Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Žrádloblog a pokus o gastroporno...

na zkrácení doby mezi snídaní a obědem. Vstupte v klidu, z fotek se netloustne...Jelikož tentokrát nefotil Bohouš, jsou to moje mobilovky převážně ze školy, studentské práce a jako bonus recept na sto gulášů...

Udělat dobrej kus flákoty není věda, ale musí se to umět. Důležité je maso "natemperovat", čili dostat ho do "pokojové teploty", jinak se nepropeče rovnoměrně. My jsme náš hřbet z jelena jen krátce opekli z obou stran a nadělili na něj trochu soli, spoustu másla a bylinek. Pak dozrával za mírné teploty, chvíli odpočíval a po rozkrojení nás všechny včetně poroty na studentské soutěži uvedl v jásot...

Jelen

I jídlo co se dělá do ruky na ulici lze udělat dobře... třeba tenhle burgřík s pečenou zeleninou...

Burger

Nebo Hot Dog s bazalkovým salátem...

Hot Dog skoro zdravě

Pamatujete jak naše babičky říkali, že polévka je grunt ? Tak takhle je teď je vaří naše děti...

Dýňová s čili olejíčkem a liškami

nebo...

Hrášková s mátou

Specialitou naší národní kuchyně jsou sladká jídla jako hlavní chod. Ve světě se takové laskominy podávají většinou jen jako dezert...

Švestkové knedlíky z bramborového těsta s praženou strouhankou..

Další variace na skvělou kombinaci sladké švestky a brambor jsou bramborové placky se švestkovou omáčkou... jsou to vlastně klasické lokše které nám chutnají k vypečené huse. Jen zmenšené ....

Placky

Když knedlíky tak nemůžeme vynechat jahody. Tyhle jsou z tvarohového těsta a je k nim vanilková omáčka. Zahřívání žloutků je klasická kuchařská technika. Tam kde maminky doma plácnou pudink, dělá kuchař právě tuhle omáčku. Slouží také jako základ na skvělou domácí zmrzlinu...

Jahodové knedlíky

Co se u nás naopak moc nejí, jsou třeba hlavonožci

Kalamáry

Mušle...

Slávky

nebo tyhle krásný krevety...

Tygří krevety

Co se u nás naopak jí... (a to už opouštíme školu a jdeme za mnou do práce) je takovejhle mix uzenejch dobrot..

Uzený

No a nakonec slíbený recept na sto gulášů...

Kližku je před nakrájením nutný zbavit loje a veškerých částí, které varem nezměknou. Svaříme je zvlášť a vývar použijeme, ať nepřijdeme o to chuť. Když ale zůstanou na mase, nikdy se nerozvaří tak aby výsledek když povolí klíh v kližce byl jako máslíčko...

Kližka

Na sádle pak jedeme okmínovanou cibulku dokud dostatečně nezkaramelizuje, pak přidáme maso a restujeme. Vše musí být za horka aby nepustilo šťávu a nezačalo se dusit...

Restování

Když je maso zatažené přidáme protlak a restujeme dalších pár minut aby ztratil syrovou chuť, obrázek se mi ztratil trochu v páře :D

Restování v mlze

Následuje krátké zarestování papriky, které jsem v rámci zachování kvality jídla nefotil. Paprika musí uvolnit chuť do horkého tuku, ale zároveň celý proces netrvá ani minutu aby nezhořkla a probíhá za festovního míchání... (zvlášť těch sto porcí). Těsně před paprikou nesmíte zapomenout přihodit půlku prolisovaného česneku, který máte nachystaný...

Pak podlijete vývarem, osolíte, opepříte a pomalinku necháte probublávat za občasné kontroly a dolévání odpařené vody až změkne maso. Tenhle fešák byl zahuštěnej tmavou jíškou a už si jen tak v klidu probublává...

Provařování

No a těsně před koncem dosolte, dočesnekujte a do vypnutého guláše ještě promněte sušenou majoránku podle chuti. Pak už si jen nechte čvachtat...

Pro Blog IDnes Fík Maxipes

Haf, haf... packu na to a ahoj.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Filip Vracovský | úterý 12.4.2022 9:36 | karma článku: 29,51 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Můj kodex Blogera .... aneb sám sobě nad zákon...

Hrozně rád bych si do něj dal i to, že už nenapíšu žádnou blbost. Ale bohužel, jsem nádoba křehká ....

12.5.2024 v 8:12 | Karma: 17,54 | Přečteno: 403x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Osvobozeni, neosvobozeni .... Nejen amíci , nejen na plzeňském gauči ....

Nebo zkrátka jen rádi bojujeme dávno dobojované bitvy ? Protože je to přeci tak snadné. Vítězit, když se nikdo nebrání ....

10.5.2024 v 6:27 | Karma: 23,26 | Přečteno: 1080x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Degustační menu našich studentů pod vedením kuchařských legend ...

Duben byl pro talentované adepty řemesla (nejen na naší hotelovce) ve znamení zajímavých gastronomických akcí. Vezmu vás do zákulisí některých z nich...

8.5.2024 v 6:52 | Karma: 19,12 | Přečteno: 470x | Diskuse| Fotoblogy

Filip Vracovský

Není jen primitivní. Je ubohá a stydím se za ni. Zamyšlení s Josefem Nožičkou

Když jsem viděl novou kampaň SPOLU poprvé, myslel jsem, že mi někdo nasypal něco do pití. Že to nemůže být pravda ....

2.5.2024 v 20:17 | Karma: 38,17 | Přečteno: 1836x | Diskuse| Politika

Filip Vracovský

Blíží se nám sezóna. Nešikanujte nám prosím číšníky !

Lehce nekorektně, vážně nevážně. S láskou neláskou. Na Prvního máje autorova klávesnice nezbedná je ....

1.5.2024 v 5:58 | Karma: 18,28 | Přečteno: 633x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 651
  • Celková karma 24,77
  • Průměrná čtenost 2124x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik