Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V mé knize Transfuze líčím, co jsem po této válce prožil já jako německé dítě, moje máma, její sourozenci a rodiče. A paradoxně dnes se víc považuji za Čecha než za Němce. Při zájmu o tuto knihu, rád daruji zdarma. Transfuze Antona Horsta, nakladatelství Jindřich Kraus Pragoline. Je také k dispozici v mnoho knihovnách. Filipe R^R^R^R^ a tobě Radko také R^R^R^R^

2 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu Horste, moc rád si ji přečtu...

0 0
možnosti
Foto

Ono kolikrát nešlo ani tak o pomstu, jako o majetek!

Nejprve to byl majetek odsunutých, posléze i majetek našich občanů.

11 0
možnosti
Foto

Díky, ano, to je velmi dobrá připomínka..

0 0
možnosti
Foto

J84i62r55i 20C82i84z

17. 5. 2020 14:44

Je spravne pro pochopeni historie CSR poukazovat na tyto temne udalosti. Pripomenu jen, ze jeden z nejtezsich zlocinu te doby bylo povrazdeni cca 270 civilistu ve vlaku z Halice, ktery zastavil na "Svedskych sancich" u Prerova. Civiliste mluvici nemecky prchali pred bolsevickou Rudou armadou a povrazdili je hrdinni vojaci csl. armady vedene nejakym Pazurem. Nejstarsi babicce bylo kolem 80ti let, nejmladsi holcicce 6 mesicu. V Lidicich bylo zavrazdeno gestapem 170 muzu a maji obrovsky pomnik, kde je pomnik temto civilistum? Podobnych desivych pribehu probehlo tolik, ze je obtizne obeti tohoto vrazdeni po valce spocitat. Odhad je od 30ti tisic do 60ti tisic lidi. Pred mezinarodnim tribunalem v Haagu meli vsichni tito zlocinci stat za etnicke cistky. Hlavnim propagatorem etnickych cistek byl stalinista Benes. Spolu s etnickymi cistkami probehlo v te dobe znarodneni podle jeho dekretu. Kolektivni vina patri pred mezinarodni tribunal. A presne to zde probihalo, kdo mluvil nemecky byl nepritel a bylo ho nutne likvidovat. I Zide prevazne mluvili nemecky, ale to Rude gardy nerozlisovaly. Na cele te historii je smutne, ze zlociny tehdejsi doby se hodne "odborniku" pokousi hodit jen na KSC, coz je nechutna manipulace. Krome komunistu byly ve vlade Benese dalsi partaje a treba i Jan Masaryk. Za vse, co se zde odehralo po r.1945 si muzeme sami vc. predani moci bolsevicke KSC v r.1948. Podle meho soukromeho nazoru se zde projevila frustrace ze zbabelosti v r.1938, kdy stat misto boje proti nacistickemu Nemecku se dobrovolne vzdal. Vrchni velitel Benes uprchl s manzelkou a penezi do Anglie a pak celkem v bezpeci si hral na bojovnika za demkracii.

8 1
možnosti
JH

Oběti masakru na Švédských šancích tam kříž mají. Pozdě, ale přece. Rozdíl proti Lidicím byl ten, že tohle byla akce jednoho důstojníka, co horem pádem potřeboval zakrýt svoji minulost ve Slovenském štátu, nešlo o projev státní politiky.

Tou byl odsun, nikoliv jako trest, nýbrž jako prevence před dalšími válkami. Proto byl také schválen i vítěznými velmocemi.

Pokud chcete tvrdit, že rok 1938, válka a protektorát žádné špatné zkušenosti s německou stranou nepřinesly, tudíž dle vašeho tvrzení musela být důvodem odsunu jen jakási frustrace, tak prozrazujete jen svoji zaujatost. Pro odsun byli i odbojáři, které z nějaké zbabělosti podezírat opravdu nemůžeme.

Beneš si v exilu na nic nehrál, nýbrž tvrdě pracoval na obnovení republiky. Často se mýlil, ale jen ten, kdo nic nedělá, nic nezkazí.

2 1
možnosti
PL

P24e79t42r 40L54o97r30e67n46c

17. 5. 2020 14:24

Děkuji, že jste napsal, ten zásadní rozdíl!

Na Američany osvobozených územích k žádným takovým krvavým zvěrstvům nedocházelo!

Prostě tam chyběli určití nově přišedší bratrští našeptávači a hecíři, kteří potřebovali mezi Čechy a Němce co nejrychleji nasekat plno dalších neopravitelných zářezů, přesně ve smyslu potřebného "rozděluj a panuj".

11 0
možnosti
Foto

Dobrý den, je to dle mě jeden z důležitých faktů. Díky za návštěvu.

2 0
možnosti
Foto

Karma, vražděním nevinných Němců mnohdy zakrývali Češi svoji kolaboraci s německými okupanty během Protektorátu a zároveň si tím otevírali dveře do KSČ a StB, kde jejich "práci" náležitě ocenili.

11 0
možnosti
Foto

Jak kdy a jak kde.

1 2
možnosti

Toto není hezké čtení. Ale mělo by se o takových případech vědět. Bylo toho hodně.

8 0
možnosti
Foto

Ahoj Maruško, díky za návštěvu. Snad už nebudeme muset některé věci z historie opakovat :-)

3 0
možnosti
AM

Krev za krev platí. Akorát, že ve většině případů to byla krev jiných Němců, možná nevinných možná vinných. Má smysl to řešit a filosofovat po 75 letech bez jasných podkladů ? ala Pelíšky Komu tento blog poslouží ?

0 2
možnosti
Foto

Dobrý den, píšu kalendária k událostem, protože mám historii rád. Občas i zaujmu, takže ano, smysl to má. Díky za návštěvu.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

5 0
možnosti
ND

Velice smutné čtení...

Vždycky si vzpomenu co dokáže i zfanatizovaný dav, popsal ve své knížce Stanislav Motl "Mraky nad Barrandovem" o lynči režiséra Svítila...

Nemám ráda ani virtuální hon na lidi, někdy probíhají i zde na idnesu...

No, Filipe, i přes ten smutek vám přeji hezkou neděli...

2 0
možnosti
Foto

Naďo, díky za návštěvu a pěknou neděli i Vám :)

1 0
možnosti
JH

P.S. teď jsem se mrknul na wiki, je tam v popisu této události i heslovité seznámení se s tím, co některé z obětí dělaly v předchozích letech (vč. odkazů na prameny).

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lidov%C3%BD_soud_v_Lan%C5%A1kroun%C4%9B

Myslím, že třeba takový "komisař pro rasovou politiku" by se do kategorie nevinných neutrálních občanů, co se o nacismus nezajímali a s Čechy a určitě i s Židy se přátelili, dal zařadit jen s určitými pochybnostmi.

Což nemění nic na tom, že samotný soud, jeho provedení, vše bylo odporné a nepřijatelné.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, jistě, i v blogu nezpochynuji fakt, že, že se povedlo zlynčovat i viníky..

1 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,88
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik