Žrádloblog a pokus o gastroporno...
Udělat dobrej kus flákoty není věda, ale musí se to umět. Důležité je maso "natemperovat", čili dostat ho do "pokojové teploty", jinak se nepropeče rovnoměrně. My jsme náš hřbet z jelena jen krátce opekli z obou stran a nadělili na něj trochu soli, spoustu másla a bylinek. Pak dozrával za mírné teploty, chvíli odpočíval a po rozkrojení nás všechny včetně poroty na studentské soutěži uvedl v jásot...
I jídlo co se dělá do ruky na ulici lze udělat dobře... třeba tenhle burgřík s pečenou zeleninou...
Nebo Hot Dog s bazalkovým salátem...
Pamatujete jak naše babičky říkali, že polévka je grunt ? Tak takhle je teď je vaří naše děti...
nebo...
Specialitou naší národní kuchyně jsou sladká jídla jako hlavní chod. Ve světě se takové laskominy podávají většinou jen jako dezert...
Další variace na skvělou kombinaci sladké švestky a brambor jsou bramborové placky se švestkovou omáčkou... jsou to vlastně klasické lokše které nám chutnají k vypečené huse. Jen zmenšené ....
Když knedlíky tak nemůžeme vynechat jahody. Tyhle jsou z tvarohového těsta a je k nim vanilková omáčka. Zahřívání žloutků je klasická kuchařská technika. Tam kde maminky doma plácnou pudink, dělá kuchař právě tuhle omáčku. Slouží také jako základ na skvělou domácí zmrzlinu...
Co se u nás naopak moc nejí, jsou třeba hlavonožci
Mušle...
nebo tyhle krásný krevety...
Co se u nás naopak jí... (a to už opouštíme školu a jdeme za mnou do práce) je takovejhle mix uzenejch dobrot..
No a nakonec slíbený recept na sto gulášů...
Kližku je před nakrájením nutný zbavit loje a veškerých částí, které varem nezměknou. Svaříme je zvlášť a vývar použijeme, ať nepřijdeme o to chuť. Když ale zůstanou na mase, nikdy se nerozvaří tak aby výsledek když povolí klíh v kližce byl jako máslíčko...
Na sádle pak jedeme okmínovanou cibulku dokud dostatečně nezkaramelizuje, pak přidáme maso a restujeme. Vše musí být za horka aby nepustilo šťávu a nezačalo se dusit...
Když je maso zatažené přidáme protlak a restujeme dalších pár minut aby ztratil syrovou chuť, obrázek se mi ztratil trochu v páře :D
Následuje krátké zarestování papriky, které jsem v rámci zachování kvality jídla nefotil. Paprika musí uvolnit chuť do horkého tuku, ale zároveň celý proces netrvá ani minutu aby nezhořkla a probíhá za festovního míchání... (zvlášť těch sto porcí). Těsně před paprikou nesmíte zapomenout přihodit půlku prolisovaného česneku, který máte nachystaný...
Pak podlijete vývarem, osolíte, opepříte a pomalinku necháte probublávat za občasné kontroly a dolévání odpařené vody až změkne maso. Tenhle fešák byl zahuštěnej tmavou jíškou a už si jen tak v klidu probublává...
No a těsně před koncem dosolte, dočesnekujte a do vypnutého guláše ještě promněte sušenou majoránku podle chuti. Pak už si jen nechte čvachtat...
Pro Blog IDnes Fík Maxipes
Haf, haf... packu na to a ahoj.
Filip Vracovský
Můj kodex Blogera .... aneb sám sobě nad zákon...
Hrozně rád bych si do něj dal i to, že už nenapíšu žádnou blbost. Ale bohužel, jsem nádoba křehká ....
Filip Vracovský
Osvobozeni, neosvobozeni .... Nejen amíci , nejen na plzeňském gauči ....
Nebo zkrátka jen rádi bojujeme dávno dobojované bitvy ? Protože je to přeci tak snadné. Vítězit, když se nikdo nebrání ....
Filip Vracovský
Degustační menu našich studentů pod vedením kuchařských legend ...
Duben byl pro talentované adepty řemesla (nejen na naší hotelovce) ve znamení zajímavých gastronomických akcí. Vezmu vás do zákulisí některých z nich...
Filip Vracovský
Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou
Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....
Filip Vracovský
Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !
Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média
Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...
S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti
Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí
Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...
Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí
Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...
Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu
Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...
Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu
Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...
Pronájem výrobního/skladovacího areálu Sněžka
Jugoslávská, Náchod - Staré Město nad Metují
- Počet článků 651
- Celková karma 24,77
- Průměrná čtenost 2124x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...