Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^ Leckdo končil, a jistě i skončí i u zpovědi. I mnozí zatracovaní, jakož i jiní, následně až téměř svatořečení. Ovšem, míchat ,,selský" rozum s ,,rozumem" davovým je poněkud nonsens. Stejně tak co se týká titulů šlechtických, neb ony tituly zajištˇovaly výsad.práva jejich nositelům, atˇ už byli, a nejen rozumem, ,,kdekoli";-)

2 0
možnosti
Foto

Dobrý den, ta šlechta to je jistě na dlouhé povídání, rozměrem se nevejde ani do blogu, natož do diskuze. Byla zde ale spousta dobrých šlechtických rodů, vlastenců v dobrém slova smyslu.A je pořád. Jinak díky za návštěvu i koment.

3 0
možnosti
Foto

Děkuji za článek...snad se povede osvícení nejen z hlediska historie, ale i to potřebné pro dnešek. O co Vám i šlo. V tě podpoře budoucího nevědění si budeme zanedlouho připomínat další nešťastný přehmat doby...zrušení šlechtických titulů. Takže o významu šlechty se ví půlka a dosah to má takový, jaký dnes máme.vic to nekomentuju. Vám karma a fajn vikend:-)

5 0
možnosti
Foto

Dobrý den a díky. Ano, šlechtické tituly, to byla skutečně škoda. Pěkný víkend i Vám Radko :)

1 0
možnosti

Franta Sauer končil život v nemocnici, v níž byly ošetřovatelky boromejky. Název té nemocnice si nevybavuji, ale je to pod Petřínem. Jedna laskavá sestra mu velmi připomínala tvář Panny Marie na stržené soše a to ho přimělo, aby se kál.

Mimochodem, boromejky z této nemocnice ošetřovaly i prezidenta Havla a Zemana taky.

7 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář. Sám jsem na začátku cesty k víře rovněž viděl řádové "sestry v akci".

1 0
možnosti
Foto

On v tom nebyl F. Sauer sám. Masaryk ještě 23. prosince ve zprávě vládě pravil, že socha byla politickou potupou pro nás. Podle Sauera mu měl sociální demokrat J. Skála říci, že se na zničení sloupu tajně usnesl výkonný výbor jeho strany a požádal ho, aby to zařídil. Nato Sauer dostal 100 Kč v redakci Práva lidu, kde se ze zboření sloupu radovali Meissner, Soukup, Němec, ale i Masarykův intimus Bouček a další. Poté jen zásah hrstky vojáků zabránil davu svalit sochy z Karlova mostu do Vltavy. Spadeno měli hlavně na sv. Jana Nepomuckého. Historik B. Ráček uváděl zplundrování 500 kostelů, kaplí a sakrálních objektů. J.Holeček píše, že vládě bylo oznámeno 273 případů pokácení křížů a soch. Ve Slaném na výzvu gymnaziálního profesora v předvečer Husova dne skupina 200 lidí zničila sousoší svaté Trojice, když nejdříve jeden z nich vylezl na sloup, dal Bohu Otci pár facek a kladivem mu rozbil hlavu. Po pravdě krásné časy tehdy panovaly.

3 0
možnosti
Foto

Tak ty krásné časy jsou samosebou jen úhlem pohledu, každopádně díky za přečtení i koment.

0 0
možnosti

J74a97n 12J63í79l67e15k

3. 11. 2018 8:33

Jak je vidět mnozí bojovníci proti kleru, církvi nakonec končí docela rozumně u křížku. Pozdě, ale přeci.:-)

9 1
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za nakouknutí.

1 0
možnosti
Foto

Karma. Díky za vzpomínku, Filipe. Také jsem přesvědčen, že mezi hlavní příčiny zničení sloupu patří "fake news" (jejímž obsahem bylo, že mariánský sloup na Staroměstském náměstí, byl údajně pomníkem vitězstvi císařské (katolické) strany na Bílé Hoře a též domnělým ztělesněním poroby českého národa "zavilými Habsburky") Ukazuje to jak nebezpečné jsou dezinformace i dnes a jak nutné je mít se před nimi na pozoru.

Mariánský sloup byl skutečně vybudován na poděkování Panně Marii za záchranu Starého města pražského před Švédy. Gotický deskový obraz Madony - Panny Marie rynecké byl během švédského obléhání vyvěšen na průčelí jednoho z domů na Staroměstském náměstí a lidé skutečně připisovali svoji záchranu Panně Marii. Obraz byl později uložen v malé kapličce uvnitř mariánského sloupu. V roce 1918 byl uchráněn zkázy.

Díky i za pozoruhodný životní příběh Franty Sauera. Velmi pozoruhodný. Je vidět, že nikdo není černobílý, jsme lidské bytosti a mám svědomí...

Přeji krásný den

13 0
možnosti
Foto

Oprava: a máme svědomí

0 0
možnosti
Foto

Dav se domníval, že se jedná o připomínku porážky v bitvě na Bílé hoře,Že byl ve skutečnosti symbolem díků za obranu Starého Města před Švédy Panence Marii... co na tom, že.Kdo by se zabýval detaily.

Zdroj: https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=685888

Když se ale začneme zabývat detaily, tak to sedne. Nebýt porážky na Bílé hoře, tak jsme nemuseli čelit Švédům, kteří ostatně zde byli s aktivním mandátem českého exilu.v čele s Komenským.

Šlo tedy o tedy o oslavu porážky českých protestantů s prorakouskými katolickými nenáviděnými Habsburky, kteří koneckonců neuměli nic jiného než prohrávat války. Zpuchřelá rakouská monarchie. Žalář národů. A o zboření tohoto symbolu této porážky. Tak vypadala virtuální realita pro účastníky té akce.

0 2
možnosti
Foto

Dobré ráno, i Vám díky za návštěvu a komentář, jen bych dodal, že jsem přesvědčen, že víte o tom, jak se Švédové v našich zemích chovali. A že se rozhodně nejednalo o nějakou osvobozeneckou armádu jak tu naznačujete.

4 0
možnosti

"Povedená historka", do které byla zcela nevinně vpletena i úctyhodná, (tehdy mladá) Milada Horáková! Žije si to svým způsobem dodnes! = Franta Sauer Kysela , bohém, pašerák cukerínu, spisovatel, obchodník se svršky ... "Bojovný sociální demokrat Josef Stivín v čele průvodu začal řvát: „Jen ho sejmi!“ A podle jeho pozdější výpovědi jej prý podpořily i socialistky Horáková a Zemínová ... :-)

5 1
možnosti
Foto

Dobré ráno, díky za návštěvu i komentář.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS