Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky moc všem za návštěvu i komentáře, do jednoho si jich cením.... Jen připomínám, že v odkazech jsou některá tvrdá data s větší relevancí, než naše osobní vjemy...

0 0
možnosti
MK

To kulturní dědictví žije na vesnici dál. Pouze se během lockdownů přesunulo z hospod do kluboven, garáží a sklepů. A tento přesun je nevratný a prospěšný a hlavně mimo perimetr státních zájmů.

V nových prostorách totiž uniklo ze spárů státu, který nad ním ztratil veškerý vliv. Stát může zapomenout na daně z toho plynoucí jakož i na další své nesmyslné příkazy. Hygiena, kouření, větrání ... vše je pouze na dohodě zúčastněných a je to neskutečná pohoda.

3 0
možnosti
DR

Naprosto souhlasím. Když mám chuť na točené, dovezu a narazím si sud přímo doma.

1 0
možnosti

Trochu mi to vyzniva jako oslava alkoholu

Ve svem okoli vidim, co alkohol dokaze s lidmi. Cechy nemaji asi 70 000 bezeomovcu diky piti Kofoly.

Nechci znit jako mravokarce. Svoje jsem si vypil a diiy alkoholu ksem zazil dost zabavy. Ale jakmile ho zacneme glorifikovat, oslavujeme neco hodne navykoveho a nebezpecneho

1 2
možnosti
Foto

NEJDE O GLORIFIKACI ALKOHOLU. On je vskutku rozdíl mezi tím, chodit do hospody na pivo, či kvůli pivu

5 2
možnosti
SB

Jeden příspěvek do téhle diskuse jsem již napsal, ale napíši ještě jeden.

Soumrak hospod je způsoben mimo jiné i tím, že obecně platí, že ,lidé na vesnici se méně stýkají než dříve.

V dobách počítačů, internetu a desítek televizních kanálů už prostě není ta situace, kdy pánové šli po práci do hospody a tam probírali fotbal nebo nadávali na vládu a dámy se setkaly na návsi a říkaly si stokrát omleté drby o tom, že Veselý pije, Růžička to možná táhne s tou Sýkorovou, ale nikdo je při tom neviděl, takže se to neví stoprocentně, té mladé Holečkové je teprve patnáct, ale chová se vyzývavě, jako kdyby už měla věk na vdávání apod.

Navíc dříve lidé spolu pracovali třeba ve vesnických zemědělských podnicích. Pořád tedy měli společné zájmy, přestože ty zájmy byly třeba jen na úrovni drbů. Byly na poměrně nízké provni, ale mexistovali. Dnes jarda nezná Davidovy spolupracovníky a Pavel nezné Vladimírovy přátele, takže nemají důvod o nich mluvit u piva.

Dnes Jirka jezdí autobusem do města X za prací účetního, Martin jezdí svým autem do města Y za prací vráítného, Luboš pracuje z domova na počítači apod.

Hospoda byla místem setkávání, a když se lidé celkově méně setkávají, tak i celkově méně chodí do hospody.

5 0
možnosti
ZS

Dobře jste to napsal, Filipe.

3 0
možnosti
RP

Plno humbuku nad nenávratnou minulostí.

Řekněte na které pracovní pozici si dneska člověk může dovolit večer urazit 5 - 10 kousků a ráno jít se zbytkovým alkoholem v krvi normálně do práce, aniž ohrozí své zaměstnání? Dneska není socialsimus, kdy takové pití provozovalo hafo lidí, kteří plnili a živili hospody, protože to systém toleroval. Dnes snad jedině u nějakého malého soukromníka nebo malé firmy, kde dělá nějakou jednoduchou práci, kde neohrozí ani sebe ani jiné kolem. A to přitom je majitel nebo jednatel té malé firmy pořád jednou nohou v průšvihu, protože když se skutečně stane nějaká nehoda a někdo bude měřit alkohol v krvi toho člověk a naměří ho, tak například firmě může pojišťovna povinného firemního úrazového pojištění odmítnout plnění a všechny finanční náhrady zatáhne majitel firmy.

Dneska si takhle mohou dovolit popíjet jen důchodci nebo nezaměstnaní a ti dnes na toto nemají peníze.

6 0
možnosti
Foto

Vesnická hospoda je nezastupitelné informační centrum, kde se dá všechno sehnat i dozvědět.

Vašek

4 2
možnosti
Foto

Síše již jen bejvávalo

4 0
možnosti
Foto

U nas sa tie krčmy a krčmičky držia, asi veľa pijeme...

2 0
možnosti

Možná proto, že se u vás více pije tvrdý alkohol, na kterém se dá lépe vydělat.

1 0
možnosti
Foto

,,Hospůdko malá, začouzená, ...". Jenže, za trvalého pádění za údajně lepším příštím, mnohé až přirozeně, někdy i s nápomocí, zaniká. A ani skanzeny se bez dotací neobejdou.

6 0
možnosti
Foto

Jasně Jiří.... i snížená sazba DPH je zásah do tržního prostředí... To už ale bohužel stejně neexistuje... A skutečně si myslím, že pivo k nám patří víc než víno ( Nic proti němu)

7 0
možnosti

Dnes s vámi souhlasím bez výhrad. Z mých tří nejoblíbenějších (a nejdostupnějších) restaurací přežila už jen jedna. Jestli i ta kvůli zdražení piva a jídel padne, můžu se jít klouzat.

9 1
možnosti
Foto

Díky a držím palec....

1 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,75
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik