Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ale žít socialismus půjde, nakonec EU se snaží neuvěřitelně, takže dříve nebo později, jsme tam zpátky, spíše dříve a ani potom se nejspíš ti zastánci socialismu nechytnou za nos a to je asi nejsmutnější.

Vtipné na tom je to tvrzení, že lidé k sobě měli blíž, to si úplně neumím vysvětlit, blíž znamenalo, že některým kádrům museli odkývat úplně všechno? Třeba přišel zasloužilý soudruh a řekl, že když chcete udělat "čínu", musíte začít základem na guláš a všichni k němu měli blíž, tak to odkývali?

3 0
možnosti
Foto

Dobrý den, já tu hrozbu dneška pojmenovávám trošku jinak, takový plánovaný socialismus kontra tomu reálnému, kde jsme žili.A doufám, že i díky historické zkušenosti, tito centrální plánovači nebudou vítězit napořád.

0 1
možnosti
Foto

P.S. A všem díky za návštěvu.

3 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, že úplně dneska nezvládám odpovídat všem, ale blázinec po čtrnácti dnech volna a než bych plácal kraviny což už se mi povedlo zrovna u pana Ličky, tak to dnes radši skrečuji ;-D, ostatně odpovědi jsou vesměs v blogu, díky za pochopení...

2 0
možnosti

V socialismu žít už nepůjde? Ve zdravotnictví máme postkomunistický socialismus postavený na levičáckých, falešných iluzích! Co s tím? :-)

0 3
možnosti
DH

Buhumíre, děkuji za Tvou tradici a nemám falešnou iluzi, že nevíš co s tím.

A musím se revanšovat.

2 1
možnosti
JS

Napsal jste to výstižněR^. A že byla spousta lidí, kterým ten režim vyhovoval, tak to prostě je. Budou demagogicky vytrhávat z kontextu nějaké benefity, které ten režim přinášel. Na jejich omílání byla jeho ideologie založená. Ale že to byl režim zločinný, a to odporně zločinný, to zamlčují.

5 0
možnosti
Foto

Ale to bylo konstatováno až ex post a někým, komu to vůbec nepříslušelo. A ještě za zcela jiným účelem, tedy aby mohl být - a v tomto případě - odměněn odpor proti němu a mimosoudní rehabilitace.

To je ten rozdíl proti tomu, když třeba Spojenci už v roce 1943 tedy během války

přijímají Deklaraci o odpovědnosti hitlerovců za spáchané ukrutnosti, tedy i za Katyň.

1 3
možnosti
DH

A je to dobře.

Byť socialismus jsem příliš žít nestihl, tak vím, že tehdy před 30 léty a necelými dvěma měsíci jsem přivítal přicházející změnu. Hned týden po devátých narozkách jsem v pondělí následujícím po pátku 17.11.1989 hrdě a manifestačně odepnul ze svetříku v parčíku před školou a před udivenými spolužáky, odznak, který jsme slavnostně obdrželi při slibu a vstupu do organizace "Jiskřiček". A tento jsem poté odhodil a krouživým pohybem podpatku zimních botek jej zaryl hluboko do bahnité cestičky, které v té době byly tradiční součástí většiny parků, že bez rizika znečistění bot i nohavic si tudy prakticky nikdo procházet nedovolil.

A poté jsem se aktivně za cinkání klíčků, které jsem v té době ještě měl zapůjčeny rodiči, zapojil do boje za svobodu a novou světlou, svobodnou, demokratickou budoucnost na pořádaných manifestacích. A když k převratné změně došlo, byl jsem nesmírně hrdý, že i já ve svém ještě daleko předpubertálním věku též svými činy a dětským hláskem provolávanými údernými hesly k tomu všemu přispěl.

I když dnes, poté co vše jsem s dospíváním a v současné dospělosti kolem sebe viděl a vidím, tak bych si občas snad i pár facek udělil, za co jsem to byl za ....

A nakonec zjišťuji, že byla pro mne škoda, že jsem možná trochu déle socialismus žít nestihl.

1 4
možnosti
Foto

tvorba typu Ctrl+C, posléze Ctrl+V

1 0
možnosti
Foto

Není možný návrat k systému, který se pod rouškou údajného boje za sociální spravedlnost stal systémově asociálním. Protože rozložil společnost - societas na různé, navzájem údajně nepřátelské skupiny. Celý ten systém byl založen na neustálém rozdělování a na vnitřní válce ve společnosti. Na násilí. I domněle klidnější doba po druhé světové válce, kdy byl v Evropě navenek mír, byla v socialistickém táboře dobou neustálého válčení uvnitř společnosti. Panovala hysterie boje proti skrytému nepříteli, třídnímu nepříteli, ideovému nepříteli, vnitřnímu a vnějšímu nepříteli, atd. Budovaly se za tím účelem mocné aparáty tajné policie, jejichž doménou byl neochabující, bdělý boj proti nepříteli všeho druhu.

Ovšem komunistické režimy střílely i do vlastních dělníků tedy do dělnické třídy. A v socialistickém táboře se vedly války, Sovětský svaz přepadl Maďarsko (1956) a Československo (1968). SSSR také válčil s komunistickou Čínou v pohraniční zóně na řece Ussuri. A Číňané zaútočili v roce 1979 na Vietnam.

Vnitřně rozdělená, tedy disociovaná společnost založená na vnitřní válce, na štvaní jedněch proti druhým, jednoduše nikdy není sociální a nikdy nedosáhne sociální spravedlnost. Tento utopický experiment, založený ve své podstatě na násilí, zkrachoval a nelze se k němu vracet.

8 0
možnosti
Foto

A znáte někoho, kdo se chce vracet zpět, což ani není fyzikálně možné. Není cesty zpátky. Gottwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda i Husák zemřeli.

Zpátky nás vracejí zpět ti, kdož považují Rusko za nepřítele, tedy rozdělují svět na kousky.

1 4
možnosti
Foto

"A propadnout rudému Mordoru bylo snadné. Stačilo poslouchat špatnou muziku, číst špatné knížky, blbě se ptát, mít černé ovce v rodině, nebo prostě jen smůlu.A pak došlo na druhou stranu těch mezilidských vztahů, byli jste profesně odepsáni, nemohli vycestovat, a nebo končili v kriminálech."

Mám ale dotaz, proč bych si neměl idealizovat staré časy, když toto jsem vše činil, a žádné následky a žádný postih jsem nezaznamenal. A stejně tak miliony lidí, kteří prokazatelně neskončili v kriminálech, přestože poslouchali špatnou muziku atd., když se pak účastnili masově generální stávky.

Vy se strašíte minulostí úplně zbytečně. Tak to prostě nebylo.

1 5
možnosti
Foto

Nemusel jít hned do kriminálu, ale nejspíš jste žil v jiné zemi, můžete si gratulovat. A věřím, že leckdo kdo nezažil, by Vám mohl sednout na lep...

6 0
možnosti
Foto

Už bych se do toho marasmu vracet nechtěl

8 0
možnosti
Foto

Ani k tomu, jak jste s tím marasmem se vypořádaval tak šikovně, že jste ho dokonce přežil.

1 2
možnosti
MB

Arnolde čau při pondělí ! Poznamenávám - Problém v tom, že řada lidí nemá ujasněné pojmy. O co se má vlastně usilovat ? O socialismus, nebo o sociálně tržní - žitelnou společnost ? Toto považuji za docela nosné. Za západě si vydřeli tu svobodně tržní a my usilovně budovali. Samotným lidem bych to ani nevytýkal, prostě dělali to, co po nich režim chtěl. Klasika - Obdrželi mrzkou mzdu + socialistické bonusy = vymoženosti. Počínaje elativně nízkými náklady na nájemné, jistoty nevyhození z práce i rekreaci ... !

Kterýkoliv režim, nic nevlastní = Pouze zprostředkovává. Opět, řada zúčastněných nabude dojmu, že jejich blaho zajišťuje - Režim ! Dnes - Oligarcha ! Samozřejmě, jde o dějinné mámení. Ústřední problém socialismu je, že jeho Ekonomika není schopna i ty dobré vymoženosti udržet ! Když jsem se po r. 1989 na suchých číslech přesvědčil, že na Západě bylo pro člověka více sociálna - tak jsem i hleděl ! Pak i ty hlasy, že my jsme vlastně nic pořádného ještě nezažili ! Reálný socialismus - byl nereálný + dnešní pokroucený - Dotovaný, přelegulovaný, zbyro - kapitalismus v ČR, kapitalismem - taky ještě není ! A tak se hledá a vzpomíná. Mj., Reinhard Tristan Eugen Heydrich byl dobrý člověk ! Hrál dobře na housle a Čechy taky na rekreaci posílal ! ... :-)

6 0
možnosti
AL

Nádhera, Miroslave.

To je už na knihu! Vždyť tento přípěvek je delší a dle mého názoru odbornější než zdejší výtvor váženého občana autora.

Přeji pěkný den.

:-)

2 5
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,79
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik