Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Děkuji všem za diskuzi, dle mě velmi ilustrativní.Nebudu během dne nonstop, pokusím se reagovat jak to půjde :)

0 0
možnosti
Foto

Tentokrát absolutní nesouhlas. Kdyby se Zeman s Babišem chovali tak profesionálně a profesně zdatně jako Slonková s Kubíkem, tak tu žádné protesty nejsou a probíhají důstojné oslavy 17. listopadu

3 7
možnosti
Foto

Dobrý den, je to o tom, že mě tedy rozhodně Slonková s Kubíkem nepřesvědčili.Ač bych si to taky přál. Díky za návštěvu i koment.

1 0
možnosti

Filipe, novináři dělají jen svou práci a můžete tomu věřit nebo nevěřit, respektují při tom svůj etický kodex a zákony. Každá profese má svá pravidla, kterým lidé jiných profesí nemusí až tak úplně rozumět.

Ve svém (pracovním) archivu jsem si našla manuál vypracovaný v roce 2003 Komisí pro etiku Syndikátu novinářů ČR. Před jeho vznikem komise požádala o právní rozklad JUDr. Helenu Chaloupkovou, která pro Syndikát novinářů zpracovává podklady a dlouhodobě se zabývá tiskovými procesy.

"Veřejný zájem je pro potřeby kodexu novinářské etiky něco, co může ospravedlňovat jednání, které by za normálních okolností etické nebylo.

Aby mohl veřejný zájem na získání a publikování nějaké informace převážit nad standardy novinářské etiky, musí platit buď, že

1. se jedná o informaci o veřejně činné osobě, která bezprostředně souvisí s její veřejnou činností s důvěryhodností dané osoby, nebo

2. se jedná o informaci (o komkoli a čemkoli), jejíž zveřejnění může mít závažný společenský dopad.

V okamžiku získávání a publikování informace se nedají vždy posoudit všechny souvislosti na sto procent. Proto splnění bodu 1. a 2. stačí, když bude mít novinář při své práci "důvodný předpoklad domnívat se, že ..."Výše uvedené zásady odpovídají tomu, jak s tématem "veřejný zájem" a etikou zacházela etická komise doposud."

-----------------

Tento text je autentický výňatek z podkladů k semináři pořádaném Syndikátem novinářů v roce 2003. Dalším vodítkem může být i Profesní kodex britské Press Complaints Commission obsahující zvláštní oddíl "Veřejný zájem".

A konečně, každý si může odpovědět na otázku, zda Bob Woodward a Carl Bernestein se svou reportáží, která v roce 1972 rozpoutala aféru Watergate a pád Nixona, pracovali ve veřejném zájmu. Svět v tom jasno má, proto jsou oba nositeli Pulitzerovy ceny.

3 4
možnosti

No, nic ve zlém ..ale tohle je takové vágní, gumové a všeospravedlňující slovíčkaření zahalené do jakési morálky a etiky.. Naprosto subjektivně použitelné pro cokoli..

1/ Píšete, že respektují "svůj etický kodex". No, svůj etický kodex může mít kdokoli ..měli ho i komunisti, i mafiánské skupiny, radikální náboženské hnutí.. to je prostě něco subjektivního, co si kdo vytvoří a ospravedlňuje si tím své počínání.

2/ Jestli jde o reportáž s psychicky nemocným synem AB, tak to je ukázka, jak gumové jsou ty fráze o "veřejném zájmu". Jakým způsobem to může být ve veřejném zájmu? Vždyť to nepřináší žádná nová zjištění a fakta. Kauza Čapí hnízdo je snad dostatečně popsána, fakta jsou známa ..tady jde jen o vyhodnocení, zda je to v rozporu se zákonem či nikoli. Taková reportáž k tomu nikterak fakticky nepřispívá ..jejím účelem bylo jen rozdmýchat emoce v předvečer 17.11. Ano, někdo si může říct, že odstranění Babiše je ve veřejném zájmu. Mně osobně by vystřídání Babiše vůbec nevadilo. Ale vadí mi ta manipulace, vadí mi mediální praktiky za hranou ...a vždy mi vadí, když si někdo své praktiky halí do pompézních slov o morálce, svobodě, demokracii, humanismu atd (ať jde o likvidaci politické konkurence nebo napadení cizího státu apod).

OK, novináři mohou mít svůj etický kodex, ..ale i já mám svůj etický kodex ..a ten mi říká, že ti novináři se zachovali jako hyeny.

10 0
možnosti
Foto

J41a41n65a 44M33a18j10o11v41á

17. 11. 2018 19:15

Ano. Zdravý rozum, kritické myšlení, rozvaha a věcnost jakoby že světa zmizely...

4 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu, snad ne napořád...

0 0
možnosti

Karma. Jak píše předřečník, emoce bouří hlavně tou "správnou stranou." Bohužel, už to tak úplně neplatí. Emoce gradují a začínají se chytat všechny strany. Ta "správná" si to možná neuvědomuje, protože je v nich jaksi neustále, hysterie je její druhé jméno.. Ale kdo někdy zažil naštvaného kliďase (třeba já sebe), tak tuší, s jakým ohněm si tu začínáme hrát. Jsme jen kousek od násilí, netuším, kdo ho může použít první (klidně může jít o operaci pod falešnou vlajkou), ale reálně nám hrozí.

4 0
možnosti
Foto

Tak zlé to snad není, pocity správné strany má ale každá strana (snad jich nebude víc než dvě) , děkuji za koment.

0 0
možnosti

Máte pravdu, ale na to nikdo slyšet nechce a nebude....... Kdyby aspoň nešlo tolík o ty prachy..... a bylo to opravdu o idealech.....

2 0
možnosti
Foto

No, někdy o peníze dokáže jeden jednat klidněji než o ideály...Díky za koment.

0 0
možnosti

Bolševikovo osvědčené schema překrucování reality.

V první větě řekne já bych tu demokracii, já bych radši někoho jiného u vesla a následuje plivanec na opozici, bagatelizace problémů soudruhů, odvolávka na volby. :-/

1 8
možnosti

Jaký plivanec na opozici? Doporučení, že by měla měla přesvědčit většinu národa? To je plivanec? Podle mě je to furt demokracie.

8 0
možnosti

"nejlepším příkladem jsou právě Slonková s Kubíkem"

Tak to jo.

1 0
možnosti
Foto

Úplně jsem Vás nepobral, tak jen děkuji za koment.

0 0
možnosti

Souhlasím s Tebou.

5 0
možnosti

Filipe, zklidněte hormon!

Ohrožení naší svobody a demokracie trestně stíhaným premiérem je mnohem závažnější než vyhozením jeho kytky do koše, pokud se premiér dokáže vysmívat národu, že neodstoupí za žádnou cenu! To je skutečný výsměch naší demokracii a výsměch naší svobodě! A tak se tomu davu nedivím! A nyní očekávám útok AB a MZ na svobodná média! :-)

6 13
možnosti
Foto

No vidíte jak to cloumá s takovým důstojným mužem, každopádně díky za přečtení i komentář.

0 0
možnosti
  • Počet článků 643
  • Celková karma 25,74
  • Průměrná čtenost 2150x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik