Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Spojene staty za administrativy prezidenta Trumpa, zadnym "cetnikem sveta" nechce byt. Ma vsak dnes zajem na moznosti usmerneni politickych problemu kdekoliv na svete. Po zkusenostech ze dvou front v WWII, je tento krok nutny. Jejich strategicka mista na svetove mape tomu nasvetsuji. Jejich kvalita zbrani jim umoznuje snizovani stavu vojaku na techto mistech. I politicka iniciativa je zamerena na snizeni napeti ve svete. Presne zasahy proti vedoucim teroristickych organizaci jsou znamy. Zde ukazje tu kvalitu novych zbrani a ukazuje vsem co je mozno udelat bez velke a "horke" intervenci.

V obchode chce "fair play"!! Kroky prezidenta Trumpa jsou znamy.

Jen politicke problemy doma jsou brzdou. Leva strana jeste nepripustila, ze Trump v 2016 volbach vyhral. Delaji vse mozne, aby tento trend zvrhla. To je pozadi techto ,nepokoju. Vsak stale to probiha presne podle politicke organizace statu. Je to na hrane, ale stale "OK". Uvidime po prvnim uterku v listopadu letosniho roku. Ten vysledek nam ukaze, zda svet se zmeni v marxistickou diktaturu vedenou Cinou a nebo ten trend v USA se uklidni.

O osobnosti Trumpa si muze kazdy udelat obrazek sam. Pro mne stejny, jak prezident Truman v me pameti. (prezidentem 1945-1952). Ten byl presny na tu dobu. Stejne jako Trump!!

0 0
možnosti
JR

J25a12n 38R46á69ž

11. 8. 2020 15:27

Prohlašovat, že USA pní svou roli světového lídra už vyvolává úsměv. Bohužel! Lídr musí mít respekt a ten USA ztratily už za Obamy a za Trumpa to pokračuje.

Ve vojenské oblasti stále USA lídrem jsou, ale v ekonomice a technologických inovacích už rozhodně ne. A díky tomu co se tam děje dnes, kdy tamní společnost je sebevražednou rivalitou dominantních stran rozeštvána a také dnes "pokrokáři" a různými odnožemi Antify dále rozeštvávána, tak to na nějaký návrat do pozice respektovaného světového lídra nevypadá ani do budoucna.

USA měly respekt v době, kdy Američané bez ohledu na svůj původ, tvořili jednolitý národ, který jako tvořivý tým táhli USA za jeden provaz k úspěchům ve všem. Jejich tehdejší způsob života, svoboda a demokracie vzbuzovalo obdiv i závist, a tak "Americký způsob života" chtěly miliardy lidí zavádět i ve svých zemích. Tento obraz USA je dnes definitivně pryč, s tím se ztratil i celosvětový respekt k této zemi a zanikla i ještě nedávno nezpochybnitelné role světové lídra. Netěší mne to, ale nelze to abstrahovat a něco si pořád o USA nalhávat.

PS. Ještě stále nosím na klopě bundy americkou vlaječku, kterou jsem jako turista kdysi pří návštěvě Bílého domu dostal, ale už je to jen z nostalgie.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za návštěvu a komentář. No, jenže on ten americký sen asi nebyl úplně pro všechny což je u zárodku všeho. Já jim fakt držím palce, ať z toho průšvihu vzejde alespoň nějaká katarze a skutečně zas za ten jeden provaz potáhnou....

0 0
možnosti
Foto

K78a32r83e26l 63C97a60c34h

11. 8. 2020 12:38

Určitě máte pravdu v tom, že velmoci se vždy budou o globální vliv přetahovat a opuštěná pozice bude vždy rychle zaplněna. Já si jen kladu otázku, zda je pro Českou republiku nutné, aby směšně kopírovala velmocenskou politiku tím, že se k jedné velmoci přimkneme, jako k Velkému bratrovi a zbývající velmoci budeme v souladu s Velkým bratrem osočovat a stavět se do role jejich nepřítele. Názory na tuto otázku se tříští. Jsem zastáncem politiky, kterou se snaží dělat náš současný president. Pokud je to možné, být v přátelském vztahu se všemi velmocemi. Snažit se o rozumnou spolupráci, ale nenechat si nic diktovat. Je to ale daleko obtížnější, než varianta první, na kterou jsme historicky zvyklí, Totiž - vybrat si Velkého bratra a vymezit si tím zdánlivou hranici zlo - dobro a spoléhat se na to, že problémy vyřeší Velký bratr.

1 0
možnosti
JR

J40a42n 42R22á41ž

11. 8. 2020 15:30

Náklonnost velmoci je stejně vrtkavá jako náklonnost děvky. Projevují ji jen, když z toho mají nějaký prospěch.

1 0
možnosti

R^R^R^

Donald Trump je psychopat. O tom není pochyb. Je to podnikatel a vede USA jako svůj podnik. To známe! Hybridní válka o ovládnutí světa jede na plné kule! O tom už také není pochyb! Kdo může čelit hybridní válce? Jen morálně přijatelný a pravdomluvný člověk. To Donald Trump není. Stejně jako vedení našeho státu! Co s tím? Co s tím v tak rozervané zemi hybridní válkou, jako je Česko?

:-)

2 2
možnosti
Foto

Díky... co s tím?

Asi nezbude než doufat, že nebude hůř...

0 0
možnosti
Foto

USA se nechovají jako světový četník, ale jako globální predátor. Problém je, že z Číny a Ruska si udělaly úhlavní nepřátele, zcela rozvrátily arabský svět a k rozvrácení některých států střední a jiřní Ameriky též důkladně přispěly.

Už jim v podstatě zbývá poslední kolonie Evropská unie.

Však už k nám Pompeo přijel zavést pořádek a poslušnost. To tak hrálo, aby neprosadil americký Westinghouse pro Temelín a nezakázal ruskou firmu, stejně tak, abychom se nepodepsali pod zákaz plynovodu Nord stream II a nenakoupili předražené americké zbraně. Ještě zbývá "dočasný pobyt" amerických vojáků na našem území.

Proti nim je zatím sultán Erdogan naprostý břídil...

2 2
možnosti
Foto

nenávist je zlá nemoc

3 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

4 1
možnosti
Foto

P77e12t38r 39O34m19e82l93k57a

11. 8. 2020 10:59

Ať se podíváš na jakoukoli světovou stranu, je svět na téhle kouli tak absurdní, že možnost, že se lidstvo spojí v nějaký rozumný celek se rovná nule. Snad jedině v případě nějakého skutečně globálního nebezpečí a to představují, dle Stephena Hawkinga, ti z vesmíru.:-)

1 1
možnosti
Foto

V dohledné době to skutečně nehrozí, díky za návštěvu...

1 0
možnosti
Foto

J81o78s88e51f 70B71á58r11t94a

11. 8. 2020 10:55

Technologicky Čína brzy USA převálcuje. Celý svůj profesní život jsem četl anglickou odbornou literaturu i z amerických universit a mezi autory to byl samý Ind Číňan.... Amíkům se studovat nechce.

3 0
možnosti
Foto

ale chodí studovat a pracovat do USA.

1 0
možnosti
LC

Světovým četníkem byl, je a bude ten celosvětově ekonomicky a tím i vojensky nejsilnější, bez ohledu na naše přání.

2 0
možnosti
Foto

S tím asi nelze nesouhlasit, díky za návštěvu...

0 0
možnosti
Foto

Problém USA je to, že se cítí být impériem a z toho pak vychází i jeho zahraniční politika. Z hlediska principů svobody je využívání americké armády jako světové policie velmi špatné.

Jedním z nejráznějších a nejsilnějších útoků na americkou zahraniční politiku, byl napsán Garetem Garrettem. Garrett začal svůj pamflet, The Rise of Empire (1952) prohlášením: „Překročili jsme hranici, která leží mezi republikou a říší.“

Když objevil, že Spojené státy vykazují všechny příznaky říše, Garrett dodal, že Spojené státy, stejně jako všechny předchozí říše, se cítí být „vězněm dějin“, protože za strachem leží „kolektivní bezpečnost“ a hra údajně nevyhnutelné americké role na světové scéně. Garrett zakončil takto:

Teď je řada na nás.

Řada při čem?

Řada při přebírání odpovědnosti za morální vedení světa.

Řada při udržování vyrovnaných sil se všemi zlými silami – v Evropě, v Asii, v Africe, v Atlantiku i Pacifiku, vzduchem i mořem .

Řada při udržování světového míru.

Řada při zachraňování civilizace.

Řada při službě lidstvu.

Ovšem takový jazyk patří říším. Římská říše nikdy nepochybovala, že je obráncem civilizace. Její dobré úmysly byly mír, právo a pořádek. Španělská říše přidala ještě spasení. Britská říše přidala ušlechtilý mýtus břemene bílého muže. My jsme přidali svobodu a demokracii. Přesto, ať přidáváme cokoliv, jazyk je stále stejný. Je to jazyk moci.

4 1
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za komentář i návštěvu. Já vůbec nepochybuji, že ten světový četník, ochránce civilizace... říkejme tomu jak chceme je špatně. Jen prostě nevěřím tomu, že momentálně zvládneme víc. A tak si z těch adeptů volím USA,

2 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,81
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik