Když vás nemůžou vyhodit z práce....

Dnešní doba nenahrává jistotám. Třeba někoho inspiruji, jak se stát nenahraditelným zaměstnancem a kousek těch jistot získat...

Za víc než čtvrt století v kuchyni jsem toho zažil fakt víc než dost. Vím jaký to je když si člověk v mládí dá v práci deset kousků na žízeň ( doplnit minerály je v horkém provozu třeba) a večer jde s chutí na pivo. Zapaří, sbalí někde nějakou striptérku (amatérku)  a po rychlé sprše se vrací za kamna....

V tomhle módu, ale nevydržíte dlouho a buď začnete brát řemeslo vážně, nebo se dostanete na spirálu z které už není úniku. Chlast, drogy a stres....  Nu což, vzpomeňme na padlé, do Pekla se jelo na pořádném koni.

Ovšem brát řemeslo vážně má taky svá úskalí. Dneska už tomu málokdo věří, protože paštiku na předkrm dělá kdo má v sedlině díru, ale pár desetiletí zpátky to bylo v restauraci fakt novum. V kolonce studené předkrmy se skvěla šunka, gothaj, tresčí játra a tlačenka. Udělat vlastní paštiku byla značka odvahy. Do jedné jsem přidal mandle a sušené brusinky... krásně navoněná hmota obalená vypečenou slaninou. Dmul jsem se pýchou... dokud mi ji první zákazník neomlátil o hlavu že je ta paštika plná chrupek....  Inu, mandlička se nezavděčí každýmu...

Když si ovšem řemeslo osvojíte a jste ochoten mu hodně věnovat, stáváte se okamžitě jako zaměstnanec nepostradatelným. Moje oblíbená dvojice zaměstnavatelů přišla do Plzně z Prahy a z počátku to asi neměla úplně lehký. Ale dělali si věci po svým a to je asi základ každýho úspěchu. Povahově se jednalo od pohledu o nesourodou dvojku. Jeden emotivní a empatický na první dobrou. Druhý připomínal výrazem naprdnutého medvěda. Proč medvěda? Absolutní ztráta mimiky a zrak upřený skrz obroučky brýlí zabíjel slabší jedince už při nástupním pohovoru. Až časem člověk zjistil, že je to člověk obdařený skvělým suchým smyslem pro humor, navíc oboru rozuměl.... 

Zaměstnavatelé a zaměstnanci jsou často skutečně na jedné lodi. Práce v tom podniku byla skutečně masakr. Víkendové šichty od sedmi rána do půl druhé v noci se občas podařilo ještě natáhnout. Ne každý to dělal s nadšením a tak se nám jednu sezónu stalo, že jsme víc než měsíc zůstali v podniku jen tři kuchaři. Trochu problém, že na směnu bylo třeba právě tří kuchařů a přípraváře. Stavovská čest vám nedovolí nechat podnik padnout, kousnete se a každé ráno vyštracháte zbytek energie o kterém ani nevíte. Za kamny vám pak naběhne adrenalin a jde to samo.

Večer, když to opadne, stojím servanej uprostřed kuchyně a přemýšlím, kde na podlaze si ustlat,   protože jít domů se nevyplatí. Přijde ten druhý šéf a zcela nezůčastněně se mě zeptá... "Filipe, víte co mě stejně nejvíc sere....?" Nemám moc síly diskutovat a nechávám se podat... "No že vás teď nikoho nemůžu vyhodit ani kdybych chtěl !! " Nechává mě zbouraného na místě a odchází sklízet terasu....

Z toho plyne, že stát se nenahraditelným zaměstnancem je v gastronomii tak snadné :D

Strávil jsem tu čtyři roky a se zdejším anglickým humorem mám ještě spoustu historek, ale to až někdy  příště....

 

Autor: Filip Vracovský | pátek 30.4.2021 14:43 | karma článku: 29,32 | přečteno: 1489x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Tvrdé jádro nezávislé dezinformační scény unesené mimozemšťany ?

Aneb Československo ještě žije... Dokud kape ( ne na karbid, ale na účty) je zač bojovat.... No ne ?

28.4.2024 v 10:18 | Karma: 14,75 | Přečteno: 682x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Můžeš jí zkoušet rozkopat ksicht ...

Trocha slov takhle o jarní noci ... a Radůza zazpívá tomu komu slova nestačí. Dřív než kohout zakokrhá....

27.4.2024 v 3:40 | Karma: 11,25 | Přečteno: 436x | Diskuse| Poezie a próza

Filip Vracovský

Nějaká ta mrtvola už nás dneska nerozhází .....

Jejich příliv v přímém přenosu nás zocelil. Kdysi někdo vystřelil kulku z muškety a trvalo měsíce než se někde daleko dozvěděli co se stalo.....

23.4.2024 v 8:36 | Karma: 21,73 | Přečteno: 920x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Radka se loučí.

a pokud by komukoli z těch kdož jí četli mohlo loučení uniknout, musím to napsat :) ...........................

21.4.2024 v 6:59 | Karma: 12,76 | Přečteno: 667x | Diskuse| Hyde park

Filip Vracovský

Češství, malý obrázek a velcí lidé ....

Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.

19.4.2024 v 9:26 | Karma: 18,37 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Evropská krajní pravice opakuje propagandu Kremlu, prohlásila von der Leyenová

29. dubna 2024  22:34

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

  • Počet článků 645
  • Celková karma 25,14
  • Průměrná čtenost 2144x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik