Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jako obvykle, kočkopes z vaší strany. O jaké likvidaci to píšete? O likvidaci Protektorátu, který v podstatě poslušně plnil roli dílny Německa? Toho Protektorátu, který na rozdíl od jiných států východní i západní Evropy nejméně ve druhé světové válce utrpěl? Lidice a Ležáky jsou jen slabá náplast na to, co musely vytrpět jiné státy.

1 3
možnosti

M27i91l51a96n 89B10í17l54e86k

10. 5. 2023 18:53

Neukazuje osud Židů, že když nacisti mluvili o likvidaci, nebylo to jen tak do větru?

2 1
možnosti

Vystizna uvaha pane Vracovsky. jen bych poopravil jednu "malickost". Ceskoslovensko do sovetske sfery vlivu nikoliv "spadlo", ale z vlastni vule se dostalo. Pozadal o to prezident CSR Benes v prosinci 1943 pri navsteve Moskvy sovetskeho vudce Stalina. Bohuzel nejen on, ale take to potrvrdil vysledek voleb v r. 1946 kdy 38 % hlasu pripadlo KSC. Sice jen na venek demokraticke, bohuzel vsak platne, A na predlouhy cas, az do roku 1989! Z jak velke casti jsme si sami za svuj osud zodpoveni, necht si kazdy zodpovi sam.

3 0
možnosti

Po roce 1945 u nás tahali za nitky sovětští poradci z řad NKVD, později KGB. Ne nadarmo z nich byl podělaný i sám Gottwald.

3 1
možnosti

J42a67n 70K96a55r24a71s24e25k

10. 5. 2023 12:05

byvaly nemecky president von Weizsäcker prednesl 8.5 1985 ve spolkovem parlamentu svetoznamou rec (ano nekde maji skutecne presidenty), ve ktere svym soukmenovcum vysvetlil, ze ten 8. kveten neni den porazky ale den 'osvobozeni' a proto je mozno jej takto i slavit.

Den osvobozeni od nelidskeho fasistickeho systemu. Rekl, ze tim dnem sice bylo mnoho Nemcu osvobozeno, ale pro mnoho dalsich zacalo nove utrpeni - vysidlovani. A dodal to zasadni, ze ten 8. kveten 1945 neni mozno oddelovat od 30.1.1933 kdy Hilter prevzal moc v Nemecku.

Ten nemecky president upozornil obcany na neco zasadniho - nejaka porazka nebo vitezstvi ma pocatek nekde v minulosti a na tento pocatek je treba se zamerit, kdyz na neco vzpominame. O to jde.

2 0
možnosti
Foto

Jen připomínám, jak se Stalin vztekal, když se americká armáda objevila v lázních Velichovky.

https://www.velichovky.cz/cs/mise-velichovky

3 0
možnosti

J90a84n 12K39a68r94a51s15e80k

10. 5. 2023 11:45

pane kolego, mate naprosto pravdu, na tuto - v historii lidstva - jedinecnou udalost se casto zapomina.

0 0
možnosti
Foto

V době, kdy generál Patton se svojí armádou se blíž k našim hranicích SSSR vzneslo dotaz, kam armáda generála Pattona chce dojít. Vrchní velitel Eisenhower, odpověděl, že na liní ohraničenou Vltavou- Labem.Stalin odpověděl, že s tím nesouhasí, protože je to v operčním zájmu sovětské armády, která se připravuje k útoku na tuto část.To byla lež, jak se později ukázalo. Sovětská armáda nedělala v té době žádné přípravy. Eisenhower dal rozkaz generálu Pattonovi zastavit se na linii Č Budějovice- Plzeň. V té době vypuklo v Praze povstání. Generál Bradley se obrátil na naši vládu v Košicích, která tam, v té době sídlila bez spojení, zda souhlasi s pomocí americké armády Praze.. Rusové tuto žádost nepředali naší vládě. Generál Bredley se tedy obrátil na Koněva, zda by společně osvobodili Prahu. Ten to kategoricky odmítl ze strachu ze Stalina. Amerričané se dohodli s německou armádou, že ku Praze vyšlou delegaci. Německá armáda souhlasila, že ji pustí. Český rozhlas upozorňoval povstalce, že ku Praze jede americká delegace označena bílou vlajkou a ať po ní nestřílejí. Jak před měsícem na Českém rozhlasu plus mluvil ze záznamu Smrkovský, tak delegace američnů, navštívila výbor povstalců, který řídil povstání a nabídla vojenskou pomoc. Jak řekl Smrkovský. Pomoc jsme odmítli, protože bylo politicky nepřipustné, aby Prahu osvobodil někdo jiný, než sovětská armáda. Stejně tak sovětská armáda nepovolila start našich pilotů z Holandska s letadly naloženým vojenskou pomocí. Sověstká armáda dorazil do Prahy 9 května, kdy byl konce války a a žádná německá armáda už v Praze nebyla.

3 0
možnosti
Foto

Proč hned slavit.

Nestačilo by vzpomenout?

2 1
možnosti
Foto

Stačilo, A bez rádoby zasvěcených hodnocení ex post, neb to bylo spíše dobovou výsadou byvších kom.

3 0
možnosti
Foto

Československo spadlo do sféry vlivu SSSR zejména díky Benešovi a jím podepsané smlouvě o přátelství, vzájemné pomoci a poválečné spolupráci mezi Československou republikou a Svazem sovětských socialistických republik kterou podepsal dne 12. prosince 1943 přes odpor většiny členů exilové vlády a varování spojenců. Tím náš osud zapečetil.

2 1
možnosti
Foto

Zapečetil? V onom roce nemohl nikdo předvídat další vývoj. Ona smlouva umožnila propuštění čechoslováků z rus. gulagů, a formování čechoslováků na východě coby spojenců. M.j. pak i přesun části našich letců z Británie na východ (Fajtl a spol.).A jen ,,detail". Toliko díky našemu domácímu a zahranič. odboji bylo československo bráno jako jeden ze spojenců protihitler. koalice

2 0
možnosti
Foto

Připojuji část svého zamyšlení k původnímu článku Jana Zieglera na toto téma.---Nepatřil jsem jako žák základní školy mezi nejostřejší tužky v penálu, ale jedné věci jsem si záhy povšiml. Že v Evropě se takzvaně socialistickými státy staly pouze ty, které osvobodila Rudá armáda (Rakousko spoluosvobodila a to se stalo státem neutrálním, nicméně zůstalo kapitalistické), případně měl na osvobození lví podíl odboj vedený komunisty (Jugoslávie), anebo se země osvobodila sama (komunistický odboj v Albánii). Z toho jsem později odvodil, že Sovětům nešlo pouze o osvobození z nacistického jařma, ale o rozšíření jejich impéria a politické porobení národů východně od Železného opony. Soukromě to nazývám politickým kolonialismem: Československo bylo politickou kolonií Sovětského svazu. Stejně jako Polsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko, porobené pobaltské státy a samozřejmě NDR. Jugoslávie a Albánie budiž vnímány jako svého druhu výjimky potvrzující pravidlo.---Máme tedy dva druhy osvoboditelů. Ty, kdo osvobozovali takříkajíc z principu (u nás Američané) a pak osvoboditele s postranními úmysly. Těmi úmysly bylo osvobodit a současně vnutit osvobozeným svůj systém a udělat z nich své politické kolonie. Z politiků loutky ovládané z centra osvoboditelské země (SSSR). Řečeno natvrdo: Moskva si nechala svůj nesporný podíl na osvobození Československa draze zaplatit. Nejen teritoriálně (osvobozené Československo bylo ve prospěch osvoboditele připraveno o Podkarpatskou Rus), ale především politicky. Se vším, co k širšímu významu toho slova patří. Poněkud zjednodušeně a čistě teoreticky. Kdyby drtivou většinu Československa osvobodily Spojené státy, byli bychom po válce skutečně svobodnou demokratickou zemí, která by profitovala z Marshallova plánu. Vojenské, zeměpisné a politické okolnosti rozhodly o tom, že nás většinově osvobodili Sověti a na svých tancích přivezli nejen konec nacistické krutovlády, ale také novou politickou porobu. ---Čili: Osvobození ano, ale...

5 0
možnosti
Foto

Dobrý den, myslím, že tuto podstatu blog určitě nerozporuje... Naopak. Holou pravdou všem je, že kdyby o to západ a USA stál, nemuseli nás nechat bolševikům napospas. Ale velmocem vždy půjde v první řadě o vlastní zájmy. S tím se musíme zkrátka smířit.

1 0
možnosti

Kdysi jsem sloužil v Sušici. Shlédl, zřejmě celorepublikovou raritu - 5x vyměněnou desku osvoboditelů! Vážně neuvěřitelné, viz. web. Můj klíč k chápání toho minulého ...

Moskva určitě měla nějaký nárok na dobyté území. Jak by tamním matkám vysvětlili padlé syny? Faktem je, do rudého chomoutu jsme ochotně vlezli sami. Následovala klasika - stupidní ideologická totalita ...

Oslavy chápu, jako oprávněnou náležitost připomínky.Aby se to již neopakovalo !! Následoval rok 1968 s pachutí. Dnešek, Ukrajina? Stav samotného Ruska, jako agresivní Rozvojové země? Pak slavím, s hořkostí v ubě. Patton byl zhruba100 km od Prahy. V ulicích umírali lidé. Museli zemřít, aby byli osvobozeni z té správné strany. Co si o tom myslet? V celé hrůze i sranda- Kolikrát by se musela pak měnit? Deska osvobození v našem hlavním městě ?

5 0
možnosti
Foto

Ano, na západě se režim občas trapně snažil přemalovat realitu....

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS