Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Filipe, tenhle článek mi úplně utekl, moc díky za něj i za diskusi, která se kolem tématu bratří Mašínů rozpoutala. Velká karma! Přistoupil jste k tomu poctivě a Vaše přemýšlení o věci je hodně podobné mému.

Mám v sobě více otázek, než odpovědí.

Velmi dobře mé pocity vyjádřila také Radka Kielbergerová kousek níže. Je velice těžké soudit bratry Mašínovy z pohodlí domova dnes, v úplně jiných podmínkách.

Ale přesto je opravdu nesmírně zajímavé, jak při zmínce o nich tolik lidí emotivně vylítne a hned mají jasno.

Zatímco u nás jaksi vůbec není populární, když někdo vzpomene zrůdnosti páchané pohůnky komunistického režimu, mučení lidí při výsleších, ubití k smrti, apod., politické popravy, řadu úmrtí lidí ve vězení při výkonu nespravedlivého trestu, (třeba vinou zanedbání základní lékařské péče), faktickou likvidaci generace odbojářů proti nacizmu, zejména těch západních a domácích prozápadních atd., Ta jména často skoro nikdo nezná a také skoro nikdo nezná jména mučitelů.

Je velice dobře, že jsou historici, kteří věnují čas podrobnému bádání o obětech komunizmu a jeho zrůdnostech, například Vojtěch Vlček z Ostravské univerzity (viz např.kniha Totalitám navzdory a další spisy. Anebo jeho přednášky na různých místech republiky pod názvem Mučedníci svědomí)

2 0
možnosti
Foto

Díky moc nezbývá než podepsat...

1 0
možnosti
Foto

Byl to zajímavý rozhovor. Také jsem jej viděl. Jen škoda že ten redaktor se nepřipravil trochu lépe. Myslím že pan Mašín má stále co říct a nemusí to být jen opakování starých pravd. Nicméně dobře alespoň že někdo má odvahu ty rozhovory dělat. Vám karma.

3 0
možnosti
Foto

Ano, počátek rozhovoru byl díky moderátorovi trochu rozpačitý, díky za návštěvu...

0 0
možnosti
Foto

O osobnostech se učím čím dál víc říkat, že je nejde semlít nějakým zjednodušeným hodnocením, výkladem. Osobnosti jsou zkrátka složitější. Možná si tím okecavam jednu holou pravdu, že třeba u nich budu vždycky poněkud rozpolcená. Nevím...asi i proto, ze jsem ženská...to je asi ono...Je mi líto života zmareného a těžko říct, do jaké míry zafungovala bojovnost s emocemi chlapa co má bouchačkou. A pak zas vím, jaký vzor meli v otci, jaký odkaz drzeli v hlavě jako svátost. A když si kdokoliv zajde do zahrady pana Hrušky v Plzni a vidí dokument, jak jsme likvidovali v padesatych letech ty nějvětší elitni vojaky a důstojniky, vlastence z boju 2.sv.v....věci přehodite směrem k nim a chápete to vsechno víc.:-)

7 0
možnosti
MS

Přesně. A nejen to. Režim nechal bez soudu střílet jako králíky české občany, kteří se provinili jen tím, že chtěli svobodně odejít z republiky a stát jim to legálně neumožnil.

8 0
možnosti
Foto

R^ Ano. Byli obětí. Doby. Jedno zlo bylo poraženo, nastoupilo druhé. Očekávali nový střet, tedy válku. Chystali se na ní i se snažili o to i ,,zevnitř". Byli i zklamáni, že jejich očekávání se nenaplnilo. Ale i oni asi pochopili, ač časem, proč.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den a díky za koment.... já se už strašně dlouho chystám na blog o Ukrajinské Osvobozenecké Armádě, přijde mi u nás, že povědomí o tom, že na Ukrajině ještě v hloubi "padesátek" probíhala spousta ozbrojených střetů je velmi chabá.V podstatě asi nikdo jiný koho "západ" tak zradil mě nenapadá.

1 0
možnosti
PU

P35e47t25r 35U14h17e35r

9. 12. 2018 12:59

Divím se, že tu ještě neprudí Petřík...

4 0
možnosti
Foto

no, ne že by mi chyběl, ale také se ptám, kde je.

Že by v Brixenu???

3 0
možnosti
PU

P36e66t61r 16U18h76e38r

9. 12. 2018 12:59

Za mě jsou Mašíni a jejich skupina hrdinové.

1 0
možnosti
Foto

Za mě k nim mají minimálně hodně blízko....

2 0
možnosti
MS

Vždy, když přijde řeč na bratry Mašíny, dávám k dobru příklad z dob německé okupace. Když odbojová skupina v rámci své činnosti zabila civilního pokladníka Gestapa a pozabíjela pár uniformovaných příslušníků Wehrmachtu, určitě to Čechy nebylo hodnoceno jako vraždy. Bratři Mašínové se v komunistickém režimu cítili podobně, jako odbojáři v protektorátu. Z tohoto pohledu je potřeba se na věc dívat, i když se nám jejich činy dnes jeví kontroverzně.

7 0
možnosti
Foto

Význam jejich otce bolševický režim ignoroval. Je tendence tento fakt přehlížet.R^ Karma

11 2
možnosti
PK

Tak nějak to bude a asi je to i většinový pohled na JMR^

3 0
možnosti
KJ

Za mě Mašínové +

doporučuji tři knížky: Cesta na severozápad a od historika j.Padevěta Tři králové a Odbojová skupina bratří Mašínů. Vše doplněné množstvím dobových dokumentů a důkazů. Zjistíte, zjistíte, že i dle protokolů SNB z té doby spousta věcí neodpovídá zažitým představám..

7 0
možnosti
Foto

Děkuji za nahlédnutí....

0 0
možnosti
  • Počet článků 641
  • Celková karma 26,46
  • Průměrná čtenost 2157x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik