Když se člověk vznáší a pak dostane po tlamě

je na tvrdé zemi dřív, než bys řekl švec, a tak není od věci se tomu zasmát.Střílet se proto nebudeme a věšet tuplem ne, ostatně kdo by to uklízel...

Jsou dny, kdy je vše zalité sluncem, člověku se daří a ten, na obláčku své dokonalé líbeznosti vůbec nevidí blížící se mrak.A kuchař, to je řemeslo provázené otřesy na které žádná škála známých stupnic nestačí.

 

Pamatuji si v růžových barvách krásnou gtrilovačku na příjemné restaurační zahrádce.Počasí je tak akorát, zapadající sluníčko už jenom šimrá.Uhlíky na grilu krásně žhnou, vůně sena promíchaná s lákavou vůní laskomin, kterými jsme osazenstvo zásobovali.Doprovázené tou nejlahodnější hořkostí na světě, čerstvě načepovanou "Plzničkou".

Chodím mezi stoly, rozdávám úsměvy mixované s recepty a podle reakcí zákazníků jsem vyrostl minimálně na dva metry dvacet.Jako poslední mířím ke stolečku, kde sedí sympatický, starší manželský pár."Jaké je to krásné, když si spolu i po letech, dokážou takhle vyrazit", myslím si a úsměv mi málem trhá koutky ...

"Dobrý večer, doufám, že se vám u nás líbilo a chutnalo vám." Snažím se být až extrémně milý.Paní se ke mně otočí, oči přimhouřené..."No, když to stálo tolik peněz, tak jsem to snědla, ale určitě mi bude špatně minimálně tři dny..."

Bác, rána, bum, vesmír se hroutí... jsem jenom maličký mracvenec, pinožící se po cestičce a někdo mě určitě ještě dneska sezobne...

 

 

Nebo jindy.... a vlastně to začalo o pár let dřív, v den, kdy jsem se seznámil se svou paní.Ona moc ráda dobře jí a mě dodnes nepřestalo bavit ji podstrojovat a pokud jí chutná, pak je svět taky zalit letním sluncem, byť se za okny odehrává třebas polární bouře.

A je to pár let, otvíral jsem z pozice šéfkuchaře novou restauraci na spádovém místě pro spoustu potencionálních zákazníků.Krom toho, že jsem jako vzor skromnosti vymyslel úderné heslo, že vaříme líp než babička, nakoupili jsme sadu krásného smaltovaného nádobí na servírování jídel.

Mělo to ohromný úspěch, malé kastrůlky, rendíky, pekáčky, vše na prkýnkách...Nebyla to nejlacinější záležitost, ale v době sdílení jídel na sociálních sítích to byl super marketingový tah, fotilo  se o sto šest.

A v právě v malém pekáčku jsem své drahé polovičce naservíroval krásně vypečené kachní stehno (přísahám bylo jako dort potažený tou nejkřupavější kůrčičkou) s nejlepším slaďoučkým červeným zelím jaké si dovete představit a navcrh bramborové placky jako od maminky.

Ten pocit vítězství, to těšení se na pochvaly od strávníka na kterém vám nejvíc záleží...

"A jak to asi mám z toho nesmyslu jíst? Přendej mi to na talíř...", zakabonilo se moje sluníčko...

Křup, to prasklo moje srdce a tssss duše uletěla....

 

Jestli z těchto příběhů plyne nějaké poučení? Nevím, každopádně já se nepoučil a když jsem sám se sebou spokojený, tak do toho jdu zas a znova naplno.

 

Díky a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 11.7.2019 14:38 | karma článku: 25,89 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Češství, malý obrázek a velcí lidé ....

Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.

19.4.2024 v 9:26 | Karma: 13,29 | Přečteno: 404x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Znásilnění Karla Kryla

Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....

13.4.2024 v 6:11 | Karma: 30,65 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Ano šéfe se vrací ....

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?

10.4.2024 v 19:02 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3267x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Nastane zítra na Slovensku konec světa ?

Máme se našich sousedů bát ? Máme se jim posmívat ? Má nám to snad být jedno ? Kdo ví.... Já se můžu jenom zamyslet....

6.4.2024 v 11:18 | Karma: 30,47 | Přečteno: 3740x | Společnost

Filip Vracovský

A když Kurt Cobain změnil svět, tak se prostě zastřelil....

Dneska ke konci příběhu, který vlastně nekončí... Taky pár slov, jak změnil nejenom svět ale i mou maličkost....

5.4.2024 v 8:02 | Karma: 27,06 | Přečteno: 2292x | Společnost

Filip Vracovský

Trpíte při změně času, nebo ne ?

Dočkáme se někdy zrušení této regulace ? Času je to jedno, ten běží svým tempem bez ohledu na to jak říkáme jeho jednotkám....

31.3.2024 v 6:52 | Karma: 23,70 | Přečteno: 754x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma: 19,77 | Přečteno: 397x | Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma: 20,59 | Přečteno: 571x | Společnost

Filip Vracovský

Slovo Mír skutečně není sprosté

Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......

23.3.2024 v 4:39 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1131x | Společnost

Filip Vracovský

Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen

Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?

17.3.2024 v 8:24 | Karma: 25,09 | Přečteno: 1003x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...

Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....

16.3.2024 v 7:44 | Karma: 21,87 | Přečteno: 628x | Společnost

Filip Vracovský

Vykouřená režisérka....

.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....

12.3.2024 v 8:21 | Karma: 30,47 | Přečteno: 9669x | Společnost

Filip Vracovský

Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?

Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....

7.3.2024 v 8:47 | Karma: 33,10 | Přečteno: 2920x | Společnost

Filip Vracovský

Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?

Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....

2.3.2024 v 9:20 | Karma: 28,71 | Přečteno: 3030x | Společnost

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 818x | Diskuse| Hyde park

Filip Vracovský

Vychováváme děti z Ukrajiny pro zákopy ?

Krátké zamyšlení na víc než aktuální téma. Vstupte na vlastní nebezpečí, za nic neručím a vstupné tradičně nevracím....

29.2.2024 v 6:24 | Karma: 29,84 | Přečteno: 3216x | Společnost

Filip Vracovský

Odcházení Milionu chvilek pro demokracii (těch vyvolených)

A taky o určitě největším úspěchu vlády Petra Fiala, který nám na svých besedách bez cenzury Vít Rakušan skromně zamlčí....

24.2.2024 v 7:49 | Karma: 30,78 | Přečteno: 1614x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Michael Kocáb v ruinách

Po dlouhé době vůbec nevím, co do perexu napsat. Slova jsou v některých případech hloupá..... Tak radši pomlčím.

20.2.2024 v 18:26 | Karma: 23,48 | Přečteno: 1305x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Máme traktory a né že né ....

Pár slov ke včerejšku. Tradičně nekorektně. Vstupte na vlastní nebezpečí, peníze nevracím a za nic neručím...

20.2.2024 v 9:03 | Karma: 21,99 | Přečteno: 780x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Půjdu nakonec volit Piráty ?

Menší zamyšlení na pátek. Na únor. Na Jaro, které je za dveřmi zase tak mladé a chystá se rozkvést.

16.2.2024 v 17:56 | Karma: 32,97 | Přečteno: 4505x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 641
  • Celková karma 26,31
  • Průměrná čtenost 2157x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik