Děkujeme za pochopení.
J37a78n 92M15a50r56e54k
Pane Vracovský, zajímavý pohled na českou kuchyni pořídil pan Karel Čapek ve svém blogu "trochu nevlastenecká", kde m, j. píše..."a tuhle řezničinu (psal o typické české kuchyni) mi předhodí všude od Prahy až po dolní Václavice"...Tou řezničinou myslel jídlo, které běžně nabízely české hospody. Doporučuji přečíst. Ten blog se nalézá v souhrnu blogů K. Č. v knize Sloupkový ambit.
F17i28l53i79p 45V81r74a95c94o23v96s96k16ý
Díky pane Marku, Čapka já rád ....
J49i91n77d71ř93i37c79h 58Z41a25p65l86e96t29a24l
Zapomněl jste na české vánoční cukroví, které je podle mého napodobenina arabského pečiva, dovezená nějakými poutníky nebo křižáky z Jeruzaléma.
Ale v tomhle smyslu je národní kuchyně každého národa z velké části kradená. Kdybyste Italům chtěl předhazovat každé rajče a papriku (původ Amerika) nebo zrnko rýže v rizotu (původ Asie, ale do Itálie asi dovezené někdy během renesance z Blízkého východu), to by vás hnali
F84i27l68i52p 39V72r12a17c67o12v35s28k72ý
Zdravím, však jsem psal s nadhledem.... a u té italské je ještě zajímavost, že do světa se rozšířila.... zase z té Ameriky :)
Š10á59r49k67a 54A50n25d45r10l31o21v22á
Je mi jedno, čím se zprasím, jestli je to z Česka nebo ciziny.😀
Skvělý blog, těším se na další.
F76i95l74i13p 86V91r47a61c60o20v76s53k53ý
Díky Šárko, moc jsi mě potěšila :)
J66i42ř46í 83K19o68z68á19k
Je mi celkem jedno, odkud to které jídlo pochází, hlavně když mě chutná!
I61v76a37n14a 80L20a86n65c22e
Právě jsem udělala hrnec hutné zelnˇačky, je tak hustá, že v ní stojí i lžíce. Vařím si podle sebe, takže je narvaná hlávkovým zelím, kyselým zelím, brambory, párky a přihodila jsem tam i červené papriky. Nevařím podle receptů
F81i95l23i87p 17V78r61a90c61o52v13s69k46ý
Miluju zelnačky.... nejradši mám variace na Valašskou kyselicu, s uzeným, klobáskou, švestkami....
J92a37r88o59s90l58a81v 35H80o95r24á15k
Zaměňujete "tradiční" za "původní" - to není totéž.
Je úplně jedno, odkud jsme které jídlo převzali či nepřevzali. O tradiční českou kuchyni se jedná proto, že je u nás dlouhodobě oblíbená, hojně používaná a běžně p(r)odávaná (a nenárokuje si ji nikdo jiný, kde je třeba ještě oblíbenější - jako třeba Rakousko v případě řízku).
A třeba k těm omáčkám - ve Francii jsem byl mnohokrát, v různých částech, ale třeba svíčkovou na smetaně jsem tam tedy nikdy v restauraci na jídelníčku nenašel. O tom, že tradiční česká svíčková se podává s houskovým knedlíkem ani nepíšu...
M65a19r78t38i58n 80R52o93h68o98v78s84k53ý
Četl jsem před lety knihu anglického autora o středoevropské kuchyni. Bohužel si nepamatuji ani název ani autora. Nicméně tam uváděl, že ze všech bežných jídel dnes podávaných je originálně česká pouze ta svíčková na smetaně. Třeba losos tam není považován za běžně podávané jídlo v ČR.
J25i92ř44í 15B35o91č39e44k
už dlouhou dobu si myslím, že by měl někdo vydat nějaký gastronomický zeměpis. kuchyně je to totiž globazilovaná už staletí a to ovlivňování je obrovské. opravte se mě, jestli se pletu. těstoviny nejsou italské, ale asijské. naše knedlíky nejsou úplně originální. hádáme se o ně s Rakouskem a pokud se podíváme po světe, v hodně zemích se vaří něco podobného. a co bylo dřív ? italská pizza nebo francouzský quiche ? celý balkán je ovlivněný Tureckem a Arábií. Amerika je mix celého světa a rozhodně ne jenom hot dog a hamburger, ta je bohatší než si myslíme. nedávno byla diskuze o haluškách. které ale pochází z Valašska..... mě tyto diskuze o jídle baví
P75a90v59e95l 16D39v63o11ř98á97k
Jestli se o české kuchyni chcete něco dozvědět, nahlédněte do kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. První vydání 1825.
Řadu pokrmů dnes neuvaříte, neb potřebné suroviny těžko seženete, třeba raky či šnečí ocásky.
J82a51n68a 81M62e12l70i59š74o76v93á
Ešte som chcela dodať, že je veľmi sympatické, že Vy svoj fortieľ a kulinárske umenie odovzdávate ďalším generáciam
J81a72n32a 63M18e19l69i25š93o78v25á
Ja z každej tej národnej kuchyne mám rada niečo
- Počet článků 644
- Celková karma 25,15
- Průměrná čtenost 2147x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...