Je smažák naším národním jídlem ?
Není tomu dávno, kdy jsem slíbil odtajnit odpovědi na další otázky kolem naší národní gastronomie. Zaplnit bílá místa na mapách a sejmout pásky z vašich očí.
Prvním, pro mnohé z nás překvapivým faktem je, že tradiční rybou našich řek byl z hlediska historie ještě nedávno ..... losos. Ryba za kterou dneska platíme slušné peníze v nich migrovala několikrát ročně . Jelikož bylo poměrně snadné ji chytat, stala se nedílnou součástí naší kulinární tradice. No, a pokud je dneska taková poptávka po jídlech z něj připravených ( v číslech prodejů válcuje nejen kapry a pstruhy, ale dokonce i candáta ) , možná je to vlastně nějaká geneticky podprahově předávaná informace z historie, která nás pudí k jeho konzumaci.
Co možná některé z vás překvapí, že v dobách vlády Karla IV. si dokonce chudina vymiňovala, že jí losos nesmí být servírován víc, než dvakrát týdně. Zkrátka, už ani ten Pinďa to tady nežral...
Stejně tak, je pro mnohé překvapivým faktem , že k naší kulinářské tradici patří rovněž šneci, nebo raci.
Sám třeba velice rád používám maso kapounů, byť sehnat vykastrované kohouty už dávno není žádná samozřejmost.
Kdo z vás mě kdy v podzimních a zimních měsících alespoň virtuálně navštívil na výuce .... tak ví, že velice rád pracuji i s dnes již polozapomenutými druhy ovoce či zeleniny. Na takové kdoule mám pak docela slušnou úchylku a naučil jsem se z nich opravdu hodně laskomin.
Ale abych abych se vrátil k tématu co je a co není naše národní kuchyně.... Samozřejmě tento pojem byl ovlivněný nejen průběhem času, ale rovněž tím v jaké společenské vrstvě se člověk nacházel. Zatímco jídelníčky šlechty a měšťanů neměli často daleko k skutečně opulentním hostinám, jídelníčky chudiny a poddaných pak byli mnohem prostší.
Obilné kaše, sušené ovoce, chléb... Inspirací směrem k dnešku by pak mohla udržitelnost potravinového systému z pohledu plýtvání. To co si všeobecně dovolujeme vyhodit, nebo kupovat navíc jen tak pro strýčka příhodu.... Z toho by se ještě moje milovaná babička obracela v hrobě.
V průběhu historie byla taky kuchyně našeho regionu ovlivněná třeba faktem jak dostupné, či drahé bylo koření.... Víte třeba o tom, že jste ho mohli používat jako platidlo ?
Čemu určitě hodlám věnovat samostatný blog je pak kuchyně Rakousko-Uherské monarchie, která to čemu říkáme dneska Česká kuchyně ovlivnila nejvíc.
A co na závěr ? Je, nebo není smažák naším národním jídlem ?
V našich restauracích , hospůdkách a hladových oknech dlouhodobě ovládá tabulky prodejů. Děti pláčou a dospělým se ztrácí úsměv když ho nenajdou v nabídce. Cizinci si taky mlaskají když jim ho nabídnete...
Navíc je to nezdravé a sakra dobré...
Dá se to udělat i pěkně, nemusí jít o smradlavou hnusotu z přepáleného oleje..
Zbývá tedy jen zodpovědět důležitou otázku jaký sýr smažit....
To bych ale klidně nechal na preferencích každého z nás . Já mám nejradši smažený hermelín....
Inu, stejně jako docent jídlo si myslím, že není co řešit. Můžeme smažák na naše národní jídlo počátku 21. století naprosto v klidu pasovat...
A písnička ? Ta nemá s blogem nic společné, ale klip mých oblíbenců je pár hodin starý ( tedy maldý) a voní novotou...
Filip Vracovský
Když tma líně olizuje ...
Čtvrteční malování večerem a nakonec... Nakonec možná přijde i Ella a za tmou zase světlo. Tak už to ostatně chodí .
Filip Vracovský
Pavel Novotný na kříži ?
Někdy v těchto chvílích špičky ODS jednají o tom, co udělat se zlobivým dítětem.... Řada z nich se na takovou chybu „Řeporyjce“ těšila...
Filip Vracovský
Trpišák na odstřel ?
Po čase zase pár plků na sportovní téma... A jelikož tenis se mi kvůli Kaderkovi komentovat nechce a hokeji nehovím....
Filip Vracovský
Můj kodex Blogera .... aneb sám sobě nad zákon...
Hrozně rád bych si do něj dal i to, že už nenapíšu žádnou blbost. Ale bohužel, jsem nádoba křehká ....
Filip Vracovský
Osvobozeni, neosvobozeni .... Nejen amíci , nejen na plzeňském gauči ....
Nebo zkrátka jen rádi bojujeme dávno dobojované bitvy ? Protože je to přeci tak snadné. Vítězit, když se nikdo nebrání ....
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří
Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...
Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta
Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...
Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou
Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...
Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média
Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 654
- Celková karma 23,44
- Průměrná čtenost 2114x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...