Když vás nemůžou vyhodit z práce....
Za víc než čtvrt století v kuchyni jsem toho zažil fakt víc než dost. Vím jaký to je když si člověk v mládí dá v práci deset kousků na žízeň ( doplnit minerály je v horkém provozu třeba) a večer jde s chutí na pivo. Zapaří, sbalí někde nějakou striptérku (amatérku) a po rychlé sprše se vrací za kamna....
V tomhle módu, ale nevydržíte dlouho a buď začnete brát řemeslo vážně, nebo se dostanete na spirálu z které už není úniku. Chlast, drogy a stres.... Nu což, vzpomeňme na padlé, do Pekla se jelo na pořádném koni.
Ovšem brát řemeslo vážně má taky svá úskalí. Dneska už tomu málokdo věří, protože paštiku na předkrm dělá kdo má v sedlině díru, ale pár desetiletí zpátky to bylo v restauraci fakt novum. V kolonce studené předkrmy se skvěla šunka, gothaj, tresčí játra a tlačenka. Udělat vlastní paštiku byla značka odvahy. Do jedné jsem přidal mandle a sušené brusinky... krásně navoněná hmota obalená vypečenou slaninou. Dmul jsem se pýchou... dokud mi ji první zákazník neomlátil o hlavu že je ta paštika plná chrupek.... Inu, mandlička se nezavděčí každýmu...
Když si ovšem řemeslo osvojíte a jste ochoten mu hodně věnovat, stáváte se okamžitě jako zaměstnanec nepostradatelným. Moje oblíbená dvojice zaměstnavatelů přišla do Plzně z Prahy a z počátku to asi neměla úplně lehký. Ale dělali si věci po svým a to je asi základ každýho úspěchu. Povahově se jednalo od pohledu o nesourodou dvojku. Jeden emotivní a empatický na první dobrou. Druhý připomínal výrazem naprdnutého medvěda. Proč medvěda? Absolutní ztráta mimiky a zrak upřený skrz obroučky brýlí zabíjel slabší jedince už při nástupním pohovoru. Až časem člověk zjistil, že je to člověk obdařený skvělým suchým smyslem pro humor, navíc oboru rozuměl....
Zaměstnavatelé a zaměstnanci jsou často skutečně na jedné lodi. Práce v tom podniku byla skutečně masakr. Víkendové šichty od sedmi rána do půl druhé v noci se občas podařilo ještě natáhnout. Ne každý to dělal s nadšením a tak se nám jednu sezónu stalo, že jsme víc než měsíc zůstali v podniku jen tři kuchaři. Trochu problém, že na směnu bylo třeba právě tří kuchařů a přípraváře. Stavovská čest vám nedovolí nechat podnik padnout, kousnete se a každé ráno vyštracháte zbytek energie o kterém ani nevíte. Za kamny vám pak naběhne adrenalin a jde to samo.
Večer, když to opadne, stojím servanej uprostřed kuchyně a přemýšlím, kde na podlaze si ustlat, protože jít domů se nevyplatí. Přijde ten druhý šéf a zcela nezůčastněně se mě zeptá... "Filipe, víte co mě stejně nejvíc sere....?" Nemám moc síly diskutovat a nechávám se podat... "No že vás teď nikoho nemůžu vyhodit ani kdybych chtěl !! " Nechává mě zbouraného na místě a odchází sklízet terasu....
Z toho plyne, že stát se nenahraditelným zaměstnancem je v gastronomii tak snadné :D
Strávil jsem tu čtyři roky a se zdejším anglickým humorem mám ještě spoustu historek, ale to až někdy příště....
Filip Vracovský
Tvrdé jádro nezávislé dezinformační scény unesené mimozemšťany ?
Aneb Československo ještě žije... Dokud kape ( ne na karbid, ale na účty) je zač bojovat.... No ne ?
Filip Vracovský
Můžeš jí zkoušet rozkopat ksicht ...
Trocha slov takhle o jarní noci ... a Radůza zazpívá tomu komu slova nestačí. Dřív než kohout zakokrhá....
Filip Vracovský
Nějaká ta mrtvola už nás dneska nerozhází .....
Jejich příliv v přímém přenosu nás zocelil. Kdysi někdo vystřelil kulku z muškety a trvalo měsíce než se někde daleko dozvěděli co se stalo.....
Filip Vracovský
Radka se loučí.
a pokud by komukoli z těch kdož jí četli mohlo loučení uniknout, musím to napsat :) ...........................
Filip Vracovský
Češství, malý obrázek a velcí lidé ....
Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová
Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...
Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše
Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...
Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů
Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....
Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times
Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...
Mezinárodní obchodník – balicí stroje
ManpowerGroup s.r.o.
Středočeský kraj
- Počet článků 645
- Celková karma 25,14
- Průměrná čtenost 2144x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...