Mozek a varlata na talíři
Ne, tento blog ač tomu název napovídá nebude o nebezpečném návyku zhrzených manželek z prostředí průměrné kanibalské rodiny. Pokusíme se zacílit na exotické pokrmy ze zcela neexotických zvířat, tak jak je vidím já. Co si budeme nalhávat, snědl jsem už v životě ledasco. Klokan mi nechutnal, pštrosa považuji tak trochu za chuťový "mainstream" na talíři , had je v pohodě, za aligátora už bych ty peníze znovu nedal...
Ale i v rámci našich luhů a hájů najdeme části běžně konzumovaných zvířat, které u nejednoho z nás způsobují podobně exotické pocity. Začneme zvolna...
Kachní žaludky
Jedna z mých nejoblíbenějších kuchařských surovin. Krátké, jemné vlákno, když je dobře očistíte od povrchové blány bude se olizovat každý masorád. Ideální třeba na gulášek se špekovým knedlíkem. Doporučuji nepodlévat vodou, ale silným drůbežím vývarem pro dosažení ideální chuti.
Vepřové plíčky, srdce a někdo dává i jazyk.... jedním slovem pajšl.
V úpravě na smetaně nejoblíbenější jídlo mého dědy. Důkladně očištěné od tuhých částí žil ještě pár desítek let zpět byl tento pokrm nedílnou součástí našich jídelních lístků. Navíc z nich podle mě nezmizel pro své složení, ale pro pracnost jejich přípravy.
Netradiční řízky
Tak a došlo na suroviny z nadpisu. Vepřový mozeček a "býčí žlázy". Každý milovník smaženého by měl rozhodně zkusit. Z obou surovin, pokud se s nimi naučíte pracovat lze vykouzlit delikatesu. Býčí žlázy dokonce podle mých zkušeností prožívají v nabídkách našich restaurací doslova renesanci.
Krev
Je jedno jestli oblíbená " Prdelačka" z vepřové krve, nebo Husí krev na cibulce. Pro spoustu cizinců je tohle horší, než pojídat brouky. My co ji máme rádi, ale víme své....
Pak je také spousta receptů z raků, žab, telecího brzlíku nebo šneků. Zcela tradiční kuchyně, pro naše předky běžná, kterou odvál čas a nevratné změny v našich ekosystémech. Pokud třeba váháte jestli nějakou ze zmíněných laskomin někdy ochutnat, za sebe mohu říct, jděte do toho. Nepamatuji si na nikoho z hostů, kdo by litoval.
Díky a ahoj Filip.
Filip Vracovský
Nějaká ta mrtvola už nás dneska nerozhází ....
Jejich příliv v přímém přenosu nás zocelil. Kdysi někdo vystřelil kulku z muškety a trvalo měsíce než se někde daleko dozvěděli co se stalo.....
Filip Vracovský
Radka se loučí.
a pokud by komukoli z těch kdož jí četli mohlo loučení uniknout, musím to napsat :) ...........................
Filip Vracovský
Češství, malý obrázek a velcí lidé ....
Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.
Filip Vracovský
Znásilnění Karla Kryla
Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....
Filip Vracovský
Ano šéfe se vrací ....
Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?
Filip Vracovský
Nastane zítra na Slovensku konec světa ?
Máme se našich sousedů bát ? Máme se jim posmívat ? Má nám to snad být jedno ? Kdo ví.... Já se můžu jenom zamyslet....
Filip Vracovský
A když Kurt Cobain změnil svět, tak se prostě zastřelil....
Dneska ke konci příběhu, který vlastně nekončí... Taky pár slov, jak změnil nejenom svět ale i mou maličkost....
Filip Vracovský
Trpíte při změně času, nebo ne ?
Dočkáme se někdy zrušení této regulace ? Času je to jedno, ten běží svým tempem bez ohledu na to jak říkáme jeho jednotkám....
Filip Vracovský
Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku
nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....
Filip Vracovský
Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?
Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....
Filip Vracovský
Slovo Mír skutečně není sprosté
Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......
Filip Vracovský
Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen
Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?
Filip Vracovský
16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...
Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....
Filip Vracovský
Vykouřená režisérka....
.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....
Filip Vracovský
Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?
Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....
Filip Vracovský
Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?
Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....
Filip Vracovský
Proč jsem uzavřel diskuze ?
Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....
Filip Vracovský
Vychováváme děti z Ukrajiny pro zákopy ?
Krátké zamyšlení na víc než aktuální téma. Vstupte na vlastní nebezpečí, za nic neručím a vstupné tradičně nevracím....
Filip Vracovský
Odcházení Milionu chvilek pro demokracii (těch vyvolených)
A taky o určitě největším úspěchu vlády Petra Fiala, který nám na svých besedách bez cenzury Vít Rakušan skromně zamlčí....
Filip Vracovský
Michael Kocáb v ruinách
Po dlouhé době vůbec nevím, co do perexu napsat. Slova jsou v některých případech hloupá..... Tak radši pomlčím.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 643
- Celková karma 25,04
- Průměrná čtenost 2150x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...