Beko Fresh Festival 2019 v Plzni pohledem účastníka aneb kde se berou ty hory jídla....
Doma tou dobou pravidelně projíždíme na mapách krásné pláže a zátoky, jak o život plánujeme a rezervujeme místa kam se chceme až tyhle plískanice skončí podívat....
No a pokud jste šéfkuchař, pak si taky můžete naplánovat jakých se příští rok chcete účastnit festivalů a jarmarků. Má to stejný efekt jako to prohlížení tyrkysových zátok a prosluněných pláží. Hned si připadáte, že je vám teplo a ta namrzající fujavice za oknem je jen zlý sen...
Přesně takhle jsem dospěl k nápadu, že na ten festival největší, který se u nás koná vyrazím s hotelovkou, kde jak čtenáři mých blogů vědí tu méně, tu více úspěšně přesvědčuji náš dorost, že gastronomie je krásná.
Pak si celou zimu hrajete s tím, čím návštěvníky na festivalu potěšíte. A pořád ještě jste v pohodě. S dlouhým předstihem měsíců zajišťujete suroviny , zvolna komunikujete s pořadateli a je to klídeček, lážo plážo..
Zlom nastává asi měsíc před akcí.Všechno musí začít dostávat přesné obrysy. Pokud se chcete skutečně dobře prezentovat musíte mít vše rozpitvané do detailu a ještě si musíte vymyslet nejčernější scénáře toho co by se mohlo stát a jak to budete řešit.
Naštěstí na to nejste sám. Tentokrát krom kolegy Bohouše Rydrycha o kterém jsem psal v šékuchařském blogu https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=710021 nám s logistikou pomáhá Simona Anděl. Simona je tak krásná, že po všelidovém hlasování vám ji na fotkách radši neukážeme. Zbytečně byste nám ji záviděli... Ovšem čtenáři mých blogů nemusí klesat na mysli. Jelikož je to mimo jiné velmi talentovaná zpěvačka a něco spolu chystáme určitě se tu ještě objeví...
No a měl bych přestat cintat pentlí a ukázat jak to tedy letos vlastně bylo...
Mohutné přípravy se rozjíždí dávno před akcí, takhle pečeme brambory. Ano, nezdá se vám to, seno jim dodá nádherné aroma a když je ještě podlijete vínem, nemá to s dobrou solí navrch chybu..
Brambory v seně |
Hlavní hvězda našeho menu. Pastrami je hovězí hrudí, které jsme patnáct dní koupali v kořeněném láku, uvařili a pak z udírny tahali přímo před zraky natěšených návštěvníků..
Pastrami |
Tohle není jídlo. To je Jakub. Student, který když zrovna chodí do školy řemeslo fakt umí... A taky je to kapitán našeho soutěžního týmu, K pastrami připravoval celý víkend výbornou křenovou pěnu...
Jakub pění |
A zatímco co se kuchyně chystá, maká se i na stánku, to je v Bohoušově režii..
Před příchodem návštěvníků |
A jedno selfíčko s fotografem a manažerem pro ty kdo nečetl starší blogy...
Selfíčko |
Jo, někdo je zkrátka šéf... já si to ještě musím psát na triko. Zdeněk Pohlreich přišel navštívit studenty kteří k němu jezdí na stáže....
šéfové |
Náš předkrm. Salát s pečenou zeleninou, tykvovým semínkem, šťovíkovou drobenkou a trhaným kuřecím masem. Kombinace sladokyselé a pikantní chuti sklidila takovou chválu, že jsme se skoro styděli... (Kecám, ale byli jsme fakt rádi...)
Salátek |
Na hlavní chod jsme podávali pastrami s křenovou pěnou, chřest grilovaný ve slanině a brambory pečené v seně. Pastrami se ve světě dělá převážně jako náplň do sendvičů a baget, no nebyl bych to já abych si ho neudělal po svém. Chřestu padla taky spousta.
Chřest |
Tak tahle fotka pastrami už hraje v jednom blogu, ale je tak žratelná, že si nemůžu pomoct...
Jako dezert se podával krém z mascarpone a meduňkou, čokoládová hlína a jahodové coulies...
K tomu kelímku, o přírodu se bát nemusíte, celý festival se nesl ve znamení recyklovatelných materiálů, je to bioplast. Jinak jsme používali talířky z cukrové třtiny a dřevěné příbory..
Dezerty |
No a na závěr naše hrdinka největší, udírna. Pastrami skončilo, už si uděláme jen svačinu a jedeme domů..
Svačina už se udí... |
Co dodat?
Jelikož se přesně na dva festivalové dny vyčasilo, byla to opět super akce. V hlasování návštěvníků skončila škola jako druhá z 26 restaurací a na místě sklidila zaslouženou chválu.Se spoustu lidí jsme fajn pokecali o jídle.Někteří studenti zjistili, že umí... někteří se o tom jen ujistili :)
Takže za rok na "freši" zase na shledanou.
Díky a ahoj Filip.
Filip Vracovský
Češství, malý obrázek a velcí lidé ....
Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.
Filip Vracovský
Znásilnění Karla Kryla
Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....
Filip Vracovský
Ano šéfe se vrací ....
Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?
Filip Vracovský
Nastane zítra na Slovensku konec světa ?
Máme se našich sousedů bát ? Máme se jim posmívat ? Má nám to snad být jedno ? Kdo ví.... Já se můžu jenom zamyslet....
Filip Vracovský
A když Kurt Cobain změnil svět, tak se prostě zastřelil....
Dneska ke konci příběhu, který vlastně nekončí... Taky pár slov, jak změnil nejenom svět ale i mou maličkost....
Filip Vracovský
Trpíte při změně času, nebo ne ?
Dočkáme se někdy zrušení této regulace ? Času je to jedno, ten běží svým tempem bez ohledu na to jak říkáme jeho jednotkám....
Filip Vracovský
Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku
nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....
Filip Vracovský
Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?
Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....
Filip Vracovský
Slovo Mír skutečně není sprosté
Ani za Varšavské smlouvy nebyla válka tolik populární , aneb pravda a spravedlnost v podání toužebných přání fanatiků ......
Filip Vracovský
Smrtelné hříchy a blafy školních a závodních jídelen
Jídlo.... Společné téma, protože je to jedna z našich základních potřeb.... Společné stravování a jeho forma ... Pozůstatek kolektivizace, nebo ne ?
Filip Vracovský
16.3. Tak trochu prokleté datum. Žijeme v Bruselském Protektorátu ? Ne, jsou to kydy...
Nehledám podobnost a paralely... To přenechám jiným, ale přesto ... Byť nejspíš není prokleté, něco nám dnešní datum dát může....
Filip Vracovský
Vykouřená režisérka....
.... tak takhle nějak si tady u nás žijeme.... Zamyšlení na úterý.... Račte vstoupit, vstupné nevracím....
Filip Vracovský
Pro kluky z Ukrajiny je každá rada drahá .... Jít válčit, nebo ne ?
Zamyšlení na čtvrtek..... Nikdy totiž neumírají čísla ze statistik... Umírají kluci, ženy, děti .....
Filip Vracovský
Řízek k nám přimašíroval z Itálie ? A co knedlo, vepřo , zelo ?
Povídání na sobotu.... Lehkou nohou přes bílá místa na mapách našich talířů... Doufrám, že máte nabroušené nože a vyleštěné vidličky.... Začínáme....
Filip Vracovský
Proč jsem uzavřel diskuze ?
Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....
Filip Vracovský
Vychováváme děti z Ukrajiny pro zákopy ?
Krátké zamyšlení na víc než aktuální téma. Vstupte na vlastní nebezpečí, za nic neručím a vstupné tradičně nevracím....
Filip Vracovský
Odcházení Milionu chvilek pro demokracii (těch vyvolených)
A taky o určitě největším úspěchu vlády Petra Fiala, který nám na svých besedách bez cenzury Vít Rakušan skromně zamlčí....
Filip Vracovský
Michael Kocáb v ruinách
Po dlouhé době vůbec nevím, co do perexu napsat. Slova jsou v některých případech hloupá..... Tak radši pomlčím.
Filip Vracovský
Máme traktory a né že né ....
Pár slov ke včerejšku. Tradičně nekorektně. Vstupte na vlastní nebezpečí, peníze nevracím a za nic neručím...
Filip Vracovský
Půjdu nakonec volit Piráty ?
Menší zamyšlení na pátek. Na únor. Na Jaro, které je za dveřmi zase tak mladé a chystá se rozkvést.
předchozí | 1 2 3 4 5 6 7 ... | další |
- Počet článků 641
- Celková karma 26,43
- Průměrná čtenost 2157x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...