Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

On v tom nebyl F. Sauer sám. Masaryk ještě 23. prosince ve zprávě vládě pravil, že socha byla politickou potupou pro nás. Podle Sauera mu měl sociální demokrat J. Skála říci, že se na zničení sloupu tajně usnesl výkonný výbor jeho strany a požádal ho, aby to zařídil. Nato Sauer dostal 100 Kč v redakci Práva lidu, kde se ze zboření sloupu radovali Meissner, Soukup, Němec, ale i Masarykův intimus Bouček a další. Poté jen zásah hrstky vojáků zabránil davu svalit sochy z Karlova mostu do Vltavy. Spadeno měli hlavně na sv. Jana Nepomuckého. Historik B. Ráček uváděl zplundrování 500 kostelů, kaplí a sakrálních objektů. J.Holeček píše, že vládě bylo oznámeno 273 případů pokácení křížů a soch. Ve Slaném na výzvu gymnaziálního profesora v předvečer Husova dne skupina 200 lidí zničila sousoší svaté Trojice, když nejdříve jeden z nich vylezl na sloup, dal Bohu Otci pár facek a kladivem mu rozbil hlavu. Po pravdě krásné časy tehdy panovaly.

3 0
možnosti
Foto

Tak ty krásné časy jsou samosebou jen úhlem pohledu, každopádně díky za přečtení i koment.

0 0
možnosti
Foto

Čerpal jsem to z věrohodné publikace Velké dějiny zemí Koruny české

5 0
možnosti
Foto

To Vám neupírám, jen ten text vnímám přesně opačně... na tom vandalství nevidím nic krásného.

2 0
možnosti
LJ

V Lidicích, v té době to byla neznámá vesnice, část obyvatel (ti, kteří pracovali v těžkém průmyslu na Kladně) vyházela kříže a svaté obrázky na hnůj, informoval dobový tisk.

5 0
možnosti
ID

Neni nic hruznejsiho nez rozbesneny dav. Francouzi by mohli vypravet. Dokonce i Goethe, jako mlady muz, se zucastnil podobneho vandalismu a do konce zivota se za to stydel. Muzeme byt pysni na to, ze u nas nedoslo k zadnemu masakru nebo dokonce ke kanibalismu jako za francouzske revoluce. Neni to moc, ale neni to ani malo. (Ja vim, byly tam povalecne hrichy na Nemcich, ale po sesti letech tezkeho utrpeni se neni cemu divit.)

0 0
možnosti
  • Počet článků 644
  • Celková karma 25,51
  • Průměrná čtenost 2147x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik