Beko Fresh Festival 2019 v Plzni pohledem účastníka aneb kde se berou ty hory jídla....

25. 05. 2019 6:43:49
To si tak vždycky počátkem zimy sedíte a stýská se vám po jaru, létu... A v tu chvíli s tím můžete bojovat jen dvěma způsoby.

Doma tou dobou pravidelně projíždíme na mapách krásné pláže a zátoky, jak o život plánujeme a rezervujeme místa kam se chceme až tyhle plískanice skončí podívat....

No a pokud jste šéfkuchař, pak si taky můžete naplánovat jakých se příští rok chcete účastnit festivalů a jarmarků. Má to stejný efekt jako to prohlížení tyrkysových zátok a prosluněných pláží. Hned si připadáte, že je vám teplo a ta namrzající fujavice za oknem je jen zlý sen...

Přesně takhle jsem dospěl k nápadu, že na ten festival největší, který se u nás koná vyrazím s hotelovkou, kde jak čtenáři mých blogů vědí tu méně, tu více úspěšně přesvědčuji náš dorost, že gastronomie je krásná.

Pak si celou zimu hrajete s tím, čím návštěvníky na festivalu potěšíte. A pořád ještě jste v pohodě. S dlouhým předstihem měsíců zajišťujete suroviny , zvolna komunikujete s pořadateli a je to klídeček, lážo plážo..

Zlom nastává asi měsíc před akcí.Všechno musí začít dostávat přesné obrysy. Pokud se chcete skutečně dobře prezentovat musíte mít vše rozpitvané do detailu a ještě si musíte vymyslet nejčernější scénáře toho co by se mohlo stát a jak to budete řešit.

Naštěstí na to nejste sám. Tentokrát krom kolegy Bohouše Rydrycha o kterém jsem psal v šékuchařském blogu https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=710021 nám s logistikou pomáhá Simona Anděl. Simona je tak krásná, že po všelidovém hlasování vám ji na fotkách radši neukážeme. Zbytečně byste nám ji záviděli... Ovšem čtenáři mých blogů nemusí klesat na mysli. Jelikož je to mimo jiné velmi talentovaná zpěvačka a něco spolu chystáme určitě se tu ještě objeví...

No a měl bych přestat cintat pentlí a ukázat jak to tedy letos vlastně bylo...

Mohutné přípravy se rozjíždí dávno před akcí, takhle pečeme brambory. Ano, nezdá se vám to, seno jim dodá nádherné aroma a když je ještě podlijete vínem, nemá to s dobrou solí navrch chybu..

(Bohumil Rydrych)

Hlavní hvězda našeho menu. Pastrami je hovězí hrudí, které jsme patnáct dní koupali v kořeněném láku, uvařili a pak z udírny tahali přímo před zraky natěšených návštěvníků..

(Bohumil Rydrych)

Tohle není jídlo. To je Jakub. Student, který když zrovna chodí do školy řemeslo fakt umí... A taky je to kapitán našeho soutěžního týmu, K pastrami připravoval celý víkend výbornou křenovou pěnu...

(Bohumil Rydrych)

A zatímco co se kuchyně chystá, maká se i na stánku, to je v Bohoušově režii..

(Bohumil Rydrych)

A jedno selfíčko s fotografem a manažerem pro ty kdo nečetl starší blogy...

(Bohumil Rydrych)

Jo, někdo je zkrátka šéf... já si to ještě musím psát na triko. Zdeněk Pohlreich přišel navštívit studenty kteří k němu jezdí na stáže....

(Bohumil Rydrych)

Náš předkrm. Salát s pečenou zeleninou, tykvovým semínkem, šťovíkovou drobenkou a trhaným kuřecím masem. Kombinace sladokyselé a pikantní chuti sklidila takovou chválu, že jsme se skoro styděli... (Kecám, ale byli jsme fakt rádi...)

(Bohumil Rydrych)

Na hlavní chod jsme podávali pastrami s křenovou pěnou, chřest grilovaný ve slanině a brambory pečené v seně. Pastrami se ve světě dělá převážně jako náplň do sendvičů a baget, no nebyl bych to já abych si ho neudělal po svém. Chřestu padla taky spousta.

(Bohumil Rydrych)

Tak tahle fotka pastrami už hraje v jednom blogu, ale je tak žratelná, že si nemůžu pomoct...

Jako dezert se podával krém z mascarpone a meduňkou, čokoládová hlína a jahodové coulies...

K tomu kelímku, o přírodu se bát nemusíte, celý festival se nesl ve znamení recyklovatelných materiálů, je to bioplast. Jinak jsme používali talířky z cukrové třtiny a dřevěné příbory..

(Bohumil Rydrych)

No a na závěr naše hrdinka největší, udírna. Pastrami skončilo, už si uděláme jen svačinu a jedeme domů..

(Bohumil Rydrych)

Co dodat?

Jelikož se přesně na dva festivalové dny vyčasilo, byla to opět super akce. V hlasování návštěvníků skončila škola jako druhá z 26 restaurací a na místě sklidila zaslouženou chválu.Se spoustu lidí jsme fajn pokecali o jídle.Někteří studenti zjistili, že umí... někteří se o tom jen ujistili :)

Takže za rok na "freši" zase na shledanou.

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.5.2019 6:43 | karma článku: 21.47 | přečteno: 565x

Další články blogera

Filip Vracovský

Jak je to s tím rasismem?

Není to tak dávno co jsem pronásledoval mladé Romy se sekáčkem po ulici, ale od té doby už minimálně vím, že to situaci neřeší...

16.6.2019 v 7:31 | Karma článku: 19.59 | Přečteno: 1113 | Diskuse

Filip Vracovský

Vyvrhnout demonstranta, herce, nebo zkrachovalého básníka

jde mnohem snáz, než vyvrhnout dutinu břišní nevinného, růžovoučkého pašíka s očima naplněnýma tou pravou životní pravdou a láskou.

12.6.2019 v 20:10 | Karma článku: 24.01 | Přečteno: 790 | Diskuse

Filip Vracovský

Pražská kavárna je jako mor

Jako plevel, co se rozlézá po náměstích a klame tělem, neboť se to neděje zdaleka jenom v Praze.Ale já pořád podvědomě cítím, že tam nepatřím. Že bych se pracujícím rád podíval zpříma do očí.

11.6.2019 v 19:19 | Karma článku: 27.08 | Přečteno: 1545 | Diskuse

Filip Vracovský

Učňovské školství, doba temna ještě neskončí.

Pár postřehů, které bohužel nejsou fikcí od osoby zainteresované. Takže nestrannost nedokážu zaručit. Ale co vím, je to, že jsem se při psaní ještě dost krotil...

10.6.2019 v 15:01 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 731 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Eva Šamánková

Cestující - nechtěný poutník Německých říšských drah

Židovský obchodník jako bludný cestující pendlující vlakem z města do města. S nadějí, vztekem, zmarem i zoufalstvím na cestě za pochopením nepochopitelného. Do jakého cíle nakonec na říšských drahách doputuje?

17.6.2019 v 8:18 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 531 | Diskuse

Lenka Hoffmannová

Lev Nikolajevič Tolstoj o pravdě, násilí a vládě

Lev Nikolajevič Tolstoj (1828 - 1910), ruský spisovatel a filozof, se narodil na malém rodinném statku u průmyslového města Tula asi 150 km jižně od Moskvy. Čtvrtý z pěti dětí studoval právo a jazyky na Kazaňské univerzitě.

16.6.2019 v 9:37 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 309 | Diskuse

Karel Sýkora

Sundáte si ze zad cedulku? ... :-)

Kulturistika je individuální sport, jehož cílem je dosáhnout požadovaného vzhledu těla. Při tom se hodnotí např. mohutnost a vyrýsovanost svalstva – množství podkožního tuku, objem svalové hmoty, hloubka a tvrdost svalů, atd.

14.6.2019 v 19:29 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 252 |

Eva Hauserová

Jak komunisté ničili lidské životy

Před pár měsíci vyšla kniha nazvaná Láska v exilu 1949-1950, která autenticky zachycuje osudy dvou mladých protagonistů a jejich blízkých, nucených emigrovat po nástupu komunistů k moci.

13.6.2019 v 10:22 | Karma článku: 22.32 | Přečteno: 778 | Diskuse

Zdeněk Sotolář

Nový předmět aneb Bude teď české vzdělávání fungovat na objednávku?

Na základky prý míří nový předmět, hlásá MF DNES. Technika. „Design tohoto předmětu prošel oponentními řízeními, pracuje se na něm dva roky,“ říká ministr průmyslu Havlíček.

12.6.2019 v 21:48 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 291 | Diskuse
Počet článků 120 Celková karma 25.42 Průměrná čtenost 1191

Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Najdete na iDNES.cz