Beko Fresh Festival 2019 v Plzni pohledem účastníka aneb kde se berou ty hory jídla....

25. 05. 2019 6:43:49
To si tak vždycky počátkem zimy sedíte a stýská se vám po jaru, létu... A v tu chvíli s tím můžete bojovat jen dvěma způsoby.

Doma tou dobou pravidelně projíždíme na mapách krásné pláže a zátoky, jak o život plánujeme a rezervujeme místa kam se chceme až tyhle plískanice skončí podívat....

No a pokud jste šéfkuchař, pak si taky můžete naplánovat jakých se příští rok chcete účastnit festivalů a jarmarků. Má to stejný efekt jako to prohlížení tyrkysových zátok a prosluněných pláží. Hned si připadáte, že je vám teplo a ta namrzající fujavice za oknem je jen zlý sen...

Přesně takhle jsem dospěl k nápadu, že na ten festival největší, který se u nás koná vyrazím s hotelovkou, kde jak čtenáři mých blogů vědí tu méně, tu více úspěšně přesvědčuji náš dorost, že gastronomie je krásná.

Pak si celou zimu hrajete s tím, čím návštěvníky na festivalu potěšíte. A pořád ještě jste v pohodě. S dlouhým předstihem měsíců zajišťujete suroviny , zvolna komunikujete s pořadateli a je to klídeček, lážo plážo..

Zlom nastává asi měsíc před akcí.Všechno musí začít dostávat přesné obrysy. Pokud se chcete skutečně dobře prezentovat musíte mít vše rozpitvané do detailu a ještě si musíte vymyslet nejčernější scénáře toho co by se mohlo stát a jak to budete řešit.

Naštěstí na to nejste sám. Tentokrát krom kolegy Bohouše Rydrycha o kterém jsem psal v šékuchařském blogu https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=710021 nám s logistikou pomáhá Simona Anděl. Simona je tak krásná, že po všelidovém hlasování vám ji na fotkách radši neukážeme. Zbytečně byste nám ji záviděli... Ovšem čtenáři mých blogů nemusí klesat na mysli. Jelikož je to mimo jiné velmi talentovaná zpěvačka a něco spolu chystáme určitě se tu ještě objeví...

No a měl bych přestat cintat pentlí a ukázat jak to tedy letos vlastně bylo...

Mohutné přípravy se rozjíždí dávno před akcí, takhle pečeme brambory. Ano, nezdá se vám to, seno jim dodá nádherné aroma a když je ještě podlijete vínem, nemá to s dobrou solí navrch chybu..

(Bohumil Rydrych)

Hlavní hvězda našeho menu. Pastrami je hovězí hrudí, které jsme patnáct dní koupali v kořeněném láku, uvařili a pak z udírny tahali přímo před zraky natěšených návštěvníků..

(Bohumil Rydrych)

Tohle není jídlo. To je Jakub. Student, který když zrovna chodí do školy řemeslo fakt umí... A taky je to kapitán našeho soutěžního týmu, K pastrami připravoval celý víkend výbornou křenovou pěnu...

(Bohumil Rydrych)

A zatímco co se kuchyně chystá, maká se i na stánku, to je v Bohoušově režii..

(Bohumil Rydrych)

A jedno selfíčko s fotografem a manažerem pro ty kdo nečetl starší blogy...

(Bohumil Rydrych)

Jo, někdo je zkrátka šéf... já si to ještě musím psát na triko. Zdeněk Pohlreich přišel navštívit studenty kteří k němu jezdí na stáže....

(Bohumil Rydrych)

Náš předkrm. Salát s pečenou zeleninou, tykvovým semínkem, šťovíkovou drobenkou a trhaným kuřecím masem. Kombinace sladokyselé a pikantní chuti sklidila takovou chválu, že jsme se skoro styděli... (Kecám, ale byli jsme fakt rádi...)

(Bohumil Rydrych)

Na hlavní chod jsme podávali pastrami s křenovou pěnou, chřest grilovaný ve slanině a brambory pečené v seně. Pastrami se ve světě dělá převážně jako náplň do sendvičů a baget, no nebyl bych to já abych si ho neudělal po svém. Chřestu padla taky spousta.

