není nikdy dost!

21.1.2020 v 22:24 | Karma článku: 15.86 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jaroslav Holý

Jak se nebát vystupovat na velké konferenci - část třetí: Příklady z praxe

Závěrečná část "konferenčního triptychu" se pokusí demonstrovat některé záludnosti účasti na konferenci na příkladech. Podotýkám, že všechny dále uvedené příhody se skutečně staly víceméně tak, jak jsou popisovány.

21.1.2020 v 20:52 | Karma článku: 10.24 | Přečteno: 307 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Má ještě nějaký smysl lékařské tajemství?

"Cokoli, co při léčbě i mimo svou praxi ve styku s lidmi uvidím a uslyším, co se nesmí sdělit, to zamlčím a uchovám v tajnosti", praví m.j. ona slavná předmětná přísaha věhlasného Hippokrata. A skutečnost?

21.1.2020 v 20:38 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 819 | Diskuse
Počet článků 204 Celková karma 30.75 Průměrná čtenost 1690

Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Najdete na iDNES.cz