(Bohumil Rydrych)

Tak tahle fotka pastrami už hraje v jednom blogu, ale je tak žratelná, že si nemůžu pomoct...

Jako dezert se podával krém z mascarpone a meduňkou, čokoládová hlína a jahodové coulies...

K tomu kelímku, o přírodu se bát nemusíte, celý festival se nesl ve znamení recyklovatelných materiálů, je to bioplast. Jinak jsme používali talířky z cukrové třtiny a dřevěné příbory..

(Bohumil Rydrych)

No a na závěr naše hrdinka největší, udírna. Pastrami skončilo, už si uděláme jen svačinu a jedeme domů..

(Bohumil Rydrych)

Co dodat?

Jelikož se přesně na dva festivalové dny vyčasilo, byla to opět super akce. V hlasování návštěvníků skončila škola jako druhá z 26 restaurací a na místě sklidila zaslouženou chválu.Se spoustu lidí jsme fajn pokecali o jídle.Někteří studenti zjistili, že umí... někteří se o tom jen ujistili :)

Takže za rok na "freši" zase na shledanou.

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.5.2019 6:43 | karma článku: 22.17 | přečteno: 598x

Další články blogera

Filip Vracovský

Občas zkrátka každej zabečí se svou sociální bublinou.

A v souvislosti s primátorem Hřibem se to povedlo i mě.Inu, houbová sezóna prostě ještě jede, to je neoddiskutovatelný fakt...

14.10.2019 v 6:26 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 427 | Diskuse

Filip Vracovský

Dobrej gólman za vyříznutý srdce

a solidní stoper za pár odebranejch ledvin? Tak s tím máte panáčkové v Čechách utrum a poděkujte Hřibovi.

11.10.2019 v 5:32 | Karma článku: 22.73 | Přečteno: 524 | Diskuse

Filip Vracovský

Množení kuchařů bych zakázal

A není to jen tak nějaký nesmyslný požadavek, vystřelený ze slepé nenávisti k určité skupině lidí.Ba ne.Je to chladná úvaha člověka znalého věci...

10.10.2019 v 16:51 | Karma článku: 22.07 | Přečteno: 927 | Diskuse

Filip Vracovský

Tak se pomalu chystám na listopadovou Letnou

a trápí mě pár věcí.Naštěstí je ještě dost času je vyřešit a třeba mi pomůžete? Dobrých rad od dobrého člověka není nikdy dost :)

8.10.2019 v 13:55 | Karma článku: 26.72 | Přečteno: 1030 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Erik Tabery na hrad !

Protože se již začalo jednat o dalších kandidátech na post prezidenta, který by mohl disponovat nespornými kvalitami jakožto státník, napadl mne ihned jako volná asociace šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

16.10.2019 v 16:56 | Karma článku: 10.95 | Přečteno: 222 | Diskuse

Karel Sýkora

Londýn

Londýn je hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska ležící na jihovýchodě země 80 km od ústí řeky Temže.

16.10.2019 v 9:46 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 |

Karel Sýkora

Antonio Vivaldi – Podzim

Antonio Lucio Vivaldi byl italský kněz, barokní hudební skladatel a houslový virtuos. Jeho nejznámějším dílem je soubor čtyř houslových koncertů nazvaný Čtvero ročních dob, který patří k nejznámějším a nejhranějším skladbám.

16.10.2019 v 7:35 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 11 |

Robert Brinda

INRI

INRI = Iesus Nazaretus rex Iudeis, v poněkud nepřesném překladu = Ježíš Nazaretský, král židovský. Správný překlad: Ježíš Nazaretský, král Judeje.

15.10.2019 v 14:51 | Karma článku: 10.26 | Přečteno: 427 | Diskuse

Karel Sýkora

Deset nových největších objevů Egypta

Starověký Egypt byl jednou z významných a současně nejstarších starověkých civilizací ve Středomoří a na Předním východě. Jejím centrem byla oblast severovýchodní Afriky na území dnešního Egypta.

15.10.2019 v 8:03 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 33 |
Počet článků 156 Celková karma 27.71 Průměrná čtenost 1385

Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Najdete na iDNES.cz